YEREL HABERLER - 12 Nisan 2012 Perşembe 15:36

TOHUMCULUK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR

A
A
A
TOHUMCULUK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR

Tüm Fuarcılık Yapım Anonim Şirketi (TÜYAP) tarafından organize edilen `4. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı`na katılan Asia Tohumculuk Genel Koordinatörü Ali Sağır, tohumculuk sektörünün ciddi sorunları olduğunu belirterek, yetkililerden kalıcı ve köklü çözüm beklediklerini söyledi.
Ali Sağır, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen, çeşit saflığı sağlanmış sertifikalı tohumların kullanımının, birçok yönden fayda sağladığını belirtti. Hasat kolaylığı, verim artışı ve tasarruf sağlayan sertifikalı tohumun, toprak rutubetinden ve gübre bitki besin elementlerinden yararlanma kabiliyeti, sertifikasız tohumlara oranla daha yüksek olduğunu belirten Sağır, ``Ayrıca ekilen tohumların tamamı aynı günlerde çıkış sağladığı için tarlada dalgalanma ve boşluklar olmaz, dolayısıyla da ürün kaybı görülmez. Olgunlaşma tüm bitkilerde aynı zamanda olacağından hasat kolaylığı sağlar`` dedi.
2008 yılında kurulan Asia Tohumculuğun, 2011 yılında fabrikasyon olarak seri üretime geçtiğini belirten Ali Sağır, özellikle yurt dışından Diyarbakır ve bölgeye gelen firmaların büyük destek gördüğünü söyledi. Sağır, ``Ancak yerli firmalar bu desteklerden mahrum kalıyor. Adeta üvey evlat muamelesi görüyoruz. Bürokratik işlemler ise en kısa sürede asgariye indirilmeli. Ayrıca fabrikasyon üretimi yapan tohum firmaları, kırsal kalkınma yatırımlarından yeterince yararlanamıyor. Üretime yönelik faaliyet gösteren tohum firmalarının önü açılırsa, daha fazla üretim yapılır. Bu da hem ekonomiye katma değer, hem de daha fazla insanımıza iş ve aş olanağı sağlanması demektir`` şeklinde konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`na bağlı olan ve ürünlerinin incelendiği laboratuvarın Adana`ya nakledilmesinin gündemde olduğunu ifade eden Sağır, bunun gerçekleşmesi durumunda bölgedeki tüm tohum firmalarının sıkıntıya gireceğini dile getirdi. Sağır açıklamalarını şöyle sürdürdü:
``Bu gerçekleşirse her inceleme için üründen numune alıp Adana`ya gitmemiz gerekecek. Bu durum, hem emek, hem de iş kaybına yol açacağı gibi, zaman israfını da beraberinde getirecek. Yetkililerin ve özellikle sektörün içinden gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker`den bu hususları dikkate alacağını umut ediyoruz``.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ’da destekleyici terapiler sürüyor Elazığ Belediyesi tarafından ihtiyaçları doğrultusunda bireylere yönelik düzenlenen destekleyici grup terapileri sürüyor. Elazığ Belediyesi tarafından, benzer deneyimler, duygular veya yaşam zorlukları içinde bulunan bireylerin bir araya gelerek destek alma fırsatı bulduğu destekleyici grup terapileri sürüyor. Terapilerde katılımcılar, deneyimli uzmanlar eşliğinde çeşitli etkinliklere katılıyor, sorunlarını paylaşma fırsatı buluyor ve birbirlerine destek oluyor. Bu sayede katılımcılar hem psikolojik olarak güçleniyor hem de sosyal becerilerini geliştiriyor. Benzer deneyimler, duygular veya yaşam zorlukları yaşayan bireylerin bir araya gelerek destek bulduğu ve paylaşımlarda bulunduğu terapiler, Elazığ Belediyesi’nin ev sahipliğinde Engelsiz Yaşam Merkezi’nde çarşamba günleri tek seans olmak üzere gerçekleştiriliyor. Katılımcıların yaşam kalitesini artırmak ve sosyal yaşamda aktif olmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen çalışmalar, kurumların ortaklığı ile düzenleniyor. Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Hilal Kaya, "Belediyemize bağlı Aile Danışmanlığı Merkezimizle birlikte Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanemizin ortaklaşa yürüttüğü ‘Yas terapisinde’ yas süreci yaşayan kadınlara yönelik sosyal proje olarak hayata geçti. Bu yıl ikinci seneye girmiş bulunmaktayız. 29 seans grup terapisi yapıldı. Yas sürecini bir hastalık olarak değerlendirmiyoruz. Bu süreçte kişilerde yas süreci uzarsa bu bir takım rahatsızlıklara depresyon ve psikiyatrik kaygıya sebep olmaktadır. Yapılan grup tedavileriyle hanımefendilerin biraz daha hayata tutunmalarında, bu süreci iyi bir şekilde atlatabilmeleri ve kendi yas süreçlerini iyi bir şekilde yürütebilmelerine destek vermeyi amaçlıyoruz" dedi. Psikiyatri uzmanı Dr. Zeynep Elyas, "Grup terapisi hem daha hızlı yanıt alınabilen hem de psikiyatrik tedavilerde bireysel tedavilere göre zamandan ciddi anlamda tasarruf sağlayabiliyoruz. Daha etkili bir tedavi yöntemi olması nedeniyle yas, bağımlılık ve travma gibi durumlarda tercih ettiğimiz terapi türlerinden bir tanesidir. Belediyemizin desteğiyle şuan da 8 kişilik bir danışan grubuyla terapiyi sürdürmekteyiz. Bunun amacı biraz daha hanımlara, bununla baş edebilmek, hayata devam edebilmek ve karşılaşılan sorunlarda yeni baş etme mekanizmaları geliştirme anlamında destekleyici terapidir" ifadelerini kullandı. Aile Danışmanı Nisa Dündar ise "Yaklaşık bir buçuk yıldır belediye bünyesinde Sağlık Bakanlığı’nın da destekleriyle kurduğumuz bir ‘Yas terapi’ grubu var. Yas çalışmalarında grup tedavilerinin çok fazla etkisini görüyoruz. Çünkü birlikteliğin getirdiği bir rehabilitasyon oluşuyor. Birlikteliğin gücünden faydalanma gibi bir avantaj oluşuyor. Destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim" cümlelerini kullandı.