GENEL - 20 Nisan 2012 Cuma 11:40

SAОLIKTA ŞİDDETLE İLGİLİ TBMM`YE ÖNERGE SUNULDU

A
A
A
SAОLIKTA ŞİDDETLE İLGİLİ TBMM`YE ÖNERGE SUNULDU

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin TBMM Genel Kurulu`nda görüşülmesi ve araştırılması amacıyla milletvekilleri tarafından Meclis Başkanlığı`na önerge verildi.
TBMM Başkanlığı`na sunulan araştırma önergesinde, sağlık çalışanlarının vatandaşlara sağlık hizmetlerini tam ve kesintisiz ulaştırabilmek için her türlü şartta, gece gündüz görev yaptığı ifade edilerek, ``Zaman zaman sağlık çalışanlarına yönelik münferit de olsa şiddet olayları olmaktadır. Fedakarca görev yapan sağlık personeli, bazen hasta bazen de hasta yakınlarının sözlü ve fiili şiddetine maruz kalabilmektedir`` denildi.
Sağlık hizmetinin kaliteli şekilde sunulması, toplum sağlığının gelişmesi açısından olmazsa olmaz ilke olduğuna işaret edilen önergede, şu görüşlere yer verildi:
``Sağlık personeli ve özellikle doktorların şiddete uğrayacağı düşüncesiyle hareket etmesi, toplum sağlığının gelişmesine yeterli katkıyı sunmalarına engel olmaktadır. Ayrıca hekimlerin verimli çalışamaması, sadece toplum sağlığını değil, ülke ekonomisini de olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Münferit olsa bile bu tür üzücü olaylar sağlık personelinin moralini bozmakta, çalışma şevkini kırmaktadır. Nedeni ne olursa olsun şiddetin hiçbir türü, hiçbir kimseye karşı ve hele sağlık çalışanlarına karşı asla
mazur görülemez.``
Önergeyle, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının araştırılması, gerekçelerinin bilimsel olarak tespit edilmesi ve çözümleri konusunda politika geliştirilmesinin arzu edildiği belirtildi.
Önergede imzası bulunan Sağlık-Sen Eski Genel Başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Sağlık Komisyonu Üyesi Mahmut Kaçar, "Ülke insanımız için gecesini gündüzüne katarak hizmet veren sağlık çalışanlarımızın maruz kaldığı şiddet elbette kabul edilebilir bir durum değildir. Çalışanlarımız kadar vatandaş da bu yaşananlara karşı tepkilidir. Sağlıkta şiddetin nedenlerini ve alınması gereken tedbirleri araştıracağız" dedi.
"BİLİMSEL RAPORLAR HAZIRLADIK"
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş ise yaptığı değerlendirmede, Sayın Kaçar`ın Genel Başkanlığı döneminde başlayan "Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi" çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini ve Sağlık-Sen olarak çok önemli bilimsel raporlar hazırladıklarını ifade etti. Memiş, "Sağlıkta şiddet konusunda çok kapsamlı saha araştırmalarımız, AB projelerimiz, sempozyum sunularımız ve sonuç bildirilerimiz elimizde zaten hazırdı. Bunların tüm dokümanlarını gelen istek üzerine TBMM`ye gönderdik" dedi.
Önergenin, 24 Nisan Salı günü TBMM Genel Kurulu`nda görüşülmesi ve konu ile ilgili Araştırma Komisyonu kurulması planlanıyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Aras’tan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü mesajı Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. 1 Mayıs’ın emekçilerin tarih boyunca verdiği mücadelenin simgesi olduğunu belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, mesajında şu ifadelere yer verdi: "1 Mayıs; emekçilerin, tarih boyunca verdiği mücadele iradesinin sembolüdür. 1 Mayıs, emeğin kendi gücüyle gerçekleştiği tarihi bir kazanımdır. Bugün şartlar değişmiş görünse de emeğin karşılığının verilmediği, güvencesiz çalışmanın yaygınlaştığı, sendikal haklar üzerindeki baskıların sürdüğü bir tablo devam etmektedir. Milyonlarca insan, artık yalnızca işsiz kalma korkusuyla değil, çalıştığı halde yoksullaşma gerçeğiyle karşı karşıyadır. Emekçiler, emekliler, gençler, kadınlar ve güvencesiz çalışan kesimler için yaşam şartları her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır. Bu nedenle 1 Mayıs, bugün daha güçlü bir anlam taşımaktadır. Geçmişin kazanımlarını hatırlatan, bugüne ve geleceğe dair ortak bir söz kuran bir gündür. Emekçiler; adil bir vergi sistemi, eşit işe eşit ücret, güvenceli çalışma şartları ve sendikal hakların güçlendirilmesini talep etmektedir. Çocukların güven içinde büyüdüğü, gençlerin gelecek kaygısı taşımadığı, kadınların emeğinin görünür olduğu, savaşsız ve sömürüsüz bir yaşam için meydanları doldurmaktadır. Biz de Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman emeğin yanında duran bir anlayışı esas alıyoruz. Kamusal hizmeti güçlendirirken, bu hizmeti üreten emekçilerin haklarını korumayı, alın terini gözetmeyi ve sosyal adaleti sağlamayı temel sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Muğla’mızda her hizmet, emekle hayat buluyor. Bu duygu ve düşüncelerle; çalışan, üreten ve değer katan emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor; sömürüsüz, eşit ve özgür bir gelecek diliyorum" dedi.
İstanbul Ataşehir Belediyesi Başkan Vekili CHP’nin adayı Murat Güneş oldu Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in önceki hafta yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanarak görevden uzaklaştırılmasının ardından, Ataşehir Belediye Meclisi yeni başkan vekilini seçmek üzere toplandı. Tartışmalı geçen seçimin ardından Ataşehir Belediyesi Başkan Vekili CHP’nin adayı Murat Güneş oldu. Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve rüşvet" soruşturması kapsamında 22 Nisan’da tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmıştı. Ataşehir Belediye Meclis Salonu’nda bugün, İstanbul Valiliği’nin belirlediği takvim doğrultusunda saat 10.00’da yeni belediye başkan vekili seçimi gerçekleştirildi. Meclis birinci başkan vekili başkanlığında toplanan kurulda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubunun adayı Murat Güneş olurken, AK Parti grubunun adayı ise Serdar Orhan oldu. Yapılan gizli oylama sonucunda meclis üyeleri tarafından 36 imza atıldı ve sandıktan 36 zarf çıktı. İlk tur sonrası yapılan sayım sonucunda CHP adayı Murat Güneş 23 oy, AK Parti adayı Serdar Orhan ise 12 oy aldı. Bir oy ise boş çıktı. Yasaya göre ilk iki turda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu (25 oy) arandığı için seçim ikinci tura kaldı. İkinci turda da meclis üyeleri tarafından 36 imza atıldı ve sandıktan 36 zarf çıktı. İkinci tur seçim sonuçlarında Murat Güneş 22 oy, Serdar Orhan ise 13 oy aldı. Bir oy ise boş çıktı. Üçüncü tur oylaması sırasında meclis üyeleri arasında çıkan tartışmalar nedeniyle seçim güçlükle ilerledi. Üçüncü turda da meclis üyeleri tarafından 36 imza atıldı ve sandıktan 36 zarf çıktı. Son tur seçim sonuçlarına göre Murat Güneş 22, Serdar Orhan ise 14 oy aldı. Tamamlanan seçim sonucunda Ataşehir’in yeni Belediye Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili Murat Güneş oldu. Murat Güneş, seçim sonrası yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bugün burada başkan vekili oylaması yaptık. Burada bütün Ataşehir halkına, öncelikle buraya desteğe gelen bütün Ataşehir halkına çok teşekkür ediyorum. Arkamızda duran, bize güvenen, Onursal Başkanımıza güvenen meclis üyelerime de çok teşekkür ediyorum. Biz Onursal Başkan’dan şu anlık bize emanet edilen bu belediyeyi, gözbebeğimiz olan Ataşehir’de onun gösterdiği vizyonla en iyi şekilde hizmetlerimize devam edeceğiz. Ve Ataşehirli komşularımız da bu hizmetlerden yararlanacak. Biz en kısa sürede haksız hukuksuz bir şekilde alıkonulan başkanımızı geri istiyoruz. Başkanımız gelecek, koltuğuna oturacak, emanetini alacak."