YEREL HABERLER - 25 Nisan 2012 Çarşamba 09:53

ERMENİLERİN DİNAMİT PATLATTIОI TAŞ OCAKLARI ANİ HARABELERİNE ZARAR VERİYOR

A
A
A
ERMENİLERİN DİNAMİT PATLATTIОI TAŞ OCAKLARI ANİ HARABELERİNE ZARAR VERİYOR

Kars`a 42 kilometre uzaklıkta bulunan Ani Antik Kenti`nin hemen yanı başında bulunan Ermenistan`a ait taş ocaklarında dinamit patlatılarak yapılan kazı çalışmaları Ani Harabeleri`ne zarar veriyor.
Kültür Bakanlığı ile Ermensitan arasında imzalanan protokolle 2006 yılında dinamitli kazı çalışmaları yapılmasına so0n verilmesine rağmen Ocaklı köylülüleri Ermenilerin zaman zaman dinamit patlatarak kazı çalışması yaptıklarını ile sürdüler.
Milattan önce 300 ile 350 yılları arasında yerleşim yeri olarak kullanılan ve o zamanki nüfusu, şimdi İstanbul ile eşit oladuğu kaydedilen Ani kentinde Ermenilerin yapmış olduğu dinamitli kazı çalışmları sonucunda bir çok tarihi eserin zarar gördüğü ortaya çıktı.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, 2006 yılında Kültür Bakanlığı`nın girişimleri sonucu Ermenistan`ın dinamitli kazı çalışmlarına son verdiğini söyledi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay; ``Malumunuz 2006 yılına kadar Ermenistan`da kazı çalışmaları dinamit patlatılarak yapılıyordu. Taş ocağıydı karşı da gördünüz yerler. Ama biliyorsunuz kültürel miras, kültür değerleri evrensel olduğu için bütün dünyanın, bütün insanların olduğu için Kültür Bakanlığımız tarafından gerekli yazışmalar yapıldıktan sonra Ermenistan tarafından dinamitle yapılan kazı çalışmları sonlandırıldı`` dedi.
DİNAMİTLE KAZI ÇALIŞMASI YAPILMIYOR
Dinamit patlatılılarak yapılan kazı çalışmlarından bir çok eserin zarar gördüğünü ifade eden İl Kültür Müdürü Hakan Doğanay; `` Şu anda artık dinamitle kazı çalışması yapılmıyor. Ama taş ocağı çalışmaları yapıyorlar. Daha önce hakikaten eserlerimiz oradan dinamitle yapılan taş ocağı çalışmalarından Ani çok büyük zararlar görmüştü . Büyük Katerdral ile Aziz pristis Kilisesi`nde yapılan o çatlakların, o dinamitlerle yapılan çalışmalardan kaynaklandığı bilimsen doneler tarafından verilmişti. Artık öyle bir çalışma yapılmıyor. Bakanlığımız bunun yazışmlarını yaptı``diye konuştu.
ANİ BİR DÜNYADIR AMA DÜNYA BİR ANİ DEОİLDİR
Ani Ören yerinin dünyanın en güzel ören yerlerinden biri olduğuna dikkat çeken Doğanay, daha sonra özetle şunları söyledi.
``Şu anda biz artık kendi değerlerimize sahip çıkarak, Ani`yi biz dünya yüzüne, yer yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Ben her zaman şunu söylüyorum. ``˜Ani bir dünyadır. Ama dünya bir Ani değildir` değerlerimize sahip çıkalım. Kültürümüze sahip çıkalım. Evrensel değerlerimize, dünyanın, insanlığın değerlerine sahip çıkalım. Çünkü insanlar değerlerine sahip çıktıkça biraraya gelecekler. Yada bir araya gelmeyi bu eserler sayesinde öğreneceklerdir. Bakın geçmişte de burada insanlarımız birarada yaşamışlardır. Bizde bir arada yaşamayı yine bu eserler sahayesinde öğreneceğiz.``
ERMENİLERİN ANİ`DE GÖZÜ VAR
Ermenistan tarafında yapılan çalışmalarda yine dinamit kullanıldığını iddia eden köylüler; ``Ermenilerin Ani`de gözü var. Ani bizim diyorlar. Ani ve Kars isteyen Ermeniler, taş ocaklarında kasıtlı olarak dinamit patlatıyorlar. Ve Ani Harabelerine zarar veriyorlar. Ermeniler o kadar yer varken neden Ani`nin hemen yanı başında 100-150 metre ilerisinde taş ocağı açtılar. Bu taş ocakları başka yerde de açılabilirdi. Ama sırf Ani`ye zarar vermek için burada taş ocağı açtılar`` diyerek tepki gösterdiler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Kul: “Gazilerimizin rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” SAMSUN (İHA) – Samsun’un Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” dedi. Terme’nin Kocaman Mahallesi’nden olan ve Samsun şehir merkezinde ikamet eden Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, sadece yaz aylarında Kocaman Mahallesi’ndeki evinde yaşıyor. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan’ın Kocaman Mahallesi’nde bulunan evinde ziyaret ederek, gazilere olan minnet ve şükranlarını ifade etti. Parkinson hastası olan Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, dün evinde geçirdiği bir kaza sonucu yaralandığı için Başkan Kul, geçmiş olsun dileklerini iletti. Kıbrıs Gazisi ve yakınları ile bir süre görüşen Başkan Kul, gazinin talep ve önerilerini dinledi. Sadece yaz aylarında yaşadıkları evle ilgili olarak mevcut sorunların giderilmesi için çalışma başlattıklarını belirten Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız. Gazimizin kısa süreli de olsa yaşadığı bu yerle ilgili ne gazimizden ne de yakınlarından belediyemize herhangi bir talep gelmemesine rağmen ekiplerimiz evlerinin bulunduğu bölgede incelemeler yaptı. Gazimizin yaşadığı mahalleye kadar beton yolumuzu daha ilk görev yılımızda yapmıştık. Beton yoldan gazimizin yaşadığı eve kadar 100 metrelik bir stabilize yol var, o yolun durumu da gayet iyi fakat gazimizin evi dik bir yamaca yapıldığı için evlerinin bulunduğu alanda yağışlı günlerde de sorun olmaması adına ekiplerimizin yapacakları incelemenin ardından gerekli çalışmaları yapacağız. Yakın bir zamanda yeniden Samsun şehir merkezinde bulunan evlerine taşınacak olan gazimizi burada kaldığı süreç içinde rahat etmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız” diye konuştu.
Samsun OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) yeni rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın 2024/335 sayılı kararı yayımlandı. 20 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’ne 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri gereğince Prof. Dr. Fatma Aydın atanmıştır” denildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararla birlikte, 13 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın yerine Prof. Dr. Fatma Aydın atanmış oldu. Fatma Aydın kimdir? Fatma Aydın, 10 Ocak 1969’da Manisa’da doğdu. Orta ve lise eğitimini İzmir İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Akademik kariyerine Atatürk Üniversitesi Dahiliye Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak başladı. Akabinde 1997-2001 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Deri ve Zührevi Ana Bilim Dalı’nda uzmanlığını tamamladı. Aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda 2007-2013 yılları arasında doçent, 2013 yılından itibaren ise profesör ünvanıyla görevlerine devam etti. Ayrıca, 2014-2015 yıllarında sırasıyla OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Tıp Fakültesi Dekanı ve 2017-2019 tarihleri arasında OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı olarak görev aldı. 2015 tarihinden itibaren Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor. Evli olup, Orhun Utku Aydın adında bir oğlu var.