YEREL HABERLER - 14 Mart 2012 Çarşamba 11:47

GİRESUN TEKSTİLDE DOĞU KARADENİZ`İN `DENİZLİ`Sİ OLMA YOLUNDA

A
A
A
GİRESUN TEKSTİLDE DOĞU KARADENİZ`İN `DENİZLİ`Sİ OLMA YOLUNDA

Tekstil sektörünün özellikle son dönemlerde Doğu Karadeniz Bölgesi ve Giresun’da gelişme kaydettiği, Giresun’un tıpkı Denizli şehri gibi tekstilde söz sahibi olma yolunda ilerlediği belirtildi.
İstanbul’dan memleketi Giresun’un Doğankent ilçesine dönen tekstilci Ali Yaman, kurduğu tekstil atölyesinde 60 kişiye iş imkanı sağladı. Ali Yaman, destek verilmesi halinde hedefinin en az 150’ye iş imkanı sunmak olduğunu söyledi.
Yıllarca İstanbul piyasasında tekstil işletmeciliği yaptıktan sonra kendi memleketine dönmeyi tercih eden ve Doğankent Tekstil firmasını kuran Ali Yaman, son yıllarda Karadeniz’e akın eden tekstil yatırımlarını değerlendirdi. Özellikle Giresun başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sanayi kuruluşlarının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Yaman “Bu yüzden işsizlik hat safhada. Ancak Karadeniz Sahil Yolu’nun tamamlanmasıyla ulaşım büyük ölçüde çözülmüştür. Bunun sonucu olarak da Karadenizli işverenler memleketlerine yüzlerini dönmeye başlamıştır. Karadeniz’de tekstil yatırımının gelmesindeki bir başka etken ise Çin’in tekstile el atmasıdır. Çin’de ucuz işçilik İstanbul gibi işgücünün maliyetli olduğu bir şehirde tekstilcilerin işini zorlaştırmıştır. Bir de Bağımsız Devletler Topluluğu ile ticari ilişkilerin gelişmesi bu ülkelere yakın olan Doğu Karadeniz Bölgesi’ni cazip hale getirmiştir. İşte bunların bir sonucu olarak Giresun başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesi’nde tekstil sektörü hareketlenmiş, irili ufaklı bir çok fason atölyeler kurulmuştur. Sadece Giresun’da en az 5 bin kişiye tekstil istihdam sağlamıştır” dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’ne gelen tekstilcilerin sıkıntılarıyla da ilgili bilgi veren Tekstilci Yaman “Nüfusu 10 bini dahi aşmayan ilçelerde 150-200 kişinin istihdam edilmesi çok önemli. Bizler buna vesile olmaktayız. Fakat en büyük sıkıntımız arazi yetersizliği ve devletin sunduğu teşviğin yeterli olmayışıdır. Bir Gürcistan’da dahi bir yıl boyunca yatırımcıdan vergi alınmazken biz buraya ayağımızın tozu ile gelir gelmez harcama yapmaya başlıyoruz. Enerjimizi arazi bulmaya, bina yapmaya harcıyoruz. Oysa biz enerjimizi makinelere, işimizin daha değişik bölümlerinin kurulmasına harcasak daha fazla istihdam imkanı sağlamış oluruz” şeklinde konuştu.
Kendisinin de Doğankent’te 60 olan işçi sayısını en az 150’ye çıkarmayı hedeflediğini belirten Yaman “Şuanda Doğankent Belediyesi’nin destekleriyle bir yer tahsis edildi. Bu yerde 60 kişiyi çalıştıracak kapasite ancak bulunmaktadır. Bu konuda devlet desteği olması halinde dikim olan atölyemize ütü paket bölümü de açmak suretiyle kapasitemizi artırıp en az 150 kişiye istihdam imkanı sağlayabiliriz. Fakat şu aşamada ihtiyacımız olan yer sorununu çözmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Vatandaş, belediye ve özel idareyi valiye şikayet etti: "Köpek sorunuyla ilgilenmiyorlar" Mertoğlu köyünde vatandaşların problemlerini dinleyen Sinop Valisi Mustafa Özarslan’a bir vatandaş, "Köyümüzde başıboş köpek sorunu var. Belediyeye gidiyoruz, ’orası köy, özel idare ilgileniyor’ diyorlar. Özel idareye gidiyoruz, ’orası belediyede onlar ilgileniyor’ diyorlar" şeklinde dert yandı. Sinop Valisi Mustafa Özarslan, Mertoğlu köyü sakinleriyle bir araya geldi. Mertoğlu köyünün genel durumu hakkında Muhtar Mustafa Ünal’dan bilgiler alan Vali Özarslan, köyde yaşayan vatandaşlardan birebir araya aracı koymadan onların sorunlarını dinledi. Mertoğlu Köyü Muhtarı Mustafa Ünal, “Köyümüzün tabii ki bazı sorunları var. Bunun için hepinizi buraya topladık” dedi. Daha sonra konuşan Vali Özarslan, "Tüm ilçedeki muhtarlarımızı dinledik ve notlarımızı aldık. Sorunları kayda alıp takibini yapıyoruz. Not aldığımız sorunların ne kadarını çözdük ne kadarını çözemedik tekrar mahalle muhtarlarımızla ve köy muhtarlarımızla bir araya gelip değerlendireceğiz. Muhtarlar sizlerin temsilcisi. Burada çözülemeyen sorunları ona ileteceksiniz, o da bize iletecek. Biz de bu sorunları değerlendirip takip edeceğiz” diye konuştu. "Köpek sorunuyla belediye ve özel idare ilgilenmiyor" Ardından Mertoğlu köyünde başıboş köpek sorunu yaşadıklarını belirten köy halkından Erdoğan Ünal, ”Belediyeye gidiyoruz, ’orası köy, özel idare ilgileniyor’ diyorlar. Özel idareye gidiyoruz, ’orası belediyede onlar ilgileniyor’ diyorlar. Köpekler beni geçen gün sıkıştırdılar. En az 15 tane başıboş köpek var orada. Vatandaşlar bakamadığı köpekleri bırakıyor. Ayrıca mezbahada atık sorunu da yaşanıyor. Yıllardır atıklardan dolayı sorun yaşıyoruz. Kendime ait 3 tane hayvanım atıklardan dolayı telef oldu. Ayrıca bu atıklar çevre kirliliği de oluşturuyor. Çeltik tarlalarına da zarar veriyor” ifadelerini kullandı. Vali Özarslan da başıboş köpekleri bırakan vatandaşları araçlarıyla birlikte plaka takip sisteminden takip edeceklerini söyledi. Sinop Tarım İl Müdürü Fatih Önlem ise, atık sorunu ile ilgili olarak, “Biz orayla ilgili genel olarak işlemleri başlattık. İç kısımda da eksikler vardı. Biz onlara sürelerini verdik. Verdiğimiz süre içinde sorunlar çözülmezse ruhsatlarını iptal edeceğiz" açıklamasında bulundu. Mertoğlu Köyü Çok Amaçlı Salonda vatandaşlarla bir araya gelen Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan’a, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, Sinop İl Müftüsü Paşa Bektaş, DSİ Harita Mühendisi Onur Yağcı ve Mertoğlu köyü muhtarı Mustafa Ünal eşlik etti.
Kütahya Hisarcık Çırak öğrenci çalıştıran iş yerleri denetlendi Hisarcık Şehit Yüksel Arık Çok Programlı Anadolu Lisesince MESEM programı çerçevesindeki 29 iş yeri uzmanlar tarafından denetlendi. İşyeri denetimlerinde, risk analizleri çıkarıldı, iş yerlerinde görülen aksaklıkların giderilmesi yönünde tavsiyeler verilerek, çalışanların ve özellikle de çırakların daha güvenli bir ortamda eğitim, öğretimlerini tamamlamaları yönünde çalışmalar yapıldı. Okul Müdür Yardımcısı Cemil Şimşek konuyla ilgili yaptığı açıklamada,” Milli Eğitim Bakanlığının 2 Şubat 2024 tarihli “Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği” başlıklı genelgesi doğrultusunda, çırak çalıştıran tüm iş yerlerimize İş Güvenliği Uzmanı ile anlaşma şartı getirilmişti. Bu çerçevede Hisarcık Esnaf ve Sanatkarlar Odası önderliğinde, iş güvenliği firması ile iş yeri temsilcilerimizle yapılan toplantıda anlaşmaya varılmıştı. Akabinde iş yeri hekimi tüm öğrencilerimizin muayenelerini yapmış, firmanın İş Güvenliği Uzmanları Süleyman Duman ve Enes Çağlar tarafından öğrencilerimize eğitimleri verilmişti. İş Güvenliği Uzmanlarımız ve Koordinatör Öğretmenlerimiz eşliğinde tüm iş yerleri ziyaret ederek her iş yerinin ayrı ayrı risk analizlerini çıkardık, iş yeri temsilcileriyle sözleşmelerini imzalattık, görülen aksaklıkların en az bir ay içinde düzeltilmesi hususunda uyarılarda bulunuldu” ifadelerine yer verdi.