YEREL HABERLER - 17 Nisan 2012 Salı 12:36

ERZURUM`DA ``ULUSLAR ARASI TÜRK DÜNYASI ARAŞTIRMALARI ÇALIŞTAYI`` SONUÇLANDI

A
A
A
ERZURUM`DA ``ULUSLAR ARASI TÜRK DÜNYASI ARAŞTIRMALARI ÇALIŞTAYI`` SONUÇLANDI

Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Erzurum`da düzenlenen ``Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Çalıştayı``, Türkiye ve Türkiye dışındaki Türk Dünyası araştırmaları alanında faaliyet gösteren araştırma, eğitim, bilim, kültür ve sanat kuruluşlarından 42 temsilcinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Çalıştayda katılımcılarının üç ayrı oturumda ortaya koydukları görüş ve öneriler tartışıldı ve ortak sorunlar tespit edildi. Belirlenen ``Koordinasyon sorunları, Araştırma sorunları ve Eğitim sorunları`` başlıkları altında konular tek tek ele alınarak çözüm yolları değerlendirildi.
Çalıştayda belirlenen sorunlar ve önerilen çözüm yolları şöyle: ``Türk Dünyası araştırmaları alanında koordinasyonu sağlayacak bir birim kurulması. Bu amaçla Yükseköğretim Kurulu veya Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde bir ``Türk Dünyası Araştırmaları Koordinasyon Birimi`` oluşturulması. Bu birim, öncelikle bir ``veri tabanı`` oluşturup bu alanda çalışan kurum, kuruluş ve araştırmacıları belirleyerek bilgilerin sürdürülebilir ve güncel olmasını sağlamalıdır. Kurulacak birim, Türk dünyasına yönelik öncelikli araştırma konularını belirlemelidir. Birimde yapılacak belirlemelere dayanarak mevcut kuruluşların ortak alan adları taşıması, kavram ve terimlerde birlik sağlanmalıdır. Birim tarafından belirlenecek ölçütlere göre kurumlar arası ortak çalışmaların yapılması ve araştırma konularının paylaştırılması, birim tarafından Türk Dünyası araştırmaları alanında ERASMUS benzeri ``öğretim elemanı ve öğrenci değişim programları`` oluşturulmalı. Birim, gerek Türkiye gerekse diğer Türk cumhuriyetleri tarafından verilen lisans ve lisansüstü eğitim burslarının daha düzenli ve güçlü hâle getirilmesini sağlamalıdır. Kültürel etkinlikler ve Somut Olmayan Kültürel Miras çalışmalarında Türk Dünyası UNESCO`su görevini üstlenen TÜRKSOY`un çalışmaları, Türk cumhuriyetlerindeki UNESCO Millî Komisyonları ile koordinasyon içinde yürütülmelidir.``
ARAŞTIRMA SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Mevcut kuruluşların aynı konuları farklı birimlerde araştırma konusu yaptıkları bilinmektedir. Bunun, kurulacak Koordinasyon Biriminde oluşturulacak ``veri tabanında`` öncelikle kontrolü yapılarak konu tekrarından kaçınılması sağlanmalıdır. Mevcut kuruluşların yapacakları araştırmalara kurulacak birim ve konuyla ilgili diğer kuruluşlardan yeterli araştırma desteği sağlanmalıdır. Yapılacak araştırmaların Birim tarafından belirlenecek ölçütlere göre destek almaları sağlanmalıdır. Hâlihazırda dağınık olarak yürütülen ``aktarma/çeviri`` ve ``sözlük`` çalışmaları, Birim tarafından daha düzenli ve güçlü programlar hâlinde sürdürülmelidir. Koordinasyon Birimi tarafından Türk Dünyasına yönelik yapılan bütün lisansüstü çalışmaların yer aldığı bir veri tabanı oluşturulmalı ve ilgili bütün birimlere bunlar düzenli olarak duyurulmalıdır. Yapılan tez çalışmaları elektronik ortamda depolanmalı ve veri tabanından belli koşullarda erişimi sağlanmalıdır. Koordinasyon Birimi tarafından üniversiteler içindeki enstitü ve merkezlerin yanı sıra üniversite dışındaki kuruluşların Türk Dünyası araştırmalarıyla ilgili yayınlarına maddi destek sağlanmalıdır.
EОİTİM SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Lisansüstü eğitim ve araştırmaya yönelik olarak Türk Dünyası alanında kurulmuş olan enstitülerin akademik yapıları gözden geçirilmeli ve kadro eksikliklerinin giderilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Türk dünyası alanında faaliyet gösteren araştırma merkezlerinin akademik yapıları da gözden geçirilmelidir. Türk Dünyası alanında araştırma yapmak üzere kurulmuş enstitülerin bağımsız lisansüstü diploma verebilen enstitüler haline getirilmesi için YÖK nezdinde girişimlerde bulunulmalıdır. Türk Dünyası alanında araştırma yapmak üzere kurulmuş enstitüler, Türkçe Öğretim Merkezi programlarını da koordine etmelidir. Türk Dünyasındaki belli üniversitelerde Yaz Okulu programları çerçevesinde Türk lehçeleri eğitim ve öğretim programları açılmalıdır.
Çalıştay`da bir sonraki toplantının 2 yıl sonra yapılması ve yerinin daha sonra belirlenmesi kararlaştırıldı.
Çalıştayın son gününde Dilara Memedova, Tamilla Gasımova ve Rafael Memedamiyev tarafından bir konser verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İş yerine sığınan genci taraftarlara vermediler, ortalık savaş alanına döndü...O anlar cep telefonu kamerasında İzmir’de, Göztepe’nin Süper Lig’e çıkmasının arından yaşanan kutlamaların devamında kavga çıktı. Bir grup taraftardan kaçarak bir iş yerine sığınan gence esnaf sahip çıkınca, taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasında kavga çıktı. Tekme ve yumrukların yanı sıra sandalyelerin havada uçuştuğu kavga kameraya yansıdı. Trendyol 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar doyasıya takımlarının bir üst lige çıkışını kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Motosikletle kavganın arasına dalıp, kaskıyla vurmaya başladı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan motokuryenin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu, o esnada iş yerinin önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer aldı. Öte yandan, yine aynı caddede taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Polis ekiplerinin müdahalesiyle kalabalık grubun dağıldığı öğrenildi. (Mİ-