YEREL HABERLER - 26 Nisan 2012 Perşembe 11:35

EGE`NİN TEK DNA OKULU MUОLA`DA

A
A
A
EGE`NİN TEK DNA OKULU MUОLA`DA

DNA`nın çift sarmal yapısının keşfedildiği ve ``İnsan Genom Projesi`` yani insanoğlunun sahip olduğu genlerin şifrelerinin çözüldüğü gün olan 24-25 Nisan tarihleri tüm dünyada ``DNA günü`` olarak kutlanıyor.
Muğla Üniversitesi de Ege Bölgesinde bir ilke imza atarak DNA Gününde DNA Okulu açtı. Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Melek Altıparmak Karakuş`un girişimleri ile Muğla Üniversitesi bünyesinde açılan DNA okulunda öğrenciler uygulamalı olarak DNA örnekleri ile ders gördü.
24 Nisan tarihinin DNA yapısının keşfedilişinin 50. yıldönümü olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Melek Altıparmak Karakuş, her zaman ilklere imza atan Muğla Üniversitesi`nin yine bir ilke imza atarak DNA Okulu açtığını kaydetti. Karakuş, Muğla Üniversitesi 20. Yıl Etkinlikleri kapsamında ``DNA Okulu`` adı altında yapılan uygulamalı bilimsel çalışma DNA yapısının kâğıt, origami, boncuk, şönil modelleri ile öğretilmesi, gen klonlamaları modellerinin tasarlanması, soğan ve kivi DNA`sının hücreden izole edilerek gösterilmesi ve DNA parçalarının jel ortamında yürütülmesi (Elektroforez) çalışmalarını gerçekleştirdiklerini ve bu çalışmaların öğrenciler için çok yararlı olduğunu söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da nitelikli işgücüne destek projesi Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası, Zafer Kalkınma Ajansı, Kütahya Çalışma ve İş Kurumu işbirliği ile yürütülen “Nitelikli İş Gücü Geliştirme ve Destekleme Projesi (NİGDEP)” kapsamında verilen “Dış Ticaret ve Yeni Nesil Satış ve Pazarlama” eğitimi alan katılımcılar ve projenin paydaşları, Dumlupınar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programda bir araya geldi. Kütahya’da iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun nitelikte iş gücü-iş eşleşmesine destek sunmayı, işverenlerin uygun adayları bulmasını kolaylaştırmayı ve iş arayanlara kariyer gelişim fırsatları sunmayı amaçlayan proje ile "Dış Ticaret” ile “Yeni Nesil Satış ve Pazarlama” alanlarında, fakültelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olan ve 35 yaşın altındaki işsiz gençlere 120 saat uzmanlık eğitimi veriliyor. Programa, Dumlupınar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ayhan Kahraman, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kutlu Eser, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Çalışma ve İş Kurumu Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Oğuz Düzgün ve Kütahya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Erdoğan Şahin katıldı. Çok güzel bir organizasyonda bir arada olduklarını söyleyen Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Kutlu Eser, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yılı teması ’Kadın Girişimciliği/Kadın İstihdamı’ olarak belirlendiği için başvurularda kadın katılımcılara pozitif ayrımcılık sağlandı ve bu doğrultuda eğitime hak kazanan 40 kişinin 22 tanesi kadın olarak belirlendi. Proje, teorik eğitimlerin tamamlanması sonrasında katılımcılara verilecek iş başı eğitimler ile devam edecek. Projenin sonunda ise katılımcıların Kütahya’da hizmet veren firmalarda istihdam edilmesi hedeflenmektedir" dedi.
Samsun Milli Mücadele’nin kadın kahramanlarının giydiği kıyafetler defilede sahnelendi Milli Mücadele’de 23 kadın kahramanın giydiği kıyafetler, Samsun Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yeniden tasarlanarak defilede sunuldu. 19 Mayıs Atatürk Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Samsun Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki usta öğreticiler tarafından Milli Mücadele döneminde 23 kadın kahramanın giydiği kıyafetler yeninden yapıldı. Her kadın kahramanın giydiği kıyafetler o döneme ait kumaşlarla dikildi. El emeğiyle dikilen kıyafetler Olgunlaşma Enstitüsü’nde düzenlenen defilede izleyicilerin beğenisine sunuldu. Fatma Çavuş’tan Halide Edip’e kadar birçok kadın kahramanın kıyafetlerinin sergilendiği defile hem duygulandırdı hem de herkesin beğenisi topladı. ’Atatürk Samsun’da konulu sergiyi ise ziyaretçileri ilgiyle inceledi. "Yöresel ve o döneme ait kumaşlar kullanarak tasarladık" Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Arzu Yıldırım, "19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında aynı zamanda enstitümüzün 64. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Milli Mücadele kadın kahramanlarından oluşan çok güzel bir defile hazırladık. Aynı zamanda birde resim sergisi açtık. Her iki çalışmada çok güzel oldu. 23 kadınımızı canlandırdık. Onların kıyafetlerini yöresel ve o döneme ait kumaşlar kullanarak tasarladık. O döneme uygun olarak giydirdik. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk 2 kere binamızın ziyarete gelmiş ve burada derslere katılmış. Bunları canlandırmak istedik” dedi.