YEREL HABERLER - 12 Nisan 2012 Perşembe 14:33

MOLDOVALI KIZ ALMİRA`NIN İSLAM HEYECANI

A
A
A
MOLDOVALI KIZ ALMİRA`NIN İSLAM HEYECANI

Kuzey Kıbrıs`ta aynı otelde çalıştığı Mükerrem Kaya isimli Vanlı gençle tanışan Moldovalı Almira Çatişeva Müslümanlığı seçerek Peygamberimizin annesinin de ismi olan ``˜Amine` adını aldı.
Vanlı Mükerrem Kaya, Kıbrıs`ta aynı otelde çalışan Moldovalı Almira Çetişeva ile 1,5 yıl önce tanıştı. Moldovalı genç kızın az da olsa bildiği Türkçe ile anlaşarak sohbet edip, arkadaşlık kuran Kaya, konuşmalarını, davranışlarını ve düşüncelerini beğendiği Moldovalı kızı ailesine anlattı. Bundan 6 ay önce Kıbrıs`a giderek gelin adayı ile görüşen Kaya ailesi fertlerinin onay vermesi üzerine önceki gün eş adayı Kaya ile birlikte Van`a gelerek düğün hazırlıklarına başlayan Çetişeva, ilk olarak Van İl Müftülüğü`ne giderek İslamiyeti seçti. Sabah saatlerinde Kaya ailesinin bazı fertleri ile müftülüğü gelen Çetişeva, İl Müftüsü Nimetullah Arvas ile birlikte Kelime-i Şahadet getirerek Müslüman oldu. Çetişeva`ya ``˜İhtida Belgesi`ni veren Arvas, ayrıca Kuran`ı Kerim de hediye etti. Arvas, ``˜Kutlu Doğum Haftası` dolayısıyla da Almira Çetişeva`ya Peygamberimizi Hz. Muhammed`in de annesinin ismi olan ``˜Amine` adını verdi.
Heyecanlı olduğunu belirten Mükerim Kaya, eşi olacak olan bayanın İslam dinini seçmesinde dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. Çetişeva`nın dinini değiştirilmesi konusunda hiçbir baskısının olmadığını da söyleyen Kaya, ``Almira zaten İslam dini ile ilgili bazı araştırmalar yapmış ve bu konuda biraz bilgi sahibiydi. Benimle de tanışınca Müslüman olmak istediğini söyledi ve biz de onun için bugün buraya geldik`` dedi.
Türkçe konuşmaktan zorlanan Çetişeva, dini nikahta kıydıktan sonra düğün hazırlıklarına başlayacağını belirtti.
Mükerrem Kaya`nın amcası Mevlit Kaya ise durumu öğrendikten sonra kendisinin bizzat gidip Kıbrıs`a giderek Almira Çetişeva ile görüştüğünü söyledi. Kaya, Almira`nın Mükerem`i sevdiği için değil, İslam dinini sevdiği için Mükerrem ile evlenmeyi kabul ettiğini de belirtti.
Kaya ailesi beraberinde getirdiği şekeri de kurum çalışanlarına ikram ettikten sonra müftülükten ayrıldılar.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Hazine avcıları ahırdan tünel kazarak tümülüsün altını oydu Muş’ta yapısı itibarıyla piramitleri andıran topraktan yığma ve içinde mezar odası bulunan binlerce yıllık tümülüsler, definecilerin tahribatına uğrayarak yok olma ile karşı karşıya kaldı. Muş Ovası’nda yer alan ve antik dönemlere ait önemli yapılardan biri olan Yaygın Çarşı Tümülüsü, altın bulma iddiasıyla hazine avcıları tarafından tahrip edildi. Tarihi ve kültürel değer taşıyan bu tarihi eserin zarar görmesi, kamuoyunda büyük tepki uyandırdı. Tepenin yakınında bulunan bir ahırın içerisinden tünel kazarak tümülüsün altına kadar ilerleyen hazine avcıları, tümülüsün yanı sıra çevredeki diğer tarihi yapıları da tehdit ederek ciddi zararlara yol açtı. Hazine avcılarının izinsiz ve kontrolsüz kazı faaliyetleri, Yaygın’daki tarihi binaya da ciddi zarar verdi. Bu kazılar sırasında, binanın duvarlarında çatlaklar oluşurken temellinde ise ciddi hasarlar meydana geldi. Ahırdan kazılan tünel yağmurun yağması ile çökünce durumu fark eden vatandaşlar jandarma ve AFAD ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen ekipler, burada yaptıkları çalışmalar neticesinde konu ile ilgili soruşturma başlattı. Tarihi yapılara zarar veren hazine avcılarına tepki gösteren Maşallah Çelik, “Tepenin yakınındaki bir ahırın içinden tünel kazarak binanın altına kadar gelmişler. Yağmurların yağması ile tünel çöktü. Biz de fark ederek jandarmaya haber verdik. Jandarma ve AFAD gerekli incelemelerini yaptı. Burası tarihi bir yer, burayı korumamız lazım. Devletin desteği ile bu hazineciler yakalanmalı. Bina şu an çökme riski yüksek. Hazineciler binanın altını ağaç kütükleriyle destek vermişler. Bu bina ve bu tepe bizler için çok önemli” dedi.