YEREL HABERLER - 18 Nisan 2012 Çarşamba 12:54

EDREMİT`TE KURSİYERLERİN HEDEFİ BİRİNCİLİK

A
A
A
EDREMİT`TE KURSİYERLERİN HEDEFİ BİRİNCİLİK

Edremit Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan ``Kırkyama Kursu``na katılan 15 kursiyerin hedeflerinin Ankara ve Altınoluk`ta düzenlenecek yarışmalarda birincilik olduğu açıklandı.
Kırkyama kursu öğretmeni Melike Aksaray Gül, Altınoluk Belediyesi`nin düzenlediği ``7. Ulusal Kırkyama Yarışması`nda Nezahat Çantal`ın eseri ile ``Crazy Yapımı ile Özgün Dizayn`da ikinci olduklarını ve bu sene hedeflerinin birincilik olduğunu söyledi.
``Kırkyama Kursu``na katılan kursiyerin kırkyamanın `Barış ve Kardeşlik` anlamına geldiğini söyleyen kurs öğretmeni Aksaray Gül, `El sanatları kurslarında öğrencilerimiz yeteneklerini, el becerilerini geliştirme fırsatı buluyor. Kırkyama kursunun yanı sıra ev tekstilini içeren kursta dekoratif ev aksesuarları hazırlama, elişi kanaviçeler, yatak yorgan örtüleri, giydirme yastık örtüleri, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve diğer takımların yastıkları ve şallar olmak üzere tüm çalışmalar yapılabiliyor. Bu kursun amacı evlerimizde atıl olan her şeyin yaşama geçirilerek yeniden bir yaşam verip, eser yaratmaktır`` dedi.
``150 YILLIK BACABAŞI ÖRTÜSÜNDEN PANO``
``Kırkyama Kursu``na katılan 15 kursiyerin Kırkyama çalışmaları esnasında Afyon iline bağlı Bolvadin ilçesinin bir köyündeki büyük ninesinden gelen 150 yıllık elişi pul işlemeli ``˜Bacabaşı Örtüsü``nün özel bir işlem ile özel panoya yerleştirilip duvar örtüsü olarak kullanılacağını da belirten kurs öğretmeni Gül, `Tarihi eserlerede yeniden hayat verdiklerini ifade etti.
Gül, şunları söyledi: ``26 Nisan 2012 tarihinde Demirbilek firma tarafından Türkiye genelinde Ankara`da düzenlenecek olan yarışmaya 5 öğrencimiz eserleri ile katılacak. Hedefimiz buradan birincilik ile dönmektir. Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü 2011-2012 yılında Edremit ilçesi ile ilçeye bağlı 17 köy ve 5 beldede 250 ye yakın farklı türde kurs açıp 5 bine kişiye ulaşıp açtığı kurslarla büyük bir başarıya imza atması sonrası bu senede bu rekoru arttırmanın uğraşını veriyor"
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara KAAN, ikinci kez gökyüzü ile buluştu İkinci kez gök yüzü ile buluşan Milli Muharip Uçak KAAN 14 dakika havada kaldı ve 10 bin feet irtifaya ulaştı. Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), Milli Muharip Uçak KAAN’ın ikinci uçuşunda 14 dakika havada kalarak 10 bin feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını duyurdu. SSB’den yapılan yazılı açıklamada, KAAN’ın ikinci uçuşu dolayısıyla şunlar kaydedildi: “Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın muharip uçak ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Millî Muharip Uçak KAAN Projesi kapsamında, ikinci uçuş başarıyla gerçekleştirildi.” KAAN’ın gerçekleştirdiği ikinci uçuş sonrası test pilotları ve proje ekibi ile bir araya gelen SSB Başkanı Haluk Görgün, “Heyecanlıyız, aynı zamanda gururluyuz. Türk havacılık tarihinin Türk savunma tarihinin önemli günlerinden bir tanesine daha şahitlik ettik. İnsanlı savaş uçağımız bugün ikinci uçuşunu yaptı, ilk uçuşunu 21 Şubat‘ta tamamlamıştı. İlk uçuşta uçuş öncesi planlanan uçuşu başarıyla gerçekleştirmişti. Bugün yine o ilk uçuş sonrası elde edilen veriler değerlendirildikten, analiz edildikten sonra ikinci uçuş hazırlıkları tamamlandı ve bu sabah da ikinci uçuşumuzu gerçekleştirdik. Yine ilk uçuş gibi çok başarılı bir uçuş oldu. Bu uçuşta da alınan veriler tüm ekip tarafından değerlendirilecek ve sonraki uçuşlar için hazırlıklar devam edecek. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum, emeği geçen tüm çalışanlarımıza mühendislerimize, pilotlarımıza, test pilotlarımıza teşekkür ediyoruz, milletimize hayırlı uğurlu olsun. Tabii herkes inanılmaz bir heyecan içindeydi sabahın ilk saatlerinde itibaren, bu uçuşun gerçekleşmesi için herkes bir taraftan dua ediyor, bir taraftan umutla o ilk kalkışı ve inişi bekliyordu. Çok şükür güzel bir atmosfer vardı, tüm çalışanlar tüm emek verenler burada olmaya gayret gösterdiler, hep beraber bu anı yaşadık, hayırlı, uğurlu olsun diyorum” ifadelerine yer verdi.
Samsun Muhtarlara ‘kokarca’ semineri Samsun’un Çarşamba ilçesinde fındıkta küllenme hastalığı, fındık kurdu ve kahverengi kokarca ile mücadele bilgilendirme toplantısı yapıldı. Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, istilacı bir zararlı olan ve tarımsal ürünlerde önemli kayıplara sebebiyet veren kahverengi kokarca başta olmak üzere fındıkta küllenme hastalığı ve fındık kurdu ile mücadele bilgilendirme toplantısı düzenledi. “Başımız belada” Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, “Fındık, ilçemizin başta olmak üzere bölgemizin geçim kaynağıdır. Dalkıran, kozalak akarı gibi birçok tehlikenin uzun yıllardır takipçisi olup çözümler ürettik. Ancak bunların dışında 5-6 yıldır ülkemizde görülen bir sorunla daha karşı karşıyayız. Kahverengi kokarca sorunu Doğu Karadeniz Bölgemizde başımızı belaya sokacak şekilde faaliyet gösteriyor. 2023 yılının Ağustos ayında 142 mahallemizde kendini göstermiştir. Bu sene ise henüz hasat vakti gelmeden görünmeye başladığını gözlemliyoruz. İlçemiz genelinde toplamda 30 tane köyümüzde bu böcekleri göre uygun tuzaklarımız mevcut. Bu tuzaklar ücreti bakımından pahalıdır. Bundan dolayı biz ilçe müdürlükleri olarak çiftçilerimizin yanında bulunmak istiyoruz. Bizlere ulaşım sağladığınız takdirde sizlerin yanında bu sorunu çözmek ve üretime yardımcı olmak istiyoruz” dedi. “Saha çalışmalarımız devam ediyor” Mekanik ve biyolojik gibi çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Kahverengi kokarca böceğinin verdiği zararları görebilmek adına belirli arazilerde tuzaklarımız mevcut. Bu tuzaklar bize bölgede nasıl bir ilaçlama yapacağımızı göstermiş oluyor. Böylece sadece belli arazilerde ilaçlamış oluyoruz. Aksi takdirde genel bir ilaçlama yaparsak topraktaki yararlı böceğe de zarar vermiş oluruz. Arkadaşlarımız sahada çalışmalarına devam ediyor” diye konuştu. “İşi ehline bırakacağız” Fındık mahsulüne zarar veren böceklerle mücadele gibi programların önemli olduğuna dikkat çeken Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım ise “Fındık ülkemiz açısından en önemli ihracat unsurumuzdur. Bu önemi kaybetmememiz açısından hep beraber seferber olmamız lazım. İlaçlama noktasında il ve ilçe tarım müdürlükleriyle birlikte hareket etmek bilinçli olacaktır. Bu sayede işi ehline bıraktıktan sonra en doğru şekilde hareket etmiş olacaksınız” şeklinde konuştu. Konuşmalar sonrasında Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisleri Gülşah Akarsu ve Kadir Guze, kahverengi kokarca ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek, zararlının biyolojisi, yaşayışı ve mücadelesi ile ilgili bilgi aktardılar. Seminere Çarşamba İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Muhammed Fatih Akyüz, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Çarşamba Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Çiçekdenk, muhtarlar ve üreticiler katıldı.