YEREL HABERLER - 25 Nisan 2012 Çarşamba 18:47

PAZARLAR`DA TURİZM HAFTASI ETKİNLİKLERİ

A
A
A
PAZARLAR`DA TURİZM HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Kütahya`nın Pazarlar İlçesinde Çok Programlı Lisesi Konferans salonunda Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde tören yapıldı.
Törene Pazarlar Kaymakamı İshak Çınar, Garnizon Komutanı Cengiz Kuzu, İlçe Belediye Başkanı Ahmet Torun, Daire Amirleri, Öğretmenler, Öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Pazarlar Çok Programlı Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen turizm haftası etkinliklerinde Çok Programlı Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan programın sunumu yapıldı.
Öğrencilerin sunumunda turizm hakkında genel bilgiler verildi. Turizmin ülkemize faydaları, turizmi geliştirmek için neler yapılabileceği anlatıldı. Ayrıca hazırlanan slayt gösterileri ile programa devam edildi. Programın sonunda Öğrenciler tarafından hazırlanan skeçlerle turistlerin çektiği zorluklar anlatıldı.
Turizm Haftası programında Kaymakam İshak Çınar`a sürprizler yapıldı. Kaymakam Çınar`a Urfa Türkülerinden oluşan bir dizi türküler okundu.
Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen şiir, kompozisyon, resim ve afiş yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini İlçe Kaymakamı İshak Çınar, Garnizon Komutanı Cengiz Kuzu ve İlçe Belediye Başkanı Ahmet Torun tarafından verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas 7 asır sonra durmuştu, 85 yılın ardından yeniden hareket etti Sivas’ta UNESCO tarafından Türkiye’de koruma altına alınan ilk eser olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasında, 1939 yılındaki Erzincan depreminde duran denge taşı tamamlanan restorasyonun ardından 85 yıl sonra yeniden hareket etti. Avrupalı bilim adamlarınca "Anadolu’nun El Hamrası" olarak nitelendirilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası 9 yıl süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Mayıs ayında ibadete açılmıştı. Sivas’ın Divriği ilçesinde 1228 tarihinde Anadolu Selçukluları zamanında Selçuklulara bağlı Mengücekli Beyliği döneminde Mengücek şahı Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Hanım tarafından yaptırılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın dünyada benzeri bulunmuyor. 1985 yılında UNESCO tarafından Türkiye’de koruma altına alınan ilk eser olma özelliği taşıyan eser, 800 yıldır heybetini korurken üzerinde işli birbirinden farklı 10 bin motifle kendine hayran bırakıyor. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, taş bezemeleri, 3 boyutlu geometrik stilleri, mimari özellikleri ve manevi havasıyla "şaheser" olarak nitelendiriliyor. "Denge sütunu 85 yıl sonra hareket etti" Eşi benzeri bulunmayan eserde yer alan ‘Denge sütunu’ 1939 yılında Erzincan depremiyle birlikte özelliğini yitirmişti. 7 asır boyunca hareket ederek yapının statik olarak dengede olduğunu gösteren, ‘Denge Sütunu’ 85 yıldır hareket etmedi. 9 yıl süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla yapının statik durumu sağlamlaştırılınca sütün yeniden hareket etmeye başladı. “Cumhurbaşkanı yakından takip etti” Konuyla ilgili açıklama yapan Vakıflar Sivas Bölge Müdürü Cemal Karaca, sözlerine, “Eser 1985 yılında UNESCO tarafından koruma altına alındı. Biz kıymetini geç anladık. Allah koruduğunu koruyor, bu eseri de korudu, günümüze kadar ulaştı. Eserde eşi benzeri bulunmayan ayrıntıların yanında bide denge taşı bulunuyor. Bulunduğu yerde elle müdahale ile dönen bu taş deprem gibi etkilerle sıkışıp dönmediğinde, artık binanın eğiminin bozulduğunu anlıyorduk. Restorasyon çalışmasından öncede bu taş sıkışmıştı. Bugün nasip oldu restorasyonun ardından yeniden taşımızın da dönmesini sağladık. Yeniden turizm ve ibadete açılması bizim için ayrı bir mutluluk oldu. Cumhurbaşkanımızın özel talimatları ve ilgileri ile yönetilen bir çalışmaydı. Hamt olsun bugünleri gördük“ şeklinde konuştu.