YEREL HABERLER - 01 Mart 2012 Perşembe 14:21

GTO ŞUBAT AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

A
A
A
GTO ŞUBAT AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Avrupa Birliği’ndeki (AB) resesyonun ülkemiz dış ticaretini olumsuz etkileyebileceğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde bu anlamda sıkıntı yaşayabiliriz. Gerekli tedbirler biran önce alınmalı” dedi.
KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkez Müdürü Said Şahiner’in konuk olduğu GTO’nun Şubat ayı olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Zeki Yağcı’nın yönetiminde yapıldı. Meclis toplantısında konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Oda faaliyetleriyle ilgili olarak Meclis Üyelerini bilgilendirirken, gündemdeki gelişmelerle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olaylar, Ermeni Soykırımını İnkar Yasası Tasarısı’nın Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesi, ekonomideki gelişmeler, iş dünyasının merakla beklediği teşvikler, Türkiye’nin dış ticareti ve cari açık başta olmak üzere öne çıkan konularda değerlendirmeler yapan Başkan Aslan, özellikle Türkiye’nin cari açığının önümüzdeki süreçte ülke ekonomisi için tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.
Türkiye’nin dış ticaretinin artarken, Avrupa Birliği’ne ihracatın düştüğünü, ithalatın ise arttığını dile getiren Aslan, bu konuda da acil tedbirlere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Avrupa Birliği pazarındaki daralmanın ülkemizin dış ticaretinde önemli tehdit oluşturduğunu, Euro bölgesinden gerçekleştirilen ithalatın artış hızını koruduğunu buna karşın bölgeye yapılan ihracatın hız kestiğini ve ihracattaki payın her geçen gün gerilemeye devam ettiğine dikkat çeken Aslan, Avrupa Birliği pazarındaki daralmanın dış ticarette ülkemiz açısından handikap oluşturduğunu ifade etti. Türkiye’nin toplam ihracatının yarısını, ithalatının ise üçte birini Euro ile gerçekleştirdiğine dikkat çeken Aslan, “Özellikle 2011 yılının ikinci yarısından itibaren Euro’nun dolar karşısında değerlenmesinin ülkemiz dış ticaretine etkisi negatif oldu. Çünkü ülkemiz ihracatının yüzde 48’ini, ithalatının ise yüzde 33’ünü Euro ile gerçekleştiriyor. Son verilere göre 2011 yılı Ocak ayında yüzde 47,7 olan AB’nin ihracattaki payı yüzde 2012 yılı Ocak ayında yüzde 43,5’e geriledi. Avrupa Birliği’ndeki resesyon ve pazardaki daralma büyüme başta olmak üzere genel ekonomik performansımızı olumsuz etkileyecektir” dedi.
Başkan Aslan, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere ilişkin ise şu değerlendirmeleri yaptı:
”Özellikle Suriye’de yaşanan gelişmeler endişe verici. Suriye’de olaylar her geçen gün tırmanıyor. Ne yazık ki fiziki müdahale sinyalleri alıyoruz. Bu noktada Beşar Esad’ın demokratikleşme adına süratli adımlar atması gerektiğini düşüyoruz. Aksi taktirde fiziki bir müdahale durumunda en fazla zarar görecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. Temennimiz bir an önce olayların sona ermesi ve bölgenin huzura kavuşması yönündedir.”
Meclis Toplantısı’na konuk olarak katılan KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkez Müdürü Said Şahiner de, KOSGEB’in destek programları hakkında Meclis Üyelerine bilgiler vererek, sorularını yanıtladı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Emine Erdoğan, Sierra Leone Cumhurbaşkanı’nın eşi Fatima Maada Bio ile görüştü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio’nun eşi Fatima Maada Bio ile Nijerya’nın başkenti Abuja’da bir araya geldi. İslam İşbirliği Teşkilatı (IIT) Üyesi Afrika Ülkelerinin Kanserle Mücadele Farkındalığının Artırılması ve Destek Programı kapsamındaki görüşme, basına kapalı gerçekleştirildi. Edinilen bilgiye göre görüşmede Bio, Nijerya’da Emine Erdoğan’dan ilham alarak bir hastane yaptırdıklarını ve kadın hastalıkları bölümüne adını verdiklerini söyledi. Afrika ülkelerinin kendi ayakları üstünde durmalarını desteklediklerini belirten Bio, Emine Erdoğan’ın tüm Afrikalı lider eşlerinin ilham aldığı tek "first lady" olduğunu vurguladı. "Kanserle mücadelede işbirliğinin kritik olduğu hususunda aynı noktadayız" Emine Erdoğan da, ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: "Sierra Leone Cumhurbaşkanı’nın eşi, aynı zamanda Sıfır Atık Danışma Kurulu üyemiz değerli dostum Fatima Maada Bio ile Nijerya’da buluştuk. İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Afrika Ülkelerinin Kanser ile Mücadele Farkındalığının Artırılması Programı vesilesiyle bir araya gelerek verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Bu doğrultuda ortak hedeflerimiz ve çabalarımıza dair görüş alışverişinde bulunduk. Kanserle mücadelede işbirliğinin kritik olduğu hususunda aynı noktadayız. Daha sağlıklı ve dirençli toplumlar için birlikte yürümekte hemfikiriz."