YEREL HABERLER - 17 Nisan 2012 Salı 16:51

KÖSEMUSUL : ``TEŞVİK SİSTEMİ OSB`LERE AYRICALIK TANIYOR``

A
A
A
KÖSEMUSUL : ``TEŞVİK SİSTEMİ OSB`LERE AYRICALIK TANIYOR``

Yeni teşvik sisteminin ayrıntıları TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu`nun ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan`ın katılımıyla TOBB`da oda ve borsa başkanlarına tanıtıldı. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul da toplantıya katılarak, ilgili kişilere görüş ve önerilerini iletti.
Hisarcıklıoğlu, ``Ülkemizde yatırımcının en önemli sorunu sermaye eksikliğidir. Aynı sektörde ayrı ayrı iş yapıp rekabet içinde boğulmak yerine, bir araya gelerek ortaklık kurmak, hem verimliliği artıracak, hem de yurtdışındaki rakiplerimizle rekabet edebilmemizi sağlayacaktır. Artık firmalarımız büyük oynamanın önemini anlamak zorundadır`` Bir kısmınızın özellikle illerinizin bölge sınıflandırmaları konusunda kafa karışıklığı yaşadığını biliyorum. Ama bu teşvik mekanizması hem yapılış biçimi, hem de içeriği açısından çok farklı ve son derece kapsamlı`` diye konuştu.
TOBB Birlik Merkezi`nde gerçekleştirilen toplantıda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemini oda / borsa başkanlarına anlattı. Söz konusu toplantıda, oda / borsa başkanları da Yeni Teşvik Sistemi hakkında görüş ve önerilerini paylaştı.
Bu teşvik sisteminde dikkati çeken üçüncü önemli husus da vergi indiriminin firmalara finansman desteği sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesidir. Biliyorsunuz önceki sistemde vergi indirimi teşvikinden yararlanabilmek için yatırımı bitirmeniz ve yeni yatırımdan kara geçmeniz gerekiyordu. Bir başka deyişle tulumba akmaya başladıktan sonra destek geliyordu. Şimdi, devlet tulumbaya su dökecek. Sadece işletme aşamasında değil de, yatırım aşamasında da vergi indirimi yapılabilecek. Hem de birinci bölge dışında, sadece yatırım yaptığınız işten değil, tüm şirketin kazancından vergi indirimi alabileceksiniz.`` Teşvik sistemi içerisinde OSB`lere sağlanan ayrıcalıklardan, yüksek teknolojiye verilen ilave desteklere, asgari yatırım miktarlarının azaltılmasından, faiz desteklerine kadar birçok yenilik bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bunların hepsinin özel sektörün gelişimine ciddi katkı sağlayacağını bildirdi.
Bakan Çağlayan, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat dörtlüsünün bir bütün halinde sağlaması gereken yatırımların yolunun açılması gerektiğine işaret ederek, Teşvik Sistemi kapsamında, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım desteği, işveren SSK primi desteğinin bulunduğunu söyledi.
Organize sanayi bölgelerinin bulunduğu bölgenin değil, bir alt bölgenin desteklerinden faydalanacağını belirten Çağlayan, 12 önemli sektörde de büyük ölçekli yatırımların destekleneceğini söyledi. Bakan Çağlayan, sektörlere yapılacak yatırımların asgari tutarlarının düşürüldüğünü, sektörlerdeki büyüklüklerin aşağı çekildiğini kaydetti.
Çağlayan, GİTES çerçevesinde tespit edilen, Türkiye`nin imkanı olduğu halde dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığı tüm sektörlerin de stratejik yatırımlar olarak tespit edildiğini belirterek, stratejik yatırımlar kapsamında, Türkiye`de tedariğinde yüzde 50`den fazlası ithal edilen ürünlerin, Türkiye`de hiç üretimi olmayan ürünlerin yatırımının, 50 milyon doların üzerinde ithal edilen tüm ürünlerin stratejik yatırımlar kapsamına gireceğini belirtti. Çağlayan, ``6. bölge hariç olmak üzere, il ayrımı, bölge ayrımı yapılmayacak. Cari açığın panzehiri olacak olan stratejik yatırımlarda yüzde 40 katma değer üretme şartı aranacak` `Önümüzdeki hafta TBMM`ye teşvikle ilgili Vergi Kanunu`nda yapılacak üç değişiklik, sosyal güvenlikte yapılacak bir değişiklik tasarısı gidecek. Yeni Teşvik Sistemi`ni bu ay sonuna kadar uygulamaya sokacağız`` dedi.
SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul yeni teşvik yasasının Sakarya`ya yatırım yapmak isteyenleri OSB`lere yönlendireceğini belirterek ;`` OSB`lerimize yenilerini katmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.`` Dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Kazada şehit olan polisin cenazesi törenle memleketine uğurlandı Isparta’da görevi başında otomobilin çarpması sonucu şehit olan polis memuru Yonuz Turan’ın cenazesi, düzenlenen törenin ardından memleketi Afyonkarahisar’a gönderildi. Isparta-Eğirdir karayolunun 3. kilometresinde meydana gelen kazada, Eğirdir Dağ Komando Okulu’nda görevli askeri personel İlker A. idaresindeki 17 UY 843 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yolda radar uygulaması hazırlığı yapan Trafik Denetleme Müdürlüğünde görevli polis memuru Yonuz Turan’a ve ardından 32 A 5953 plakalı trafik aracına çarpmıştı. Çarpışmanın şiddeti ile polis aracı ve polis memuru şarampole savrulmuştu. Kazada yaralanan Yonuz Turan, sürücü İlker A. ve otomobilde yolcu olarak bulunan Ali K., Yunus Y. ve Murat E., Isparta Şehir Hastanesine kaldırılmıştı. Turan, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Şehit polis memuru Yonuz Turan’ın cenazesi, Isparta İl Emniyet Müdürlüğünde düzenlenen törenin ardından memleketi Afyonkarahisar’a gönderildi. Törende şehit polisin eşi Aynur Turan ve çocukları güçlükle ayakta durdu. Anne babası ise sağlık ekipleri tarafından sakinleştirildi. Şehidin cenazesi cenaze aracına konulurken mesai arkadaşları gözyaşlarına hakim olamadı. Törene Isparta Valisi Aydın Baruş, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Mehmet Kahraman, Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Doç Dr. Aydın Turhan, Eğirdir Dağ Komando Okulu Komutanı Tuğgenaral Ahmet Aşık, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İlker Şimşek, şehidin ailesi, akrabaları ve mesai arkadaşları katıldı. Şehit polis Turan’ın Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesindeki Alacamii’nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedileceği öğrenildi.
Muğla Bodrum’da kedi ve köpek katliamı Muğla’nın Bodrum ilçesinde 5 köpek ve 2 kedi zehirlendi. Hayvanlardan 3’ü yapılan müdahale ile kurtulurken, 4’ü telef oldu. Yalıçiftlik Mahallesi’nde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce bırakılan zehir, mahalleye bir ay önce taşınan Gizem Sümer’in köpeğinin zehirlenmesine neden oldu. Köpeğini ölü bulan Sümer, evinin çevresinde ölü halde başka bir köpek ile bir kedi de buldu. Bölgede yapılan aramada Sümer’in komşunun 3 köpeği de zehirlenmiş halde bulundu. 3 köpek ise, sahiplerinin erken fark etmesiyle müdahale edilerek kurtarıldı. Aynı bölgede inşaat işçileri tarafından da bir kedinin zehirlenmesi sonucu telef olduğu belirlendi. 6 aylık Yoda isimli köpeği telef olan Gizem Sümer, "Ben Yalıçiftlik’e yeni taşındım. Bir ay oldu. Dün maalesef köpeğimi ölü buldum, zehirlenmiş. Dün akşam da bir tane ölü kedi buldum. Bu sabah evimin bahçesinin yukarısında bir ölü köpek daha buldum. Bir komşumun 3 tane köpeğini zehirlemişler. Onlar fark edip zeytinyağı içirmişler. Kusunca iyileşmişler, bir tanesi pek iyi değilmiş. Onlara köylülerden birisi köpeklerini öldüreceğini söylemiş fakat kim yaptı, nasıl oldu hiç bilmiyorum. Kameralara bakacağım ama ben başka hayvanların da başka bu şekilde ölmesini istemiyorum. Elimden ne geliyorsa yapmak istiyorum. Bodrum Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü’nden gelip ölü köpekleri aldılar" diyerek hayvanların zehirlenmesine tepki gösterdi.