YEREL HABERLER - 08 Mart 2012 Perşembe 13:25

KARAÇAY-MALKAR TÜRKLERİ`NİN SÜRGÜNÜN 68. YILDÖNÜMÜ

A
A
A
KARAÇAY-MALKAR TÜRKLERİ`NİN SÜRGÜNÜN 68. YILDÖNÜMÜ

Kayseri Karaçay Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Musa Uğurlu, Sovyet hükümetinin Karaçay-Malkar Türklerini, sürgünün 68. yıldönümünde andı.
Başkan Uğurlu ve dernek üyeleri, Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. Uğurlu, "Karaçay-Malkar Türkleri tek bir kavim olmasına rağmen Sovyetlerin "böl, parçala, yönet" politikası gereği sanki ayrı ayrı kavimlermiş gibi Karaçay ve Malkar olmak üzere ikiye bölünmüştür. İkinci Dünya Savaşı’nda Almanlarla işbirliği yaptığı gerekçesiyle Sovyetler tarafından Karaçay-Malkar Türkleri büyük zulümler görmüşlerdir. Halk büyük bir endişe ve korku içerisindedir. Eli silah tutan bütün yetişkin erkek nüfus Sovyet ordusunda görev yapmaktadır ve henüz cepheden dönmemiştir. Sovyet aleyhtarı Karaçay-Malkarların büyük bir kısmı ülkeyi terk etmiştir.Yani ülkede sadece yaşlı erkek ve kadın nüfus ile çocuklar kalmıştır7. İşte bu çaresiz yaşlı ve çocuklardan oluşan halk Sovyet ordusunun kıyımına uğramıştır. Almanların Kafkasya’dan çekilmesinden hemen sonra 15 Ocak 1943 tarihinde Kızıl Ordu Birlikleri uçak, tank ve toplarla Karaçay-Malkar topraklarına büyük bir saldırı gerçekleştirmiştir ve bütün Karaçay-Malkar köylerini yerle bir etmiştir. Fakat Sovyet hükümeti bununla da yetinmemiş, 2 Kasım 1943 tarihinde Karaçaylıları, 8 Mart 1944 tarihinde de Malkarlıları top yekün başta Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan olmak üzere Orta Asya’nın muhtelif yerlerine sürün etmiştir. 20 Kasım tarihinden 8 Mart 1944 tarihine kadar 110 bin Karaçay-Malkarlı tren istasyonlarına yığılarak hayvan vagonlarına doldurdular ve Orta Asya’nın muhtelif yerlerine dağıttılar" dedi.
Karaçay-Malkar Türkleri sürgünden döndükten sonra onlara eski köylerine ve evlerine yerleşme izni verilmediğini belirten Uğurlu, "Karaçay-Malkar Türkleri kolhozlara, sovhozlara, kömür ocakları yanında inşa edilen barakalara zorunlu olarak yerleştirilmiştir. Sürgünün 68. yıldönümünde sürgün sırasında hayatını kaybeden Karaçay-Malkarlıları rahmetle anıyoruz" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.