GENEL - 28 Nisan 2012 Cumartesi 15:23

ARTVİN TANITIM GÜNLERİ ARTVİN EVİ`NİN AÇILIŞIYLA BAŞLADI

A
A
A
ARTVİN TANITIM GÜNLERİ ARTVİN EVİ`NİN AÇILIŞIYLA BAŞLADI

Artvin Tanıtım Günleri, Dikmen`de bulunan Artvin Evi`nde başladı. Tanıtım günlerinin sürprizi ise Artvin`den getirilen atmacalar oldu.
Artvin Tanıtım Günleri`nin açılışı, Ankara`daki Artvin Evi`nde gerçekleştirildi. Tanıtım günleri öncesi Artvin Evi`nin açılışı yapıldı. Artvin yöresinden ezgilerle başlayan etkinlik, konuşmalarla devam etti. Artvinlilerin büyük ilgi gösterdiği etkinliğe Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Halil Etyemez, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Artvinliler ve vatandaşlar katıldı. Çalışma
ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Etyemez, Artvin`in eğitimde öncü olduğunu, insanlarının eğitime önem vererek Artvin`i dünyaya açtıklarını belirterek, eğitimi olmayan insanların dünyaya açılamadıklarını söyledi. Etyemez, "Artvin eğitimi ön plana çıkarmış ve oradaki zorlukları kendilerine bir imkan olarak sunmuşlardır. Artvin göğe yakın topraklar deniyor ama eğitim sayesinde Artvin`i düz hale getirerek imkanlarını inanlarına sunun bir anlayışa sahiptir" şeklinde konuştu.
Artvin Valisi Kalkan, geçen yıl `Çoruh Ankara`ya aktı` sloganıyla ilkini düzenledikleri Artvin Tanıtım Günleri`ni bu yıl `Ankara`da Artvin rüzgarı` sloganıyla düzenlediklerini dile getirdi. Kalkan, Artvinlileri ve Artvin dostlarını kente davet etti.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ise, Artvinlilerin cumhuriyetin hiçbir döneminde devleti, milleti ile savaş halinde olmadığını belirterek, ülkenin değerleriyle barışık olduklarını kaydetti. Her türlü düşüncenin Artvin topraklarından çıktığını söyleyen Bayraktutan, "Artvin`den tek bir vatan haini çıkmadı. Mustafa Kemal`le, ay yıldızımızla, üniter yapımızla, devletimizle gurur duyuyoruz. Artvinliler böyledir. Artvin, doğru insanların, dürüst insanların, onurlu insanların yaşadığı yerdir" diye
konuştu.
Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün de, Artvin`in eğitim ve turizm kenti olması gerektiğini kaydederek, eğitim konusunda belli bir yol aldıklarını ama turizm konusunda çalışmaları gerektiğini söyledi. Artvinlinin okumaktan başka çaresi olmadığını ifade eden Özgün, "Artvin okumaktan onur duyan, paylaşmaktan gurur duyanların memleketidir" dedi.
Arhavi Belediye Başkanı Coşku Hekimoğlu, doğal güzellikler ve kültürel zenginliklere sahip olduklarını söyleyerek, memleket ortak paydasında kimsenin küçük çıkarlarla bu projenin dışında kalmaya hakkı olmadığını ifade etti.
Artvin`deki sivil toplum kuruluşları adına söz alan Namık Kemal Demirel, Artvin Evi`nin yapılmasına katkısı olan kişilere teşekkür ederek, Artvin Evi`nin gelecek kuşaklara yöresel coşkularının aktarılması, hemşehri dayanışmasının geliştirilmesi konusunda önemli rol üstleneceğini belirtti.
Konuşmalardan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çankaya Belediyesi Halk Dansları Toplulukları gösteri sundular. Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin`in sadece kendine benzeyen bir il olduğunu söyleyerek, insanı, doğası, turizmi, güneşi ile çok güzel bir kent olduğunu kaydetti. Bayraktutan, "Artvin`i bir seven bırakamaz. Bugün burada sadece Artvinliler yok, yüreği Artvin için atan, yıllarca Artvin`de yaşayan dostlarımız var. Çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum" dedi.
Bakan Yardımcısı Etyemez, Artvin`in kaynaklarının az olmasına rağmen insanlarının canlı, barış içinde yaşayan insanlar olduğunu, Artvin`in doğa şartlarına rağmen insanların eğlenmeyi sevdiğini söyledi. Vali Kalkan de etkinliğin kent turizmine katkı sağlayacağını belirterek, "Başka Karadeniz illerinin bu kadar geniş bir mekanı yoktur. Artvin bir şansa sahip. Artvin bu şansı değerlendirebilirse ilin tanıtımına çok büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
Artvin Belediye Başkanı Özgün, 3 ay su sporları, 3 ay kayak, 3 ay av sporları, 2 ay deniz sporlarının Artvin ve çevresinde yapılabildiğine dikkat çekerek, "Bugünlerde biz hem Artvin`imizi tanıtıyoruz, hem insanları bir araya getiriyoruz ve bu değerlerin tanıtılmasında da Artvirnliler`den yardım bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Artvin Evi, Artvin Valisi Kalkan tarafından törenle açıldı. Kalkan ve beraberindekiler, daha sonra binayı gezdiler. Ayrıca kurulan çadırda yöresel el sanatları ve yemekler tanıtıldı. Tanıtım günlerinde en çok ilgi çeken ise Artvin`den getirilen atmacalar oldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.