YEREL HABERLER - 22 Nisan 2012 Pazar 15:13

``ORMAN KÖYLÜLERİN KALKINMALARININ DESTEKLENMESİ VE HAZİNE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDAKİ KANUN``

A
A
A
``ORMAN KÖYLÜLERİN KALKINMALARININ DESTEKLENMESİ VE HAZİNE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDAKİ KANUN``

AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz kamuoyunda 2B yasası olarak bilinen ``Orman Köylülerin Kalkınmalarının Desteklenmesi Ve Hazine Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkındaki Kanun`` hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Çok uzun yıllardır devam eden mülkiyet probleminin bu yasayla çözüleceğine işaret eden Yavuz, ``AK Parti Hükümeti bundan önce olduğu gibi ülkemizin derinleşmiş bir problemini daha ortadan kaldırmış oluyor. Devlet ile millet arasında bu arazilerden kaynaklanan ihtilaflar son bulacak, devlet ile millet bir konuda daha barışmış olacak. Vatandaşlarımız, ekip biçtiği, barındığı, çocukların geleceği olarak gördüğü alanların mülkiyetini alabilecek, tapusunu çıkartabilecek`` dedi.
``2/B yasası ile sadece vatandaşlarımızın büyük bir problemini ortadan kaldırmış olmayacağız`` diyen Yavuz, ``Aynı zamanda elde edilecek gelirleri ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için kullanacağız. Yani 2B arazilerinin satışlarından elde edilen gelirlerin yüzde 10`u yeni orman alanlarının oluşturulması ve Orman köylülerinin kalkındırılmasında; geri kalan yüzde 90`ı ise köklü sorunlarımızdan çarpık kentleşmeye karşı tüm ülkede yapılacak olan kentsel dönüşüme kaynak olarak aktarılacaktır. Bilindiği gibi 1982 Anayasası`na göre 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan arazileri kapsıyor. Ülkemizin önemli sorunlarından olan 2B arazileri problemi, ilimizi de çok yakından ilgilendiriyor. Türkiye`de toplam 2/B arazisi 410 bin hektarı buluyor`` dedi.
Sakarya`da ise 29 bin 675 hektar ile en fazla 2B arazisine sahip 4. İl durumunda olduğuna işaret eden Yavuz, Yasa ile birlikte hak sahiplerine tapuların verileceğini kaydetti.
Geçmiş dönemlerden bu yana tapulu mülkü olup çeşitli nedenlerle tapusu iptal edilip 2/B`ye dönüşen alanlar ve tarım arazilerinin hak sahiplerine bedelsiz iade edileceğini kaydeden Yavuz şunları belirtti: ``Tapusu iptal edilip orman alanında veya proje alanında kalan arazilerin karşılığı olarak hak sahiplerine eşdeğer arazi verilecek ya da bedeli ödenecektir. Hazine adına tescil edilen 2/B alanlarının rayiç bedel üzerinden satışı gerçekleştirilecek. 2/B alanlarında 5 yıl geriye dönük ecrimisil ödemeleri satıştan mahsup edilecektir. 2/B alanlarının satış bedeli rayiç bedelin yüzde 70`i olacak. Ödemeler iki türlü olup peşin ve taksitli olarak yapılabilecek. Taksitli satışlarda ise satış bedelinin yüzde 10`u, yazılı tebligat tarihini takiben en geç 3 ay içinde, kalanı ise belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 3 yılda 6 eşit taksitte, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla 4 yılda 8 eşit taksitte faizsiz olarak ödenecek. Peşin ödeme seçeneğinde ise, bedelin tamamının peşin ödenmesi durumunda yüzde 20, bedelin yarısının peşin ödenmesi durumunda satış bedeli üzerinden yüzde 10 indirim uygulanacak. Satılan 2/B alanının 2 katı kadar alan ağaçlandırma ve ormanlaştırma çalışması Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilerek ülkemizin orman varlıklarının daha fazlada zenginleştirilmesi sağlanacak.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir