YEREL HABERLER - 06 Mart 2012 Salı 12:54

ELMA YETİŞTİRİCİLERİ SERTİFİKALARINI ALDI

A
A
A
ELMA YETİŞTİRİCİLERİ SERTİFİKALARINI ALDI

Antalya’nın Korkuteli ilçesinde Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi tarafından ortaklaşa başlatılan ’Elma Yetiştiriciliği Kursu’ tamamlandı.
Aralık ayı içerisinde Halk Eğitim Merkezi ve Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından Garipçe Köyü’nde ortaklaşa başlatılan kurs Ocak ayı sonunda tamamlandı. Kursu başarı ile tamamlayan 17 kursiyere ise sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Törene İlçe Milli Eğitim Müdürü Halim İzgi, Bozova Belediye Başkanı Gürsel Kalay, Tarım İlçe Müdürü Özlem Çağrıcı, İlçe Halk Eğitim Müdürü Harun Topay, Bozova Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Osman Üzer, Ziraat Bankası Müdürü Mustafa Mengüç, Merkez Tarım Kredi Kooperatif Başkanı Mehmet Kayhan, Korkuteli Lisesi Müdür Yardımcısı Sadettin Kemerden, İlçe Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Gülsüm Kaptan Tutulmaz, Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, Tarım Danışmanları Fatma Kalın, Hasan Hüseyin Akın, Mehmet Ankaralıoğlu, Afitap Lafçı ve Bozova Tarım Kredi Kooperatifinde görevli Yasemin Erdemoğlu katıldı
Garipçe Köyü Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Nevin Özer, köyde başlatılan Elma Yetiştiriciliği Kursu’nun 13 Aralık 2011 tarihinde başladığını ve toplam 192 saat sürdüğünü ifade etti. Özer, “30 Ocak 2012 tarihi itibari ile kursumuzu tamamladık. Program dahilinde elma fidanı yetiştiriciliği, modern bodur elma yetiştiriciliği, yeni çeşitler, budama, gübreleme, bütün kültürel işlemeler, çevreye en az zarar verecek şekilde kimyasal mücadele yöntemleri, en iyi ve en verimli şekilde ürün hasadı ile pazarlama konularının eğitimini kursiyerlerimize verdik. Bu gün burada elma yetiştiriciliği kursumuzu başından sonuna kadar talip eden ve başarıyla tamamlayan 17 kursiyere sertifikaları törenle verilecek” dedi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Halim İzgi ise Garipçe’de Ziraat Mühendisi Nevin Özer öncülüğünde başlatılan kursun diğer belde ve köylere de örnek olduğunu belirterek, “Bizler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, talepler doğrultusunda kursları açarız” dedi.
Bozova Belediye Başkanı Gürsel Kalay da, bölgede düzenlenecek olan bu tür faaliyetler için, her zaman desteğe hazır olduklarını söyledi.
Halk Eğitim Müdürü Harun Topay ise konuşmasında, “Yeni dönemde Halk Eğitim Merkezi olarak çok sayıda kurs açmayı düşünüyoruz. Eğer köylerde istenilen bir kurs olursa, yaklaşık 15 kursiyer bulduğumuz anda, o bölgede kurs açabiliriz. Bu dönem özellikle Fığla bardağı ve Alafaradın kilimi gibi, Korkuteli’ne özgü, kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarına önem vermek istiyoruz. Bunun dışında gelen istek ve talepleri de değerlendiririz” dedi.
192 saat süren kursu başarı ile tamamlayan 17 kursiyere sertifikaları protokol üyelerinin elinden aldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Parkinson hastaları, egzersizlerini ASFİM’de yapıyor Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Antalya Spor ve Fitness Merkezleri (ASFİM), Parkinson hastalarına yönelik egzersiz kursu veriyor. Denge, duruş, refleks ve kas kuvvetini arttırmaya yönelik, toplu ve lastikli olmak üzere birçok farklı spor hareketi yapan Parkinson hastalarının yaşam kalitesi artıyor. Antalya halkını spora teşvik etmek ve ücretsiz spor imkanı sunmak amacıyla kurulan Antalya Spor ve Fitness Merkezleri (ASFİM), Parkinson hastalarına katkıda bulunmak amacıyla, ücretsiz egzersiz kursu veriyor. Birçok Parkinson hastasının katılım sağladığı kurs sayesinde, hastalar, birbirlerinden ve eğitmenlerden aldıkları destekler sayesinde, kendileri için büyük önem teşkil eden egzersizleri gerçekleştirme fırsatı buluyor. “Moral buluyorlar” Kursta, profesyonel eğitmenler tarafından denge, duruş, refleks ve kas kuvvetini arttırmaya yönelik, toplu ve lastikli de olmak üzere birçok farklı spor hareketi yaptırılıyor. Bu şekilde Parkinson hastalarının hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha iyi bir noktaya gelmesi amaçlanıyor. Kurslar sayesinde hastalar, edindikleri dostluklar ve yaşadıkları fiziksel gelişim sayesinde de moral buluyor. 2 aylık kurs dönemleri bulunan Parkinson Hastaları Egzersiz Kursları, Atatürk ASFİM Merkezi’nde haftanın 3 günü, 1’er saatlik dersler halinde gerçekleştiriliyor. Kursa devam etmek isteyen hastalar, sonraki kurs döneminde de yeniden kayıt olabiliyor. “Yaşam kalitesi artıyor” Antalya Büyükşehir Belediyesi ASFİM’de Parkinson Hasta Egzersizi Eğitmeni Yeliz Durak, Parkinson hastalığının nörolojik bir hastalık olduğunu, hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması için, yapılan egzersizlerin önemli olduğunu söyledi. Durak, “Büyükşehir Belediyesi olarak, bu hastalık yüzünden sorun yaşayan vatandaşlara, kurs merkezlerimizde yaptırdığımız egzersizlerle faydalı olmaya çalışıyoruz. Bu egzersizler, vatandaşımızın yaşam kalitesini arttırmasına katkı sağlıyor. Hastalardan ve hasta yakınlarından çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Hareketleri yapmanın büyük artı sağladığını ve geleceğe umutla baktıklarını söylüyorlar. Bu da bizi çok mutlu ediyor” dedi. “Burası iyi hissettiriyor” Hasta yakını Günay Sarıca, eşinin Parkinson hastası olduğunu, evde yapamadığı hareketleri burada başardığını söyledi. Sarıca, “Artık daha seri hareket edebiliyor ve konuşması da hızlandı. Uzun zamandır bu kursa geliyoruz. Burada sosyalleşme imkanları da bulduk. Diğer kursiyer arkadaşlarla kaynaşıp, birbirimizin dertlerine ortak oluyoruz. Dışarıda da görüşüyoruz. Buraya gelmek eşime de bana da iyi hissettiriyor” ifadelerini kullandı.
Sivas Doğada ki şifa, "Karahandiba" Karahindiba bitkisinin sağlık üzerindeki olumlu etkileri gün geçtikçe daha fazla araştırılıp ve ilgi çekerken, doğada neredeyse her yerde bulunabilen şifalı bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. İnsan sağlığına büyük ölçüde faydası bulunan mucizevi Karahindiba bitkisi potasyum ve çeşitli vitaminler içeriyor. İçinde bulundurduğu A ve C vitaminleri, insan sağlığında önemli bir rol alıyor. Bununla birlikte, kalsiyum açısından da zengin olan karahindiba, kemik sağlığını destekleyip vücudun ihtiyaç duyduğu mineral desteğini sağlıyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümünden Doç. Dr. Esra Uçar Sözmen Karahindiba bitkisinin oldukça tanınan bir bitki olduğunu belirterek, “Karahindiba bitkisinin 51 türü vardır. Bu 51 türden 16’sı Türkiye’de endemik bitkidir. Karahindiba ‘halk ilacı’ olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Faydaları saymakla bitmez” dedi. “Saplarında bulunan öz sütleri halk ilacı olarak tüketiliyor” Karahindiba bitkisinin arsız ve çevrede oldukça yayılış gösterdiğini belirten Sözmen; “Bu bitkiyi her tarafta görebiliriz. Hatta top, küme şekilde tohumlarını da görebiliriz. Karahindiba bitkisinin 51 türü vardır. Bu 51 türden 16’sı Türkiye’de endemik bitkidir. Karahindiba ‘halk ilacı’ olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Çiçekleri, sapları, kökleri farklı amaçlarla kullanılır. Kökleri kurutularak acı hindiba kahvesi olarak tüketilebiliyor. Saplarında bulunan öz sütleri yine halk ilacı olarak tüketilebiliyor. Saplarında bulunan öz sütü cilt hastalıklarına, böbrek taşına hatta gut hastalığına dahi iyi geldiği söyleniyor. Tabi ki bu tarz şeylerin daha çok araştırılması ve belirli bir veri bankası oluşturulması gerekiyor. Bunlar içinde bizler bitkileri topluyoruz. Değerlendiriyoruz ve değerlerine bakıyoruz. Bu araştırmaları Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma merkezinde yürütüyoruz. Burada tıbbi aromatik bitkiler laboratuvarımız var. Laboratuvar içerisinde bulunan farklı cihazlarımız sayesinde her türlü analizi yapabiliyoruz” şeklinde konuştu.