YEREL HABERLER - 27 Şubat 2012 Pazartesi 13:41

MERSİN DÖNÜŞÜYOR PROJESİ MERSİN’İ DEĞİŞTİRECEK

A
A
A
MERSİN DÖNÜŞÜYOR PROJESİ MERSİN’İ DEĞİŞTİRECEK

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin’in Akdeniz çanağında en ilgi çekici tarihi ve arkeolojik miras örneklerini barındırdığını belirterek, bu zenginliği hem korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak hem de turizmle uluslararası ortamda tanıtmak için kent merkezini ‘Mersin Dönüşüyor’ adıyla yeniden canlandıracaklarını söyledi.
Mersin’in tarihsel ve kültürel zenginliklerinin ortaya çıkarılması ve turizme de hizmet etmesi için tarihi bir adım atıldı. Kent merkezinde İstasyon Meydanı’ndan başlayarak Uray Caddesi’ni içine alan ve Kültür Merkezi’ne kadar olan bölümde bir dönüşüm gerçekleştirilecek. Çalışmaların başladığını ve bugün itibariyle yürürlüğe girdiğini bildiren Mersin Valisi Güzeloğlu, ‘Tarihe Gülümseyen Mersin’ sloganıyla gerçekleştirilecek bu dönüşümü, düzenlediği toplantıyla açıkladı. HiltonSA Oteli’nde yapılan toplantıya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci, oda başkanları, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Vali Güzeloğlu, sinevizyon gösteri ile yaptığı açıklamada, Mersin’in, Türkiye’nin ve Akdeniz çanağının sahip olduğu zenginlikleri ve güzellikleriyle nadide ve çok özel bir kent olduğunun altını çizdi. Mersin’in, tarihi geçmişinden bugüne, kuruluş öyküsünden geleceğe hem tarih hem de zenginlik olarak birçok büyük birikimi sınırlarında bulundurduğuna işaret eden Güzeloğlu, bu zenginliklerin geleceğe taşınması ve sahip olduğu değerlerin bu ortak amaçla buluşturulmasının kamu ve yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin hem hedefi hem de önceliği olması gerektiğini kaydetti. Güzeloğlu, “Sorumluluğumuz, önce sahip olduğumuz bu zenginlikleri tanımlayıp anlamak, sonra bu bütün içinde geleceği daha iyi nasıl gerçekleştirebileceğimizi ve daha iyi nasıl bir sonuç elde edebileceğimizi kararlaştırmak olmalı. Sahip olduğu eşsiz doğal ve kültürel zenginliklerin korunması, gelecek nesillere aktarılması ve giderek gelişen turizmi ile bu değerlerin uluslararası ortamda tanıtılması ilkesinden hareketle, ilimizin en eski yerleşim alanlarından biri olan kent merkezini yeniden canlandırma amacındayız. Birçok açıdan artık söylemin eyleme, düşüncenin projeye, isteğin de şüphesiz işbirliğine dönüştüğünü görmekten mutluluk duyuyorum. Yapılması gereken, beklentilerden yola çıkarak artık bu süreci ve beklentileri karşılamaktır. Bunu yapmanın ve bu hazırlık sürecini bu boyutta, bu aşamada tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Bu çerçevede, kent merkezinde bulunan atıl durumdaki korunmasız tarihi mirasa, çağa uygun yeni fonksiyonlar vererek restorasyonlarının yapılması ve halkın kullanımına açılması için Mersin Valiliği’nin projeler hazırladığını anlatan Güzeloğlu, yakın ve orta vadede Mersin’e geleceğe hazırlayacaklarını dile getirdi. Yakın hedefin 2013 yılı olduğunu belirten Güzeloğlu, kenti 2013 Akdeniz Oyunları çerçevesinde tüm boyutlarıyla yeniden kısa dönemde ele alma, hazırlama ve eksikliklerini tamamlamaya dönük bir hedefleri olduğunun altını çizdi. Sonraki hedefin de 2023 yılı olduğuna vurgu yapan Güzeloğlu, “Bu iki hedeflemenin yakın tarihi olan hedefine dönük başlatılan birçok çalışma var. Öncelik tarihi kimliğinin, kültürel değerlerinin ve buna ilişkin zenginliklerin Mersin’de bir bütünlük içinde ele alınması, kurtarılması ve kazandırılarak fonksiyonel bir katkıyla kentle buluşturulmasıdır. Sahille bütünleşik Anamur’dan Tarsus’a, antik yerleşim yerlerinden kültür varlıklarına, arkeolojik sit ve yerleşim merkezlerinden dünya kültür mirasına geçen alanlara ve yapılara kadar tüm bu geçmişten bugüne taşınacak zenginlikler tek boyutlu ve tek aşamalı turizm politikasıyla ele alınamaz. Bir bütünlüğün ayrımlaştırılmış alt başlıklarıyla ve doğru politikalarla ele alınma zamanı geldi. Herkesin beklentisi bunların kazandırılması. Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, halen inanç ve kararlılıkla Türkiye’nin turizm geleceğinde Mersin’in en önemli turizm markası olacağını söylüyor. Bize düşen bu aşamada yerel tüm dinamikler ve tüm temsilcilerle bunun hazırlanması ve proje boyutunda uygulanmaya başlanması” diye konuştu.
“BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM BAŞLATTIK”
Kentsel Sit Alanı Tasarım Projesi kapsamında yapılacak çalışmaları ayrıntılarıyla aktaran Güzeloğlu, Mersin Garı ile Kültür Merkezi arasında bulunan bölgedeki tescilli binaların, fonksiyon verilerek, imar planında gerekli değişiklikler yapılarak Valilik öncülüğünde 10 yıllık planlama çerçevesinde, ilgili kurum ve kuruluşlarla büyük bir dönüşüm başlattıkları bilgisini verdi. “Trafiği, imar ada ve yapılarını, ticaret ve sosyal altyapıları bir kentsel sit alanı ve planlaması şeklinde her bir alanını, sokağını hazırlayarak bir bütünlük içinde ele alıyoruz. Projelendirmeyi üniversitemizden bu alanda çalışmış bilim insanlarımızın katkısıyla ortak bir bakış açısıyla yoğurmaya başlıyoruz” diyen Vali Güzeloğlu, proje maliyeti ve uygulama sürecinin başladığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Belediyesi’nin çalışmaları ile projeye ilişkin süreç bugün devreye girdi. Bu ada Türkiye’de örneği görülmemiş, yaşayan bir büyük şehir içinde bütünlüğüyle korunmuş, denizle buluşmuş yürüyüş alanlarından trafiğinin düzenlenmesine, Atatürk Evi’nden Kültür Merkezi’ne, Uray Caddesi’nden Atatürk Caddesi’ne, parkın meydanla buluşması düşüncesine trafiğin tek ve çift yönlü, yer altından akışını planlayan, fonksiyonel bir katkıyla tasarlanan bir zenginlik alanı olacak. Bu konudaki kararlığımız ve inancımız tamdır. Bunu yapınca Mersin’in apayrı bir zenginliği ve örnek güzelliği öne çıkacaktır. Bu büyük alan planlaması çalışmaları başlatılmıştır.”
Proje kapsamında kesinleşen çalışmaları da anlatan Güzeloğlu, bu kapsamda yakın zamana kadar İl Sağlık Müdürlüğü’nün kullandığı tarihi Valilik binasının boşaltıldığını, yer teslimi ve ihalesinin yapıldığını ve yeni Valilik binası olarak düzenleneceğini kaydetti. Çalışmaları en geç Şubat 2013 tarihinde tamamlamayı hedeflediklerini aktaran Güzeloğlu, çalışması başlayan diğer binanın da Uray Caddesi’ndeki 8 parsel olarak adlandırılan bine olduğunu ve ihalesi sürecinin başladığını dile getirdi. Binanın kafe ve restoranlarla günübirlik dinlenme, buluşma ve kültür turizmi açısından katkı sağlayacak bir yapıya dönüştürüleceğine işaret eden Güzeloğlu, Kültür Müdürlüğü olarak kullanılan binayı ise yatırımcılara bilgi aktarılan bir merkez, sektörlere ait çalışma birimleri bulunan bir yapıya dönüştüreceklerini, bunun da ihale sürecinin başladığını söyledi. Uray Caddesi üzerindeki eski Ziraat Bankası binasının sanat galerisi, konser ve konferans salonlarının yer aldığı bir yapıya dönüşeceğini anlatan Güzeloğlu, tüm bu binaların projesi, ihalesi ve finansmanının tamamlandığını, bitirme hedefinin de 2013 yılı başları olduğunu bildirdi.
Bunlar dışında, her birer tarihi değer olan 3 Ocak İlköğretim Okulu binasının butik otel, ek binasının kent müzesi, Kasaplar Çarşısı’nın yeme-içme, alışveriş merkezi, İl Halk Kütüphanesi’nin butik otel olarak planlandığını, binaların sahipleri ile görüşmelerin devam ettiğini anlatan Güzeloğlu, İçel Sanat Kulübü binasının restorasyonunun ise tamamlandığını ifade etti. “Akdeniz çanağının en önemli uluslararası limanı ve ticaret kenti Mersin, 21. yüzyıldaki büyük gelişimi ile tarihsel geçmişini bütünleştirmeyi amaçlayan ve Valiliğimizce söylemden eyleme, düşünceden projeye, beklentiden gerçeğe dönüşmeye başlayan bu süreçte kentin tüm dinamiklerinin katkı ve katılımını bekliyoruz” diyen Güzeloğlu, sırada ören yerlerine yönelik çalışmalar olduğu bilgisini verdi.
Mersin’in Akdeniz çanağındaki 50 milyar dolarlık kruvaziyer turizminden pay alabilmesi için de yoğun bir çalışma sürecine girdiklerini söyleyen Güzeloğlu, sözlerini: “Peki kruvaziyer turizmle gelen turisti nasıl bir ortamla buluşturacağız diyorsanız. Burada, bütünleşik bir turizm politikası içinde bu tarihi alan çalışması önemli. Yeni dönemde ortaya çıkacak sonuçlar hepimizi mutlu edecek” diyerek bitirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 19 ilde düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüpheli yakalandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 19 ilde nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik jandarma tarafından düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüphelinin yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 19 ilde nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik jandarma tarafından düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Paylaşımında operasyonun, Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde İl Jandarma Komutanlıklarınca Şırnak, Mersin, İstanbul, Ankara, Denizli, Adana, Muğla, Hatay, Batman, İzmir, Gaziantep, Niğde, Sakarya, Manisa, Diyarbakır, Kütahya, Trabzon, Siirt ve Malatya’da düzenlendiğini ifade eden Yerlikaya, il il şu bilgileri paylaştı: "Şırnak İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğünce yapılan ortak çalışma sonucu, Şırnak merkezli Mersin, İstanbul, Ankara, Denizli, Adana, Muğla, Hatay, Batman, İzmir, Gaziantep, Niğde ve Sakarya’da düzenlenen operasyonlarda; internet siteleri üzerinden sahte araç ilanı, kiralık villa ve yüksek kazançlı yatırım vaadiyle vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 32 şüpheli yakalandı. Manisa İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Manisa merkezli Adana, Mersin, Muğla, Gaziantep, Diyarbakır, Kütahya ve Trabzon’da düzenlenen operasyonlarda, yüksek kazançlı yatırım vaadiyle forex üzerinden vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 13 şüpheli yakalandı. Siirt İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucunda Siirt merkezli Adana ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda, sosyal medya platformları üzerinden vatandaşlarımızın kişisel verilerini elde edip ’FETÖ silahlı terör örgütüne adınız karıştı’ iddiası ile vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 3 şüpheli yakalandı. Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Diyarbakır merkezli Denizli, Malatya ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda; internet sitesi üzerinden ’sahte araç ilanı’ ile vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 3 şüpheli yakalandı." Bakan Yerlikaya, yapılan ilk belirlemelere göre şüphelilerin banka hesaplarında 62 milyon Türk Lirası tutarında para hareketliliği tespit ettiklerini kaydetti. Yapılan operasyon sonucu ise çok sayıda cep telefonu, bilgisayar ve kredi kartına el konuldu.