YEREL HABERLER - 10 Nisan 2012 Salı 17:56

ITSO`DAN TEŞVİK TEPKİSİ

A
A
A
ITSO`DAN TEŞVİK TEPKİSİ

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Isparta`yı ikinci bölgede bırakan yeni teşvik paketini ``˜hayal kırıklığı` olarak nitelendirdi.
ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, yeni teşvik hazırlığı sırasında Isparta sanayisinin olumlu etkilenmesi içinüzerine düşeni fazlasıyla yaptığını söyledi. ITSO`nun Isparta ekonomisinin sorunlarına karşı her zaman duyarlı olduğunu, sorunların çözümlenmesinde akılcı ve sağduyulu yaklaşımlar sergilediğini kaydeden Kaçıkoç, ``Oda olarak her teşvik sistemi hazırlığı öncesinde, oluşturulacak sistemden Isparta sanayisinin olumlu etkilenmesi için üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya çalıştık, yerel dinamiklerden en yüksek karar süreçlerine kadar Isparta sanayisinin durumunun birinci elden anlatarak karar süreçlerinin harekete geçirdik`` dedi.
Bu süreçte yapılanları anlatan Kaçıkoç,``2009 yılında Devlet Bakanı Mehmet Şimşek`e odamızın üniversite ile ortaklaşa hazırladığı rapor elden teslim edilmiş, sanayi ve ekonominin öncelikleri önemle vurgulanmıştır. 4.teşvik paketi hazırlıkları döneminde de Başbakan ve ilgili bakanlar Ankara`da ziyaret edilmiş ve ilimizin hassasiyeti hem sözlü olarak anlatılmıştır.Oda Meclisi kendi bünyesinde oluşturduğu Teşvik Komisyonu aracılığı ile yaptığı çalışmaları meclisinde tartışmış, sonuçlarını da hem kamuoyu ile paylaşmış hem de o günkü ismiyle Hazine Müsteşarlığı`na bizzat giderek teslim etmiştir`` dedi.
Yeni Teşvik Sistemi`nin temel politika ve yönelimler bakımından büyük bir hayal kırıklığı ortaya koyduğunu ifade eden Kaçıkoç, ``Gelinen noktada, ilimiz ekonomisi ve sanayisinin gelişimi bakımından sürekli olarak değişmesini istediğimiz önceki teşvik uygulamasını arar duruma geldik. Odamız olarak bölgesel sistemden il bazlı sisteme geçilmesini, Isparta`nın Antalya`dan ayrılmasını, Isparta ve Burdur ile Afyonkarahisar`ın aynı bölgede ele alınmasını, bölge sayısının çoğaltılarak Isparta`nın Burdur ile birlikte daha alt bölgelerde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiş, eğer mevcut sistem devam edecekse Isparta`nın Burdur ile mutlaka 3.bölgede yer almasının hayati önemini vurgulamıştık. Ancak yeni durumda öyle bir tabloyla karşı karşıyayız ki, artık her hangi bir yatırımcının 6 bölgeli bir sistemde, Burdur OSB 4.bölge, Afyon OSB ise 5. bölge kapsamında yer alırken Isparta`da yatırım yapmasının anlamı kalmamıştır. Bu durum, Isparta`nın sanayileşmede bırakın yeni hamleler yapmasını, mevcut sanayisini bile korumasına imkan tanımayacaktır`` diye konuştu.
Isparta`nın önceki dönemlerde olduğu gibi bu teşvik uygulamasından da ağır yaralı olarak çıktığını ifade eden Kaçıkoç, ``Umutlarımız tükenmek üzeredir, eğer bizim bilmediğimiz, Isparta`ya sanayi dışında başka bir rol veriliyorsa bu açık ve somut olarak ortaya konulmalıdır. Fakat şu da bilinmelidir ki, sanayi gelişmeden, bir yerin sürdürülebilir kalkınmayı sağlaması istisnai durumlar hariç çok zordur. Mevcut tablo ve sistem değişmedikçe bir yatırımcının Isparta`da yatırım yapmasının mantıklı bir gerekçesi yoktur. Hiçbir girişimci, komşu ilimiz Burdur`un 3.bölgede, Afyonkarahisar`ın 4.bölgede olduğu yerde artık Isparta`da yatırım yapmayacaktır. Ayrıca, bu yatırımların OSB`lerde yapılması halinde bir alt teşvik bölgesi destek unsurlarının geçerli olduğunu düşünürsek durumun ne kadar ciddi olduğu açıktır`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.