GENEL - 08 Mart 2012 Perşembe 16:58

TZOB: "ARTIK 2 MİLYON KADIN ÜCRETSİZ AİLE İŞÇİSİ KONUMUNDA OLMAMALIDIR"

A
A
A
TZOB: "ARTIK 2 MİLYON KADIN ÜCRETSİZ AİLE İŞÇİSİ KONUMUNDA OLMAMALIDIR"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çalışan kadınların yüzde 40,4’ünün istihdam edildiği tarımda artık kadınların da adı ve ağırlığı olması gerektiğini vurgulayarak, "Tarımdaki kadınların eğitimi, kayıt altına girmesi bu açıdan hayati önem taşıyor. Günümüz Türkiye’sinde artık 2 milyon 340 bin kadınımız ücretsiz aile işçisi konumunda olmamalıdır" dedi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, TZOB olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte tarımda çalışan kadınların eğitimine daha fazla önem vereceklerini kaydetti. Tarımda kadınların eğitiminin çok önemli olduğunu, çünkü kadın işgücünün tarımın her dalında ve özellikle üretim aşamasında katkısının erkeklerden daha fazla olduğunu bildiren Bayraktar, kadınların tarımda çağdaş metotları uygulaması halinde verim ve kalitenin daha kısa sürede artırılabileceğini vurguladı. Bayraktar, kadınların
bitkisel üretimin yanı sıra hayvansal üretimde de etkin faaliyet gösterdiklerini, onların çağdaş metotlarla ve hijyen kurallarına uyarak çalışmalarının insan sağlığı, verimlilik ve Avrupa Birliği’ne (AB) uyum açısından ciddi katkılar sağlayacağını ifade etti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, bugün bazı bölgelerde tarımda sadece kadınların çalıştığı, erkeklerin tarım dışı sektörlerde iş buldukları düşünüldüğünde, kadınların eğitimiyle tarımda gelişmiş ülkelerdeki verimlilik düzeyine ulaşmanın mümkün olduğunu kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 15 Şubat 2012 tarihinde yayınlanan Hane Halkı İşgücü İstatistikleri’ne göre 2011 yılı Kasım ayı itibariyle tarımda çalışan nüfusun son bir yılda 308 bin kişi arttığını belirten Bayraktar, tarımsal faaliyetin
azaldığı kasım ayına rağmen tarım sektörünün istihdamın yüzde 24,7’sini karşıladığını ve iş bulmanın çok zorlaştığı günümüzde 5 milyon 990 bin kişiye istihdam sağlandığını ifade etti. Bayraktar, buna karşın sanayinin 4 milyon 701 bin kişiye istihdam yarattığını kaydetti. 2011 Kasım ayı itibariyle toplam istihdamın ise 1 milyon 413 bin kişi artarak 22 milyon 854 bin kişiden 24 milyon 267 bin kişiye yükseldiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
"Oransal olarak en büyük istihdam artışı yüzde 9,64 ile inşaatta gerçekleşirken, hizmetler yüzde 8,42 ile ikinci sırada yer aldı. Hizmetleri, yüzde 5,42 ile tarım, yüzde 0,71 ile sanayi takip etti. İstihdam artışına miktar olarak bakıldığında ise hizmetler 924 bin kişiyle birinci, tarım 308 bin kişiyle ikinci oldu. Tarımı 148 bin kişiyle inşaat, 33 bin kişiyle sanayi izledi. Son bir yıllık dönemde istihdam yaratma açısından tarım, sanayinin çok önünde yer aldı. Toplam istihdama bakıldığında hizmetler
yüzde 49 oran ve 11 milyon 892 bin kişiyle birinci, tarım yüzde 24,7 oran ve 5 milyon 990 bin kişiyle ikinci, sanayi yüzde 19,4 oran ve 4 milyon 701 bin kişiyle üçüncü, inşaat ise yüzde 6,9 oran ve 1 milyon 684 bin kişiyle dördüncü sırada yer aldı. Buna göre tarım, sanayiden 1 milyon 289 bin kişi daha fazla istihdam sağladı."
