YEREL HABERLER - 01 Mart 2012 Perşembe 13:42

1 MART MUHASEBECİLER GÜNÜ

A
A
A
1 MART MUHASEBECİLER GÜNÜ

Adana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Meslekte Birlik Derneği Başkanı Bayram Deliosmanoğlu, Türkiye’de vatandaşın üzerindeki dolaylı vergi yükünün düşürülerek beyana dayalı vergi oranının cezbedilmesi gerektiğini söyledi.
’Muhasebeciler Günü’ kapsamında beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle birlikte İhlas Haber Ajansı (İHA) Adana Bölge Müdürlüğü’ni ziyaret ederek, burada Bölge Müdürü Adnan Kulak ile görüşen Deliosmanoğlu, dernek olarak meslektaşlarının çalışma şartlarının iyileştirilerek saygınlığının arttırılması için çalıştıklarını anlattı.
Deliosmanoğlu, "Muhasebeci ve müşavirlik mesleği mensubu olabilmek için çok zorlu bir süreç gerekiyor. Mensuplarımız zor şartlar, yoğun görev yapıyor. Yoğun iş yükü altında ezilen mali müşavirleri devlet sevmiyor, mükellefi sevmiyor, sürekli ihmal ettiği için eşi de çocukları da sevmiyor. Bu sebeple ortada kalmış ve itilmiş bir durumda mesleğini idame ettiriyor" dedi.
Türkiye’de kayıt dışı vergi oranlarının nispi olarak azalması sonucu beyana dayalı ve dolayı vergi oranlarının da arttığını kaydeden Dernek Başkanı Deliosmanoğlu, gelişmiş ülkelerdeki vergi oranları ve anlayışı ile ülkemizdeki arasında çok tezat bir durum olduğuna dikkat çekti. Gelişmiş Avrupa ve Amerika gibi batılı ülkelerde vergi kaçırmanın ağır, yüz kızartıcı suç kapsamında değerlendirilerek hapisle cezalandırıldığını oysa ülkemizde sadece para cezası verildiğini bu sebeple de vatandaşlar arasında vergi bilincinin yetersiz olduğunu anlattı.
Devletin kolaycılığa kaçarak sürekli dolaylı vergiler getirerek vatandaşın üstündeki yükü arttırdığını da belirten Deliosmanoğlu, "Türkiye’de dolaylı vergi oranı yüzde 80, beyana dayalı vergi oranı yüzde 20 nispetinde. Oysa gelişmiş ülkelerde bu oranlar tam tersi. Burada büyük bir çelişki var. İbreyi tersine çevirerek sağlıklı bir zemine oturtabilmek için ya mükellefin yada devletin bir adım atması gerekiyor. Dolaylı vergi oranları çok olduğu için mükellef beyandan kaçınıyor. Adım atma noktasında bize göre görev büyüğe, yani devlete düşüyor. Devletin kolaycılıktan vazgeçerek dolaylı vergi oranlarını azaltıp vatandaşı da beyana dayalı vergi konusunda teşvik etmesi, cazibesini arttırması gerekiyor. Ayrıca yapılan harcamaların gider olarak kabul edilmelidir" dedi.
Vergilendirme önceliklerinin de gözden geçirilmesini öneren Dernek Başkanı Deliosmanoğlu, ticaret ve yatırımlardaki vergilerin azaltılıp kaldırılarak, servete dayalı varlıkların vergilendirilmesi gerektiği görüşünü savundu. Deliosmanoğlu, bu sayede ülkede paranın yata, kata değil yatırıma, üretime ve ticarete kayacağını, herkesin kazanacağını sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Maliye protokolü VMD iftarında buluştu Vergi Müfettişleri Derneği (VMD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen iftar programında, Bursa’nın maliye ve ekonomi bürokrasisi bir araya geldi. Programda mesleki dayanışma, birlik ve beraberlik mesajları verildi. VMD Bursa Şube Başkanı Özge Bilgiç’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen iftar organizasyonuna VMD Genel Başkanı Bilal Yüksel, Bursa Denetim Daire Başkanı Ulvi Cantürk Kaya, Bursa Defterdarı Halil Tekin, Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı İhsan Akar, Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Halil ile çok sayıda vergi müfettişi ve aileleri katıldı. Tasavvuf musikisi ile başlayan program, akşam ezanının okunması ve yapılan duaların ardından iftar yemeği ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan VMD Bursa Şube Başkanı Özge Bilgiç, İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümünü anarak Mehmet Akif Ersoy ve istiklal kahramanlarını rahmetle andı. Ramazan ayının manevi atmosferinde meslektaşlarıyla bir arada olmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Bilgiç, derneğin