YEREL HABERLER - 12 Nisan 2012 Perşembe 15:43

HİTİT ÜNİVERSİTESİ`NDEN ``KKKA`` KONFERANSI

A
A
A
HİTİT ÜNİVERSİTESİ`NDEN ``KKKA`` KONFERANSI

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Önder Ergönül, İstanbul`da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı (KKKA) görülmemesine rağmen, yılda 200 bin kişinin KKKA şüphesiyle acil servislere başvurduğunu açıkladı.
Hitit Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu tarafından ``KKKA Hastalığı`` konulu bir konferans düzenlendi. Devlet Tiyatro Salonu`nda gerçekleştirilen konferansı Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Musa Zorlu, öğretim görevlileri ve öğrenciler izledi. Türkiye`de ve dünyada sinek, kene ve farelerle bulaşan hastalıkların sayısında da artış olduğunu belirten Prof. Dr. M. Önder Ergönül, iklim değişiklikleri, hayvanlarla iç içe olunması ve nüfus artışı gibi değişik faktörlerin yeni hastalıkların ortaya çıkmasına neden olduğuna işaret etti. KKKA`nın 1940`lı yıllardan bugüne komşu ülkelerde, 2003 yılında da Türkiye`de görüldüğünü hatırlatan Ergönül, Afrika`da, Asya`da ve Avrupa`nın güneyinde görülen bu hastalığın adeta gizli bir elle çizgi çizilmiş gibi 50. paralel ve 50. paralelin üzerinde görülmediğine dikkat çekti.
Türkiye`de KKKA vakalarının arttığına dikkat çeken Ergönül, ``KKKA vakaları 2002`den itibaren hızlı artış gösterirken, 2010 yılında hafif bir düşüş yaşadı. 2011 yılında yine vaka sayısı arttı. Bugüne kadar 6 bin 500 kişiye tanı kondu. Bu tanı konulan hastaların yüzde 5`i yani 350-400 kişi KKKA`dan hayatını kaybetti`` dedi.
Virüs taşıyan kenelerin büyük ve küçük baş hayvanlarının yanı sıra yaban domuzlarında da görüldüğünü kaydeden Tokat bölgesinde yaban domuzu aracılığı ile KKKA hastalığının insanlara bulaştığını tespit ettiklerini kaydetti. Şu anda Türkiye`nin 81 ilinde KKKA vakası görüldüğünü açıklayan Prof. Dr. M. Önder Ergönül, ``İstanbul`da gördük. İklim değiştikçe havalar ısındıkça bu tehlikenin Avrupa`ya yayılacağını ve Avrupa`nın kuzeyine doğru ilerleyeceğini iddia eden bilim adamları var. İtalya, İspanya`da bekleniyor ama görülmüyor. İklim rolünün değişikliği var. Vakalar görülmeye başlanınca Sivas, Tokat ve Çorum`da iklim değişiklerine baktık. Doğrudan her şeyi birebir iklim değişikliğine bağlamakta doğru değil. Bu yıl havalar soğuk Nisan ayının ortasındayız soğuk durumlarda keneler ortaya çıkmıyor. Havalar ısındıkça keneler ortaya çıkar. Kışın uykuda olurlar. Hava sıcaklıkları 5 dereceyi geçince aktivite oluyorlar. Çöl ortamında olmuyor keneler. Nemli ortamda da olmuyor. Karasal ve yeşil ortamlarda oluyor. Sadece hayvanlarda değil. Toprakta ve karada olabiliyor. İnsanları çok seviyor`` ifadelerini kullandı.
Hastalığın hastanelerde kan yoluyla bulaşabildiğinin altını çizen Ergönül, bugüne kadar 35 ila 40 sağlık çalışanında KKKA görüldüğünü, bunlardan 5`inin hayatını kaybettiğini belirtti. Ergönül, çocuklarda ise bugüne kadar KKKA`dan ölüm görülmediğini söyledi. Gebelik sürecinde hastalığın yavaş seyrettiğini belirten Ergönül, erken safhada tanı konulan gebelerden çok az kişinin hayatının kurtulduğunu kaydetti. Aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Ergönül, ``Aşı çalışmaları var. Ancak çok yakın bir zamanda aşı beklememek gerekiyor. Zaman alacak bir durum. İlaç firmaları bu işe girmiyor. Karlı bulmuyorlar. Pazarlama olarak bakıyorlar bu işe. Dünyada en çok hastalığın görüldüğü yer Türkiye. Yılda bin hasta görülüyor. Bin hasta için değer mi? Bu hastalık Amerika`da veya Avrupa`da olsaydı çoktan aşı üretme yoluna gidilirdi`` şeklinde konuştu.
Keneye karşı alınacak önlemler hakkında bilgi veren Prof. Dr. M. Önder Ergönül, konuşmasında şunları kaydetti:
``Yeşillik bölgelere giderken dikkat edilmeli. Pantolonun paçaları çorabın içinde olmalı. Komik gelebilir ama başka önlemi de yok. Ayrıca kenenin kendi kendine vücuttan çıkmasını beklemek zor. İyice doyarsa kendisini bırakabilir.