7 MİLYON ÇALIŞAN KADINDAN 2.8 MİLYONU TARIMDA
Çalışan kadınların yüzde 40,4’ünün tarımda istihdam edildiğini, Türkiye’de çalışan 6 milyon 970 bin kadından 2 milyon 815 bininin tarımda bulunduğunu bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"Tarım kadın istihdamında, hem oran hem de miktar bakımından hizmetler sektörünün hemen ardında geliyor. Hizmetler sektöründe 3 milyon 136 bin (yüzde 45) kadın çalışıyor. Çalışan kadınların 963 bini sanayide, 55 bini ise inşaat sektöründe istihdam ediliyor. Buna karşın çalışan erkek nüfusun yüzde 18,4’ü tarımda bulunuyor. Yine de çalışan erkek nüfus fazla olduğu için oranı düşük olsa da tarımda istihdam eden erkek nüfus 3 milyon 175 binle, tarımda çalışan kadın nüfusunu geçiyor. Çalışan erkeklerin yüzde
50,6’sı hizmetler, yüzde 21,6’sı sanayi, yüzde 9,4’ü inşaat sektöründe bulunuyor. İşteki durum açısından bakıldığında, istihdam edenlerin yüzde 63’ü (15 milyon 296 bin kişi) ücretli ve yevmiyeli, yüzde 19’unu (4 milyon 613 bin kişi) kendi hesabına, yüzde 12,8’ini (3 milyon 112 bin kişi) ücretsiz aile işçisi, yüzde 5,1’ini (1 milyon 246 bin kişi) ise işverenler oluşturuyor. Ücretsiz aile işçisi 3 milyon 112 bin kişinin 2 milyon 340 bini kadınlardan meydana geliyor. Buna göre ücretsiz aile işçilerinin yüzde
75,2’sini kadınlar oluştururken, erkeklerde bu oran yüzde 24,8’de kaldı. Kadınların 33,6’sı (2 milyon 340 bin) ücretsiz aile işçisi olarak çalışırken, yüzde 54,5’i (3 milyon 798 bin) ücretli ve yevmiyeli, yüzde 10,7’si (743 bin) kendi hesabına çalışan, yüzde 1,3’ü (89 bin) işveren durumunda bulunuyor. "
TARIMDA KAYIT DIŞI ÇALIŞMA YÜZDE 84, KADINLARDA YÜZDE 96.1
Bayraktar, toplam 24 milyon 267 bin kişilik istihdamın 9 milyon 885 binini (yüzde 40,7) kayıt dışı istihdamın oluşturduğunu, bu oran erkeklerde yüzde 34,9 (6 milyon 35 bin) iken, kadınlarda yüzde 55,2’yi (3 milyon 850 bin) bulduğunu belirtti. Tarımda kayıt dışı istihdamın yüzde 84’e (5 milyon 30 bin) ulaştığını, tarım dışında yüzde 26,6’ya kadar indiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
"Tarımda çalışan 3 milyon 175 bin kişilik erkek nüfusunun yüzde 73,3’ü kayıt dışı. Erkeklerde tarımda 2 milyon 327 bin kişi kayıt dışı çalışırken, kayıtlı çalışan 848 binde kaldı. Kadınların yüzde 96,1’i kayıt dışı çalışıyor. Tarımda çalışan 2 milyon 815 bin kadından 111 bini kayıtlı iken, 2 milyon 704 bin kişi kayıt dışı istihdam ediliyor. Tarımda ücretsiz aile işçilerinin yüzde 96,4’ü, kendi hesabına çalışanların yüzde 96,2’si, ücretli ve yevmiyeli olarak çalışan kadınların yüzde 92,9’u, işveren olarak
çalışanların ise yüzde 85,7’si kayıt dışı istihdam edilen konumunda bulunuyor."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.