temel hedefinin üyelerin haklarını en iyi şekilde temsil etmek olduğunu ifade etti. Bilgiç, derneği sadece resmi bir yapı olmaktan çıkarıp üyelerin kendilerini ait hissedecekleri bir dayanışma ortamına dönüştürmeyi amaçladıklarını belirterek, sosyal faaliyetlerle mesleki birlikteliği güçlendirmeye devam edeceklerini söyledi. Program kapsamında ayrıca, mesleğe uzun yıllar hizmet ettikten sonra emekliye ayrılan Vergi Başmüfettişlerine teşekkür plaketi takdim edildi. Bursa maliye protokolünün yoğun katılım sağladığı program, toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.
İstanbul Kağıthane’de hafta sonu Ramazan etkinliklerine yoğun ilgi Kağıthane Belediyesi’nin Ramazan ayına özel düzenlediği kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında yazar Hayati İnanç ve sanatçı Mustafa Cihat, Kağıthane Meydanı’nda gerçekleştirilen programlarda vatandaşlarla buluştu. Ramazan ayının manevi atmosferi Kâğıthane’de düzenlenen kültür ve sanat etkinlikleriyle yaşatılmaya devam ediyor. Kağıthane Belediyesi tarafından organize edilen haftasonu programları kapsamında yazar Hayati İnanç söyleşi programıyla vatandaşlarla bir araya gelirken, sanatçı Mustafa Cihat da ezgi dinletisi gerçekleştirdi. Yoğun katılımla gerçekleşen programlarda Hayati İnanç edebiyat, kültür ve ramazanın manevi iklimi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Mustafa Cihat ise seslendirdiği ezgilerle katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. Vatandaşlar program boyunca hem keyifli hem de anlamlı anlar yaşadı. Programın sonunda Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin sahneye çıkarak Hayati İnanç ve Mustafa Cihat’a günün anısına çiçek takdim etti. Başkan Öztekin, ramazan ayı boyunca Kâğıthanelileri kültür, sanat ve söyleşi programlarıyla buluşturmaya devam edeceklerini belirterek, hazırlanan etkinlikler kapsamında ay boyunca söyleşi ve kültür programlarının yanı sıra çocuklara yönelik sahne gösterileri ve çeşitli etkinliklerle vatandaşlarla bir araya gelmeyi sürdüreceklerini ifade etti.
Ordu Ordu Üniversitesi’ne YÖKAK’tan kurumsal akreditasyon Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda Ordu Üniversitesi, 2 yıl süreyle kurumsal akreditasyon almaya hak kazandı. YÖKAK tarafından yükseköğretim kurumlarında niteliğin artırılması, kalite güvencesi alanında sürdürülebilirliğin sağlanması ve üniversitelerin uluslararası rekabet gücünün yükseltilmesi amacıyla uygulanan Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında Türkiye genelinde 39 üniversite kurumsal akreditasyon almaya hak kazandı. Eğitim süreçlerinden araştırma faaliyetlerine, idari işleyişten öğrenci memnuniyetine kadar birçok alanda kaliteyi esas alan bir yönetim anlayışıyla çalışmalarını sürdüren Ordu Üniversitesi, akreditasyon sürecini başarıyla tamamladı. Üniversite, YÖKAK tarafından gerçekleştirilen kapsamlı değerlendirmelerin ardından 2 yıl süreyle kurumsal akreditasyon verilen yükseköğretim kurumları arasında yer aldı. Ordu Üniversitesi Rektörü Orhan Baş yaptığı açıklamada, elde edilen akreditasyonun üniversitenin eğitim kalitesinin ve kurumsal gelişiminin önemli bir göstergesi olduğunu belirtti. Rektör Baş açıklamasında, "Küresel ölçekte eğitim standartlarını yakalama, ulusal ve uluslararası alanda daha fazla tanınan bir eğitim kurumu olma, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı faaliyetlerimizi akredite etme yönündeki çalışmalarımızın sonucunda Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından 2 yıl süreyle kurumsal akreditasyon almaya hak kazandık. Bu akreditasyon, hem eğitim kalitemizin hem de kurumsal gelişimimizin somut bir tescili niteliğindedir. Üniversitemizin kalitesinin sürdürülebilir şekilde devam etmesi ve daha ileriye taşınması için iç ve dış paydaşlarımızla iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu süreçte emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.