YEREL HABERLER - 23 Nisan 2012 Pazartesi 10:51

400 YILLIK KÖY, GENÇLERİN ELİNDEN CAN BULUYOR

A
A
A
400 YILLIK KÖY, GENÇLERİN ELİNDEN CAN BULUYOR

İzmir Foça`nın tarihi köyü Kozbeyli, küllerinden doğacak. 1600`lü yıllarda kurulan, her karışı tarih kokan köydeki binalar, Gediz Üniversitesi tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projesiyle yenilenip turizme kazandırılacak.
Foça Kaymakamlığı, Kozbeyli Muhtarlığı ve Köy Güzelleştirme Derneği eşgüdümünde bu amaçla harekete geçildi. Mimarlık Bölümü`nün akademisyenleri ve öğrencileri sahaya indi, aralarında yabancıların da bulunduğu gençlerle Kozbeyli bir anda renklendi, köylüler büyük sevinç yaşadı.
RS Proje İnşaat Şirketi ve harita mühendisi Hasan Yılmaz`ın da teknik destek verdiği çalışmalar sonucunda kısa sürede 21 taş binanın rölevesi hazırlandı. Önümüzdeki günlerde Foça Kaymakamlığı`yla protokol imzalanıp, İzmir Valiliği`nin de desteğiyle restorasyon sürecine geçilecek. Evler ve köyün en eski yapılarından cami yenilenirken, yeni bir meydan yapılacak, ayrıca yerli ve yabancı konukların ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal tesisler kurulacak. Cennet doğanın ortasında, Ege Denizi`ne bakan yamaçta yer alan Kozbeyli`de tarihin ayağa kalkmasıyla, Safranbolu, Ödemiş Birgi, Bursa Cumalıkızık gibi göz kamaştıran turistik bir yere daha kavuşulacak.
Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özlem Erkaslan, Kozbeyli`nin, tarihi zenginliğiyle yaşatılması ve geleceğe aktarılması gereken bir kültür mirası olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Erkaslan, geçmişi kadar doğal güzellikleriyle de büyüleyici olduğuna işaret etti, şunları söyledi: ``Restorasyon tamamlandığında ortaya bambaşka bir yer çıkacak, Kozbeyli önemli bir çekim merkezi haline gelecek. Köy halkı şimdiden sabırsızlanıyor, merakla bekliyor. Gediz Üniversitesi olarak tarihi bir zenginliğimizi insanlığa tekrar kazandırmaktan ve geleceğe taşımaktan büyük onur duyuyoruz. Hem öğretim üyesi arkadaşlarımız hem de öğrencilerimiz heyecanla görev alıyor, böyle tarihi öneme sahip projenin gönüllü birer parçası olmanın gururunu paylaşıyor.``
Doç. Dr. Erkaslan, yıllardır göç veren, zamanla kaderine terk edilen Kozbeyli hakkında, ``İlk olarak 14`üncü yüzyılda Saruhanoğulları Beyliği zamanında, Yolmuç olarak adlandırılan mevkide yerleşime açılmış. 17`nci yüzyılda, Osmanlı döneminde bugünkü yerine taşınmış. Dibek kahvesi ve zeytinyağıyla da bilinen Kozbeyli tipik Türk mimarisinin en özel örneklerini sergiliyor. Taş ağırlıklı yapılarda Rum etkileri de görülüyor. Bölgenin tamamı tarihsel önemi bulunduğu için kentsel SİT alanı`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’nin yer altı sarayı kapılarını ziyaretçilerine açtı Gümüşhane’nin Torul ilçesindeki Karaca Mağarası, Ramazan Bayramı tatili ile birlikte ziyaretçilere kapılarını açtı. Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde bulunan Karaca Mağarası, "Gümüşhane’nin yer altı sarayı" olarak nitelendiriliyor. Ana kayası yaklaşık 150 milyon yıl öncesine dayanan mağara, Ramazan Bayramı tatili ile ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Sarkıt, dikit ve damlataşı oluşumlarının yoğunluğu bakımından Türkiye ve dünyanın en zengin mağaralarından biri olarak kabul edilen Karaca Mağarası, doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülerken, mağarada yer alan mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten havuzları ve mağara gülleri gibi oluşumlar, ziyaretçilere başka bir dünyada gibi hissettiriyor. Bölge turizmine önemli katkı sağlayan Karaca Mağarası, her yıl olduğu gibi bu yıl da ziyaretçi sayısında artış bekliyor. Karaca Mağarası’nın, uzmanlar tarafından solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan alternatif yöntemlerden biri olan ve tuz terapisi olarak bilinen halo terapiye uygun nadir mağaralar arasında yer aldığı ifade ediliyor. "Çocuklarım da bu güzelliği görsün istedim" Bayram tatilini Karaca Mağarası’na gelerek değerlendirdiklerini söyleyen Şeker Yılmaz, "Akçaabat’tan geliyoruz çocuklarıma bayramda doğal güzelliklerimizi göstermek istedim. Onlar da bu güzellikleri görsünler istedik. Biz de onlarla birlikte görüp gezip öğreniyoruz. Memleketimizin çok değeri var biz de fırsat buldukça beraber mağaralar ve milli parkları dolaşıyoruz" dedi. Özer Yılmaz da, "Burayı keşfetmek için geldim. 150 milyon yıllık olduğu öğrendim çok şaşırdım. Burası astım hastalarına çok iyi geliyormuş. Sarkıtlar yukarıdan geliyor alttan da su şeklinde büyüyorlarmış ve ortada birleşiyorlarmış. En çok hoşuma bu gitti" diye konuştu. "Hollanda’dan gelen misafirim bu güzellik karşısında çok şaşırdı" İlk defa Karadeniz’e geldiğini ve doğal güzellikler karşısında şaşkınlığını gizleyemediğini belirten Davut Kaya, "Daha önce Karadeniz’e gelmemiştim ilk defa geliyorum. Misafirim var hep Antalya’ya geliyordu bu sefer bir Karadeniz turu yapmak istedik. Buraya geldiğimiz için çok mutluyuz, misafirim de Hollanda’dan geldi o da çok şaşırdı bu güzellikler karşısında" ifadelerini kullandı.
İstanbul Yurtta hava durumu Yurdun genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara (Çanakkale hariç), Güney ve İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu (Van hariç) ve Güneydoğu Anadolu’nun yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde pus ve yer yer sis bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli alanlarda çığ ve kar erimesi tehlikesi bulunuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre; hava sıcaklığı güney kesimlerde mevsim normalleri altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredecek. Rüzgarın genellikle güneyli, yurdun batı kesimlerinde kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 13 İstanbul: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 11 İzmir: Çok bulutlu 17 Adana: Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 15 Antalya: Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 17 Samsun: Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 12 Trabzon: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 11 Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı 6