YEREL HABERLER - 28 Nisan 2012 Cumartesi 12:53

AHLAT BELEDİYE BAŞKANI MÜMTAZ ÇOBAN GÜNEŞ VAKFI`NDA AHLAT`I ANLATTI

A
A
A
AHLAT BELEDİYE BAŞKANI MÜMTAZ ÇOBAN GÜNEŞ VAKFI`NDA AHLAT`I ANLATTI

Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, Güneş Vakfının konuğu oldu. Çoban, Güneş Vakfı Konferans Salonun da gerçekleştirilen sohbette Ahlat`ı ve Ahlatla ilgili projelerini anlattı.
1071 Malazgirt zaferiyle Türklerin yurdu olan Anadolu`ya, 1013 yılında Türklerin gelmeye başladığını ve 1040 da şehir kurduklarını söyleyen Mümtaz Çoban; ``Türk-İslam medeniyetinin Anadolu da ki tesis noktası Ahlat`tır`` dedi.
``641 de İslam ordularının İslamlaştırdığı Ahlat da, Malazgirt Zaferiyle Anadolu`yu Türkleştirme ve Müslümanlaştırma tohumları atılmıştır`` diyen Çoban, Orhun ve Yenisey Abidelerinin, o mirasın buraya, Anadolu`ya intikali Ahlatta ki mezarlar ve Kitabeler olduğunu söyledi. Çoban, ``36 bin metrekare alan üzerinde İslam âleminin en büyük mezarlığı olan Türk- İslam mezarlığının bulunduğu Ahlat, yaklaşık 4 bin yıllık bir tarihi barındırıyor`` dedi.
Anadolu`nun Fethinden sonra Ahlat`ın ihtişam merkezi olduğunu dile getiren Mümtaz Çoban; ``˜`11 YY. da Ahlat`ın nüfusu 300 bin, İstanbul`un ise 20 bindi. Hatta 1453 de fetihten sonra İstanbul`un nüfusu 97 bindi`` dedi.
Bir Erzurumlu olan Abdurrahim Şerif Bey`in Ahlat`ın tarihini yazdığını söyleyen Çoban, Erzurum`la Ahlat arasında her zaman tarihi bağların olduğunu ve bu iki yerleşimin, tarihi kültürel yönlerinin birbirlerine benzediği ifade etti. Çoban; ``˜`Anadolu da ki Türk İslam Medeniyeti tarihini 21. Yüzyıla anlatabilmek için Ahlat`ta ki mezar taşlarını ve kitabelerin iyi okunması gerekiyor. 21. Yüzyıl bu tarihe bir şey katmamıştır, koruyamamıştır da. Binlercesini vinçlerle ayağa kaldırmaya çalışıyoruz`` dedi.
``Çin Seddi Çin için neyi İfade ediyorsa, Piramitler Mısır İçin Neyi ifade ediyorsa, Taç Mahal Hindistan için neyi ifade ediyorsa, Ahlat da Türk-İslam Medeniyeti için onu ifade ediyor`` diyen Çoban, Ahlat`ta ki kitabe ve mezar taşlarının okunması için bu alanla ilgili uzmanlara ve akademisyenlere büyük görevler düştüğünü söyledi.
Sohbetin ardından Güneş Vakfı Başkanı Profesör Doktor Alparslan Ceylan`a teşekkür eden Mümtaz Çoban, Güneş Vakfına ve Alparslan Ceylan`a, Ahlat`tan getirilen geleneksel el sanatlarından izler taşıyan hediyeler takdim etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir