GENEL - 07 Mart 2012 Çarşamba 19:21

GÜLDAL MUMCU, BARTINLI KADINLARLA BİR ARAYA GELDİ

A
A
A
GÜLDAL MUMCU, BARTINLI KADINLARLA BİR ARAYA GELDİ

TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Bartın’da kadınlarla bir araya geldi.
TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Bartınlı kadınlara konferans verdi. Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi’ndeki konferansa CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, partililer ve çok sayıda davetli katıldı. "Kadın ve Siyaset" adlı söyleşisinde Mumcu, Bartınlıların çok güzel bir yerde yaşadığını ve Bartınlıların çevre bilincine ve doğal zenginliklere sahip çıktığını belirtti. Mumcu, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir aradayız. Kadınların sorunların ülke
sorunlarına bir ufuk turu yapalım. 1910 tarihinde Kopenhag’daki 2. enternasyonal kadınlar toplantısında, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin’in bir Dünya Kadınlar Günü benimsenmesi yönündeki önerisi oy birliği ile kabul edilmiştir. Dünya Emekçi Kadınlar Günü ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlandı. 1980 darbesi dönemindeki 3 yıllık ara hariç, kutlanmaya devam etmektedir. Görüldüğü üzere Birleşmiş Milletlerin ’Kadınlar Günü’ şeklindeki kararı ’Emekçi’ kavramının zamanla ihmal
edilmesine yol açmıştır. Kadınlar hem emekleri hem de cinsiyetleri ile iki kez sömürüldükleri için ’Kadın’ kavramı ortaya çıkıyor. Ama bu gerçek, emek kavramının ihmalini açıklamaz. Ben ’emekçi kadınlar’ demeyi tercih ediyorum. Eğitimi lisenin altında olan kadınlarda işgücüne katılım oranı yaklaşık yüzde 24 lise ve üstünde ise yaklaşık yüzde 34, işgücüne katılan kadınların yüzde 70’i yüksek öğrenimlidir. Yoksulluk çok çocuk, ev, okul mesafesinin fazla olması, okul, derslik öğretmen yetersizliği, çocuğa
işgücü olarak duyulan ihtiyaç, yoksul ailelerde zaten yetersiz olan gelirden eğitim için pay ayrılacaksa erkek çocuğun önemsenmesi, kız çocuklarının okutulmamasında ilk akla gelen nedenlerdir" dedi.
Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 sistemiyle ilgili olarak da Mumcu, "Eğitimcilere göre bu teklif yasalaşırsa ilk 4 yılda okula gitmek zorunlu olacak. İkinci 4 yıldan itibaren ise bu zorunluluk kalkacak. Çocuklar ister eve gelecek öğretmenlerle, ister Kur’an kursuna giderek, eğitimlerini sürdürecektir. Öte yandan AK Parti bu teklifi zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılmasını öngören 28 Şubat kararlarına bir tepki olarak getirdiği söyleniyor. AK Parti ve onu destekleyenler 28 Şubat’ı ’post modern darbe’
olarak nitelemiş, tepeden inme kararların tartışılmadan topluma dayatılması olarak eleştirmişlerdi. Oysa 4+4+4 teklifi de kamuoyunun hiç haber, bilgisi yokken birden bire Meclis gündemine getirildi. Yani tepeden inmelik tartışılmadan topluma dayatma açısından da AK Parti’nin 4+4+4 tasarısı ile 28 Şubat kararları arasında fark yoktur. Kinle gelecek inşa edilemez. Hele o geleceğin kendisi demek olan gençliğin ruhuna kin tohumu ekilemez. Ayrımcılığın, ırkçılığın nefret suçu sayıldığı 21. yüzyıldayız.
Gençlerimizin eğitimi nefrete, kine yer verecek unsurlarla dolu olamaz. Geleceği emanet edeceğimiz gençleri nefret suçlarından uzak tutacak şekilde yetiştirmemiz gerekirken kin tohumları ekmek, bunu Başbakan ağzından tekrarlamak, son derece sakıncalı ve rahatsız edicidir. İnsanın insanı, doğayı, erkeğin kadını, büyüğün küçüğü sömürmesinin de bir gün sonu gelecektir. Kendimize inanmamız gerek, yılmamak, cesur olmak, hayattan korkmamak, ekmeğimizi emeğimizle kazanmaktan, ülke ve dünya sorunlarına kafa
yormaktan çözüm için kadın ve erkek birlikte, arkadaşça yürümekten çekinmemek gerekir" dedi.
CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya ise, Güldal Mumcu’ya teşekkür ederek, kadınların ’Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.
Konuşmaların ardından İzmir Milletvekili Güldal Mumcu’ya Bartın yöresel aletlerinden olan tel kırma başörtüsü, eşi Uğur Mumcu’nun ağaç üzerine çizilmiş fotoğrafı hediye edildi. Eşinin resmini gören ve eşinin fotoğrafının yer aldığı ağaca sarılan Mumcu’ya, tepsi içine çizimi yapılan Bartın tarihi mekanlarından olan Şadırvan’ın fotoğrafı olan hediye armağan edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kepez’in Mir Mehmet Selim Unat Taziye ve Semt Evi açılıyor Kepez Belediyesi’nin sosyal belediyecilik hizmetleri kapsamında hayata geçirdiği taziye ve semt evlerinin ilki, Mir Mehmet Selim Unat Taziye ve Semt Evi, Habibler Mahallesi’nde 19 Aralık Cuma günü saat 14.30’da törenle açılıyor. Kepez Belediyesi yapımı tamamlanan Habibler Mahallesi’ndeki taziye ve semt evi hizmete açılıyor. Taziye ve semt evi, 19 Aralık Cuma günü saat 14.30’da düzenlenecek açılış töreniyle halkın hizmetine sunulacak. Taziye ve Semt Evi, Habibler Mahallesi Muammer Aksoy Caddesi 5631 Sokak’taki belediye hizmet alanına inşa edildi. Toplam 610 metrekare kullanım alanına sahip tek katlı yapı, betonarme mimarisiyle dikkat çekiyor. İçerisinde biri 180 kişi kapasiteli 270 metrekarelik, diğeri 55 kişi kapasiteli 82 metrekarelik iki çok amaçlı salon, ayrıca mescit, mutfak ve lavabo bulunuyor. "Bölgesinin en büyük semt evi" Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, Habibler Mahallesi’ne kazandırılan semt evinin Akdeniz Bölgesi’nin en büyük taziye ve semt evi olduğunu belirtti. Başkan Kocagöz, "İlçe sakinlerimize söz verdiğimiz açılışları bir bir gerçekleştiriyoruz. Habibler Mahallesi’ndeki Taziye ve Semt Evi’ni, 19 Aralık’ta hep beraber hizmete açıyoruz. Semt evimizin önüne, çocuklarımızın güvenle oynayabileceği 2 bin 716 metrekarelik bir de park inşa ettik. Hayırlı olsun" dedi. "Acılarımızı, mutluluklarımızı paylaşacağız" Taziye ve Semt Ev’lerinin mahalle sakinlerine buluşma, kaynaşma ve özel günlerini paylaşma imkanı sunacağını vurgulayan Başkan Kocagöz, "Mahalle kültürünü sadece geçmişin bir parçası olarak görmüyoruz. Bu kültürü yeniden yaşatmak, komşuluğu güçlendirmek ve acılarımızı da sevinçlerimizi de birlikte paylaşmak için taziye ve semt evlerimizi inşa ettik" diye konuştu. Mir Mehmet Selim Unat Taziye ve Semt Evi, Kepez Belediyesi ve hayırsever Süleyman Unat iş birliğiyle Habibler Mahallesi’ne kazandırıldı.
Bursa Bursa’da kuyumculara şok baskın: 82 kuyumcuya 16 milyon TL idari para cezası kesildi Bursa Ticaret İl Müdürlüğü, kuyumcu ve emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yönelik denetimler gerçekleştirdi. Bursa’da sene başından bugüne kadar 168 emlakçıya 15 milyon 130 bin 274 lira, 82 kuyumcuya ise 16 milyon 400 bin lira idari para cezası uygulandı. Bursa Ticaret İl Müdürlüğü, yapılan şikayetler üzerine veya rutin olarak Ticaret Bakanlığı koordinesiyle kuyumcu ve emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yönelik denetimlerini sene başından itibaren titizlikle sürdürüyor. Kuyumcularda yapılan denetimlerde ’Kuyum Ticareti Yetki Belgesi’nin olup olmadığı ve işletmenin adresinin doğruluğuna baktıklarını belirten Ticaret Bursa İl Müdürü İsmail Aslanlar, "Gerektiğinde aykırı davranan işletmelerin yetki belgelerini de iptal ediyoruz. Bursa özelinde 2025 yılı başından bugüne kadar denetim sonucu 168 emlakçıya toplamda 15 milyon 130 bin 274 lira, 82 kuyumcuya toplamda 16 milyon 400 bin lira, 5 bin 653 market, kafe, restoran, lokanta gibi işletmelerde 1 milyon 327 bin 529 ürün denetlendi. 12 milyon 309 bin 768 lira, marketlerde künye denetiminde 254 yaş sebze ve meyve künyesinde aykırılık tespit edilmesi üzerine 22 milyon 520 bin 77 lira olmak üzere toplamda 67 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulandı" diye konuştu. Bu cezalara bakanlık tarafından kesilen haksız fiyat artışı cezaları ve diğer cezalar dahil olmadığını belirten Aslanlar, denetimlerin aralıksız devam edeceğini söyledi.