YEREL HABERLER - 01 Mart 2012 Perşembe 21:01

MİLAS’TA 3. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI

A
A
A
MİLAS’TA 3. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI

Milas’ta 1-4 Mart tarihleri arasında düzenlenen Güney Ege Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın üçüncüsü Milas Fuar Alanında düzenlenen törenle açıldı.
Törene Muğla Valisi Fatih Şahin, Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Eski Milletvekili ve Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, Çevre Belde Belediye Başkanları ile çok sayıda Milaslı
çiftçi ve vatandaş katıldı. Törende söz alan konuşmacılar, fuarın uluslararası seviyeye çıkartılması için çalışma başlatıldığını söyledi. İki gündür Ankara’da bulunan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, kar yağışı yüzünden rötar yapan uçak yüzünden düzenlemiş olduğu fuara son anda katıldı.
İlk söz alan Expolink Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan, bu yılki fuara 145 firmanın katıldığını, yaklaşık 400 markanın da yer aldığını söyledi. Erdoğan, hava koşulları yüzünden çok sayıda firmanın fuara katılamadığını belirtti.
Erdoğan, son yıllarda artan kadına şiddetin önlenmesi için mecliste koruyucu yasa çıkartıldığını hatırlatarak, zeytin ağaçlarına yapılan şiddetin bu fuar sayesinde biraz önleneceğini ifade etti.
Fuar alanındaki iç mekanların tümünün katılmak isteyen firmalarca satın alındığı belirtilerek yer darlığı yüzünden bir çok firmanın talebinin karşılanamadığı açıklandı.
Fuara katılan firmaların yüzde 80’i Milas dışından olduğu belirtilirken, Milas’tan 4-5 firmanın katılması dikkat çekti.
Açılışta söz alan Milas Ziraat Odası Başkanı, İsmail Atıcı, "Global bir köye dönüşen dünyada yer alabilmemiz için tarım tekniklerini geliştirmemiz modern tarıma ayak uydurmamız gerekiyor. Bunu yapamazsak gelişen dünya tarımı karşısında yok olmaya mahkumuz" dedi.
Muğla Tarım İl Müdürü Songül Topalı da, "Tarımsal hasıla bakımından dünyada yedinci ülkeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1924 yılında ilkini Ankara’da gerçekleştirdiği Ankara’daki İktisat Fuarının ardından 1936 yılında İzmir’de açılan ve halen devam eden İzmir Fuarı hala devam ediyor. Balık üretiminde Muğla ilimiz birinci sırada bulunuyor. 2001 yılında 10 bin ton olan balık üretimimiz 2011 yılında 70 bin tona çıkmıştır. Narenciye ve sebze üretiminde Antalya’dan sonra yine ikinci sıradayız. Son 4 yılda Muğla ve ilçelerinde dağıttığımız 3 bin 760 adet tarım ekipmanları sayesinde çiftçimizin üretimi daha kaliteli ve daha verimli olduğunu gözlemliyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor" diye konuştu.
Ankara uçağının rötar yapması üzerine son anda fuara katılabilen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, karlı dağları aşarak gelen ve hala yolda olan katılımcı firmaların bu fedakarlığına teşekkür ettiğini belirterek, "Gittiğimiz her yerde Milas fuarının öneminden bahsediliyor, buda bizi fazlasıyla mutlu ediyor. İlk amacımız Fuarı yapmaktı bunu başardık. Şimdi Güney Ege Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na Uluslararası seviyeye çıkarmak için uygun yer arayışındayız. Amacımız bir kaç yıl içinde bunu gerçekleştirmek, sayın valimiz ve
kaymakamımız olmak üzere bu konuda çok büyük destek sağlıyorlar. Bunu kısa zamanda başarmak için çalışıyoruz v hep birlikte başaracağız" dedi.
2009 yılında Ziraat Odası, Ticaret Odası ve Belediye Başkanımızla bir araya gelerek tarım Fuarı gerçekleştirmemiz için görüş birliğine vardıklarını belirten Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, " 2010 yılında gerçekleştirdiğimiz ilk fuara iki yüz bin kişinin katıldığı
tespit edince ne kadar yararlı bir iş yaptığımızı anladık. Bundan sonraki amacımız bu fuara uluslararası seviyeye çıkarmak, bu konuda belediye başkanımızın, Tariş’in Ziraat Odası’nın yer aradığını çalıştığını biliyoruz. Bunu gerçekleştireceğiz" dedi.
Törende söz alan Muğla Milletvekili Tolga Çandar, "Şu anda mecliste
olmam lazım. İntibak yasası çıkıyor. Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu’na Milas’ta fuar olduğunu buraya gitmem gerektiğini söyledim. Ülkemizin hala ulusal bir tarım politikası bile olmadığını bana söyleyerek mutlaka ’Milas’a gitmelisin’ dedi. Onunda selamını getirdim. Tarımın gelişmesi için kendi tohumumuzu yaratmamız için öncelikle bir ’Tohum Bankası’ yaratmak zorundayız. Bir kez kullanımlı domates tohumunu bile İsrail’den alıyoruz. Üç-dört yıl öncesine kadar zeytinyağı fiyatı 7 liraya kadar yükseldi. Ne oldu da bir kaç yıl içinde zeytinyağı 3, 3.5 liraya düştü" şeklinde konuşması çiftçilerin ve izleyicilerin ayağa kalkarak alkışlamaları dikkat çekti.
Baharın ilk gününde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Muğla Valisi Fatih Şahin, "Bu fuarın ne kadar etkili olduğunu biliyorum. Ben çiftçilerimiz minnettarım, eski parayla söylüyorum. Çiftçilerimizin yıllık 3 kat trilyon ülke ekonomisine katkısı var. Sayın Milletvekilimizin de dediği gibi, öncelikle kendi tohumumuzu kendimiz üretmemiz için laboratuar çalışmalarını geliştirmemiz gerekiyor” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Göztepe taraftarları ile iş yeri çalışanları arasındaki kavgada 6 gözaltı İzmir’de, Göztepe taraftarlarından kaçarak iş yerlerine sığınan kişiyi kalabalık taraftar grubuna vermeyen iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında çıkan kavgada 6 şüpheli gözaltına alındı. Cep telefonu kamerasıyla da görüntülenen kavgada olaya karışan diğer şüphelileri yakalama çalışması başlatıldı. 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar takımlarının bir üst lige çıkışını doyasıya kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, dün, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı kimliği öğrenilemeyen bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Kavga anı cep telefonu kamerasına yansımıştı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan iş yeri sahibinin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu anlar ile o esnada iş yerini önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer almıştı. Yine aynı caddede, taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. 6 kişi gözaltına alındı Öte yandan, motosikletiyle gelerek kavgaya dahil olan iş yeri sahibinin başından yaralandığı olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı ve kavgaya karışan diğer şahısları tespit etme ve yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.