YEREL HABERLER - 30 Nisan 2012 Pazartesi 16:55

SAKARYA`DA MUHAMMED İKBAL PANELİ

A
A
A
SAKARYA`DA MUHAMMED İKBAL PANELİ

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen kültür-sanat etkinlikleri devam ediyor. Nisan ayı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen konferansa, Ankara Üniversitesi`nden Prof. Dr. İlhami Güler konuşmacı olarak katıldı. İlhami Güler, ``˜Muhammed İkbal ve İslam Düşüncesi`ni anlattı.
Sakaryalılara hitap eden Prof. Dr. İlhami Güler, 19. yüzyılda Avrupa`da milliyetçilik akımı, ulus devlet eğilimleri ve bu eğilimlerin Osmanlı`ya yansımasını anlatarak başladığı konuşmasında, Muhammed İkbal`in çağdaş İslam düşüncesi içindeki yerini ve İkbal`in düşüncelerinden kesitleri dinleyicilerle paylaşarak, onun hayat çizgisini ve mücadelesini anlattı. İlhami Güler, ``Muhammed İkbal, Yirminci yüzyılda İslâm adına bir hayat ve bir eser ortaya koyanlar arasında hep ilk sıralarda anılan bir isimdir. O, filozof ve şair kimliğiyle, sömürgeler çağında Müslüman dünya için hem entelektüel bir soluk hem de kalbî bir diriliş temin etmiş müstesna bir şahsiyettir. İslâm`da Dinî Düşüncenin Yeniden Kuruluşu isimli tefekkürî eseri, gerek şiirleri ve gerekse ilham veren hayatıyla, bu topraklarda doğup büyüyen Müslüman ruhlarda onun hatırasının bir yeri vardır. Zekâ ile sezgi arasında sentez yapan Muhammed İkbal, bilimin getirdiklerinin Kuran-ı Kerim`e asla zarar vermeyeceğini, bilim gibi, Kuran`ın da tümdengelim yerine tümevarım olduğunu belirtir. O, akılla sezgi arasında kati bir çelişkinin olmadığını, derece farkı olduğunu, bir bütünün devamı niteliğinde olduğunu söyler ve Gazali`yi eleştirir. ``Bilim yapan mümin bir insan Allah`ın tabiatta yaratmış olduğu fiilleri araştırmış oluyor dolayısı ile ibadet yapmış oluyor`` der. İkbal, milliyetçilik ve emperyalizmin karşısında olmuş ve bu kavramların dinen de uygun olmadığını belirtmiş, demokrasiden yana ve saltanata karşı olduğunu deklare etmiştir`` diye konuştu.
Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç, Prof. Dr. İlhami Güler`e plâket takdim etti. Fevzi Kılıç, kültür etkinliklerinin bundan sonra da devam edeceğini söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir