GENEL - 29 Nisan 2012 Pazar 10:17

TESADÜFÜN BÖYLESİ

A
A
A
TESADÜFÜN BÖYLESİ

Gürsu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen demokrasi projesi kapsamında, Bulgaristan`a giden Bursalı lise öğrencisi, kardeş okul ziyaretinde tanıştığı başöğretmenin akrabası olduğunu öğrenmenin şokunu yaşadı.
Gürsu Belediyesi`nin ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tophane Endüstri Meslek Lisesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği "El ele daha genç bir demokrasiye" projesi kapsamında bir çok lise öğrencisini Bulgaristan`a götürdü. Amacı, gençlerin demokrasiye bilinçli bir şekilde katılımı sağlamak olan proje kapsamında, Tophane Endüstri Meslek Lisesi`nin Bulgaristan`daki proje ortağı olan Kırcali kenti Ardino ilçesindeki Hristo Smirnenski Meslek Lisesi de ziyaret edildi. Okuldaki törende, iki ülke öğrencileri kendini
tanıtmaya başladı. Bu sırada Bursa`dan gelen Tophane Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Gökhan Vatansever (18) kendini tanıttı. Türk öğrencinin soyadına dikkat kesilen Hristo Smirnenski, meslek Lisesi başöğretmeni Ulviye Mutalipova (47), yanına çağırdığı öğrenci Gökhan Vatansever`e babanne ve ninesinin adını sorunca, şaşırtan tesadüf ortaya çıktı. Kominizmin yıkılmasınına ardından Türkiye`ye göç eden Gökhan Vatansever`in büyük baba ve ninesinin, Başöğretmen Mutalipova ile aynı köyde yaşadağı ortaya çıktı.
Birbirlerine sordukları sorularla daha da hararetlenen konuşmanın ardından Türk öğrenci ve Bulgar öğretmenin, akraba çıkması herkesi şaşırttı.
"BU DUYGU KELİMELERLE ANLATILMAZ YAŞAMAK GEREK"
Duygularını aktaran Başöğretmeni Ulviye Mutalipova, "Seneler sonra gerçekleştirilen bu projeye, bizim okulumuz da destek oldu. Gökhan, `Ailem 1989 yılında Türkiye`ye göç etti` deyince içimde bir his uyandı. Ona, ailesinin Bulgaristan`ın neresinden göç ettiğini sordum. Kırcali`nin Mileçhino kasabasından olduğunu söyleyince birden yaklaşıverdik. Hani bir söz var, `Tırnak sizden ayrılmaz`. `Dede nine kimdi? nerede yaşamış?` diye sorunca birbirimizi bulduk ve çok da memnun olduk. Bu duygu, kelimelerle
anlatılamaz. Bunu yaşamak gerek. Çok güzel bir şeydi" dedi.
"BU ÇOK İLGİNÇ BİR TESADÜF"
Öğrenci Vatansever, "Ailem, 1989 yılında burdaki kominizmden kaçıp, çok zor şartlar altında göz etmişler. Kamyon altlarında kalamayacakları yerde konaklamışlar. Orada hiç akrabamız olmadığı halde Bursa`ya göç etmişler. Ben Bursa`da doğdum. Yıllar sonra Tophane Endüstri Meslek Lisesi`nde okuyarak Ardino`daki proje ortağı olan Hristo Smirnenski Meslek Lisesi`ne geldim. Burada hocalarla karşılaştım. Soy adımı söylediğimde benim göçmen oduğumu anladılar. Ondan sonra nerdensin gibi sorular sordular. Ben de
söyledim. Aynı köyden çıktık. Dede ve ninelerimin adını söylediğimde de akraba çıktık. Zaten onları gördüğümde birden kanım kaynadı. Bende çok farklı duygular oluşuyor. Çok enteresan bir tesadüf. İnsanın koskoca Bulgaristan`da bir akrabasıyla karşılaşması çok güzel. Öğretmenlerimizin kuzeni babamın kuzeniyle evli olduğu ortaya çıktı. Uzaktan da olsa bir akrabalığımız var. Onunla karşılaştığıma çok sevindim" dİye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Hitit’in “Anne Üniversitesi" başladı Hitit Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Hitit Anne Üniversitesi başladı. Bu yıl Çorum Valiliği ile Alaca, Bayat, Boğazkale ve Laçin Kaymakamlıkları işbirliğinde hayata geçirilen Hitit Anne Üniversitesine 65 anne ve anne adayı katılıyor. Programa katılan kursiyerlere Hitit Üniversitesi kampüslerindeki derslikler ve laboratuvarlarda mikrobiyoloji, ev kazaları, ebru atölyesi, müzik atölyesi, bağımlılıkla mücadele, eşler arası iletişim, akılcı ilaç kullanımı, kültürümüzde kadın ve aile konularında eğitimler verilecek. Eğitimler sonrasında ise Hitit Anne Üniversitesi 2024 yılı öğrencileri için mezuniyet töreni düzenlenecek. İlk ders öncesi öğrencilerle bir araya gelen Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Anne Üniversitesi ile kişisel gelişime katkı sağlamak, aile içi iletişim, ebeveynlik gibi konularda farkındalığı geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Önceki yıllardan farklı olarak Hitit Anne Üniversitesinin bu yıl Alaca, Bayat, Boğazkale ve Laçin ilçelerinden 65 anne ve anne adayına yönelik gerçekleştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Baykam, “Hitit Üniversitesi olarak topluma hizmet faaliyetleri çerçevesinde etkinlik ve programlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu noktada en önemli programlarımızın başında da Anne Üniversitesi programı geliyor. Hitit Anne Üniversitesini bu yıl Çorum Valiliğimiz ile işbirliği içinde farklı bir konseptte düzenliyoruz. Valilik ve üniversite olarak ilçelerimizdeki kadınlarımıza da bir dokunuş yapmak istedik. 4 ilçemizden 65 anne ve anne adayımızı misafir ediyoruz. Yine mikrobiyolojiden akılcı ilaç kullanımına, ebrudan müzik atölyesine kadar farklı alanlarda eğitimler düzenliyoruz. Amacımız, kursiyerlerimizin hem kişisel gelişimlerine katı sağlamak hem de hafızalarda yer edinecek güzel bir anı bırakmak. Bu çerçevede başta Çorum Valiliğimiz olmak üzere Alaca, Bayat, Boğazkale ve Laçin Kaymakamlığına desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. 2024 yılında aramıza katılan değerli anne ve anne adaylarımıza keyifli ve faydalı bir ders dönemi diliyorum.” şeklinde konuştu. Anne Üniversitesi’nde dersler 13 Mayıs’ta sona erecek. Hitit Anne Üniversitesinden mezun olacak kadınlar için 14 Mayıs günü de mezuniyet töreni düzenlenecek.