Kene kendi kendisini bırakmadıktan sonra düşmez ayrılmaz. Kenelere karşı kovucular etkili olmayabilir. Kene yapıştıysa istediğiniz kadar fıs fıs sıkın oradan çıkaramazsınız. Kene vücudunuza yapıştıysa ince uçlu pensle çıkarılmalı. Esas olan gövdenin kopmamasıdır. Virüs gövdenin içerisinde yaşıyor. Bu gövdenin bir an önce çıkarılması gerekiyor. Kişi bunu kendisi yapabiliyorsa kendisi yapsın. Keneyi çok fazlada mıncıklamamalı. Her mıncıkladığınızda gövdedeki virüs yayılabilir. İnsanlar soğuk kanlı şekilde keneyi çıkartmalı. Virüsün insana geçişi için 3 saat gerekli. Ayrıca baş ağrısı, ateş yaz ortasında grip görülüyorsa düşünülmesi gerekir. Bir kişide KKKA görüldüyse görülen kişi izole edilmeli. Personel çok iyi eğitilmeli``
Konferans sonunda Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Prof. Dr. M. Önder Ergönül`e plaket verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türk Yıldızları’na İstanbul’da büyük ilgi Türk Yıldızlarına İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi’nde düzenlenen imza günü ve söyleşi gününde vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. İmza alabilmek için metrelerce oluşan kuyruğun büyüklüğü havadan çekilen görüntüler ile gözler önüne serildi. Türk Ordusunun Kahraman Pilotlarından oluşan Türk Yıldızları, İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesinde düzenlenen etkinlik ile vatandaşlarla buluştu. Etkinliğe İstanbul Hava Kuvvetleri Müze Komutanı Albay Seyran Gamsız, Türk yıldızlarından Binbaşı Sami Yalçın, Binbaşı Hasan Kocabas, Binbaşı Kürşat Kömür, Binbaşı Mehmet Balta, Binbaşı Gökhan Esen, Binbaşı Alim Kocaman, Yüzbaşı Mehmet Kılıç, Üsteğmen Fatih Sağlam ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunarak başlanan etkinlik MSÜ Hava Harp Okulu Askeri Bandosu gösterisi ile devam etti. Askeri marşların çalınması ile birlikte vatandalar aynı zamanda müzede bulunan uçak ve helikopterli gezdi. Ardından Türk Yıldızları söyleşisi ile ekibin nasıl kurulduğu ve hangi amaçlarla nerelerde gösteri yaptıkları anlatıldı. Ayrıca pilot adaylarının nasıl bir süreçten geçeceği nelere dikkat etmeleri gerektiği belirtildi. Söyleşi sonunda ise katılımcılar merak ettiklerini Türk Yıldızlarına sordu. En sonunda ise Türk Yıldızlarının posterleri imza etkinliği gerçekleştirildi. İmza alabilmek için oluşan metrelerce kuyruğun büyüklüğü havadan çekilen görüntülere yansıdı. (AFS-
Aydın Nazilli Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu’ndan Bahar Konseri Nazilli Belediyesi kültür sanat etkinlikleri kapsamında tüm yörelerden eşsiz eserlerin seslendirildiği Türkülerle Bahara Merhaba Konseri düzenledi. Nazilli Belediyesi Türk halk müziği topluluğu Bahar konseri ile izleyenleri coşturdu. Mehmet yüzü güler kültür merkezi tiyatro salonunda gerçekleştirilen konsere belediye başkan yardımcısı Selahattin Yılmaz Belediye Meclis Üyeleri Gürel Çırpanlı ile Erhan Algan, CHP Nazilli ilçe yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda sanatsever katıldı. İki bölümden oluşan konserin sunuculuğunu Yücel Bildiren yaptı. Konserde şef Orhan Yeşiltepe yönetimindeki korist ve solistler çeşitli yörelere ait birbirinden güzel toplamda 24 türküyü seslendirdi. Baharı simgeleyen renkli kıyafetler ile sahneye çıkan solistlerin performansları salonu dolduran sanatseverler tarafından sık sık ayakta alkışlandı. Görsel şovlarında yapıldığı konserin finalinde Nazilli Sümerbanklılar Derneği kurucu eski Başkanı İlhan Öden tarafından derlenen Nazilli’nin kızları türküsü 80 yıl sonra ilk defa canlı olarak solist Adem Akkaya’nın muhteşem yorumu ile söylendi. Program sonunda konuşma yapan belediye Başkan Yardımcısı Selahattin Yılmaz, "Değerli Belediye Başkanım Ertuğrul Tetik Bu konsere gelmeyi çok heves etmişti. Ancak önemli bir toplantısı çıktığı için bu konsere gelemedi. Saygı ve sevgilerini iletmemi istedi. Bu gece biz çok değişik duygular ve çok güzel bir gece yaşadık. Bu nedenle Türk Halk Müziği Korosu Şefi Orhan Yeşiltepe’ye Koro üyelerine saz arkadaşlarına sonsuz teşekkür ediyorum. Ayrıca bu konsere önemli katkı sağlayan sayın Avukat Yücel Bildiren’e , belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile tüm katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu tür sosyal ve kültürel etkinliklere Başkanımızın ve bizlerin desteği aynı şekilde hatta çoğalarak devam edecektir. İnşallah nice konserlerde sağlıkla hep birlikte olmayı diliyorum. Herkese tekrar sonsuz teşekkür ediyorum" dedi.