KÜLTÜR SANAT - 28 Nisan 2025 Pazartesi 13:16

Urartu dönemine ait metal eserler Elazığ’ın geleceğine aktarılıyor

A
A
A
Urartu dönemine ait metal eserler Elazığ’ın geleceğine aktarılıyor

Elazığ’da Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde bulunan Urartu dönemine ait metal eserler, fiziki ve kimyasal analizlere tabi tutulup çağdaş konservasyon teknikleriyle onarılarak geleceğe taşınıyor.


Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Elazığ’da Elazığ’da Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde bulunan Urartu dönemine ait metal eserler geleceğe taşınıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ve Fırat Üniversitesi iş birliğiyle, TÜBİTAK desteğiyle yürütülen bu kapsamlı proje sayesinde eserlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Fırat Üniversitesinden Doç. Dr. Abdulkadir Özdemir’in yürütücülüğünü üstlendiği proje, müze depolarında bulunan eserlerin bilimsel yöntemlerle incelenmesini, korunmasını ve sergilenmesini amaçlıyor. Çalışmalar sonucunda, bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmamış eserler de ilk kez ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Üniversitemizin 50. kuruluş yılına denk gelen bu proje, Fırat Üniversitesinin bölgeye sağladığı katkının da önemli bir göstergesi olma niteliği taşıyor. Yerel tarihin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyan bu çalışmalar, Elazığ’ın köklü tarihinden aldığı güçle geleceğe emin adımlarla yürümeye devam edecek" ifadelerine yer verdi.



Urartu dönemine ait metal eserler Elazığ’ın geleceğine aktarılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da hortum dehşeti: Evlerin çatısı uçtu, ağaçları kökünden söktü, otomobil ters döndü Antalya’nın Manavgat ilçesinde akşam saatlerinde etkili olan hortum, Karacalar ve Sülek Mahallelerinde seralarda ve evlerde büyük hasara yol açarken, hortumun havaya savurup ters döndürdüğü otomobil bir kişinin yaralanmasına sebep oldu. Manavgat-Akseki yol ayrımından başlayarak D-400 Karayolunun üst kısmında etkili olan hortum Karacalar ve Sülek Mahallelerinde çok sayıda serayı yerle bir ederken, büyük bölümü Sülek Mahallesi’nde olmak üzere 5-6 tane evin çatısını uçurdu. Geçtiği güzergahta ağaçları kökünden söken hortum, Sülek Mahallesi’nde evin önünde park halindeki FİAT marka otomobili yaklaşık 4 metre savurup traktörün üzerine fırlattı. Otomobilin savrulması sırasında yakında bulunan 20 yaşındaki Sude Kiraz yaralandı. Yaralı, 112 Acil Sağlık ekiplerinin olay yerindeki müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye kaldırılan yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi. İhbar üzerine Sülek Mahallesi’ne Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Manavgat Birimi, AFAD ve Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı Merkez Jandarma Karakolu’na bağlı ekipler sevk edildi. Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Sülek ve Karacalar Mahallelerinde incelemelerde bulundu. Evlerinin çatısı uçan, aracı zarar gören vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Metin, bazı seraları gezerek zarar durumu hakkında bilgi aldı. "Hayvan ahırlarının duvarları yıkıldı" Sülek Mahalle Muhtarı Ercan Mutlu, köylerinde zararın büyük olduğunu belirterek "Ne olduğunu anlayamadık. Dışarı çıktığımızda uçan çatıları, yıkılan ağaçları ve ters dönen aracı gördük. Hayvan ahırlarının duvarları yıkıldı. Hayvanlar sağlam kalan ahırlara aktarıldı" dedi. "Çok sayıda sera zarar gördü" Karacalar Muhtarı Şevket Kaplan ise hortumun Akseki yol ayrımından köylerine doğru geldiğini belirterek "Evimde otururken bir uğultuyla dışarı çıktım ve sesin hızla uzaklaştığını duydum. Köy içerisinde bazı evlerin çatısı uçtu. Aşağıda çok sayıda sera zarar gördü" dedi.