YEREL HABERLER - 14 Mart 2012 Çarşamba 13:23

"KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞTAYI" BAŞLADI

A
A
A
"KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞTAYI" BAŞLADI

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından da desteklenen ve 2 gün sürecek olan “Kentsel Dönüşüm Çalıştayı” başladı.
Seyhan Oteli’nde yapılan Kentsel Dönüşüm Çalıştayı”nın açılışında konuşan Eski Bakan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanlarından Murat Karayalçın, belediye başkanlığı döneminde Ankara’da uygulanan ve 5 aşamadan oluşan Dikmen Vadisi projesi çalışmalarını anlattı. Dikmen Vadisi Projesi’nin sadece ilk aşamasının uygulanmasından görev aldığını belirten Karayalçın, belediyelerin 50 yıllık süreleri dikkate alarak kentsel dönüşüm planlamalarını yapmaları gerektiğini bildirdi. Karayalçın, kentsel dönüşümlerin mutlaka belediyeler ve halk ile birlikte uygulanması gerektiğini de kaydetti. Karayalçın, 2011 yılında Türkiye genelinde 645 bin konuta yapı izni, 549 bin konuta kullanma izni, 450 bin konutun ise satışının gerçekleştirildiğini ifade etti.
KONUT FİYAT ARTIŞINDA ADANA 1. SIRADA
Eski Bakanlardan Murat Karayalçın, Türkiye’de 2010 yılından bu yana “Konut Fiyat Endeksi” uygulandığını anımsatarak, “Konut Fiyat endeksine göre, Türkiye’de konut fiyat artışı ortalaması yüzde 6.8. Adana ve Mersin’de ise yüzde 9.1. Bu oran İstanbul, Ankara gibi illerden yüksek. İzmir’in iki katı oranında bulunuyor. Bu rakamlar konut sektöründeki çarpıcılığı ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, TMMOB tarafından Adana’da böyle bir çalıştayın yapılmasının yararlı olacağını ifade etti. Adana’nın tarihi hakkında bilgi de veren Aldırmaz, Kentsel Dönüşümün kendi arasında da dönüştüğünün bir gerçek olduğunu kaydetti.
Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan ve Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci de birer konuşma yaparak görüşlerini dile getirdi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Altıokka, kentlere bakıldığında birbirine benzer sorunların görüldüğüne dikkat çekerek, “Bugüne kadar geliştirilen ve kullanılan planlama araçları, izlenen yanlış politikalar, rantın belirleyiciliğindeki yer seçim kararları ve kişiliksiz mimari tasarımlara dayanan yapılaşmalar hemen tüm kentlerimizdeki sorun ve çirkinlikleri de beraberinde getirmektedir“ dedi.
Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin üzerinde yoğunlaştığı “Kentsel Dönüşüm” çalışmalarının yapılmasının tartışılmaz bir gerçek olduğunu belirten Altıokka şöyle konuştu:
“Kentsel dönüşüm projelerinin başarılı olabilesi için, insanların ikna edilerek, onlara başka bir yerden ev veya arsa verilerek o bölge rehabilite edilebilir. Atılacak her adımda toplumsal uzlaşı şarttır.
Adana’da planlanan “Kentsel Dönüşüm” projeleri; bilimsel ve teknik yaklaşımlardan uzak ve geri dönüşü olmayan bir yola girilerek daha ağır sorunları oluşturmayan, ülke gerçeklerini göz önünde bulundurarak, sağlıklı bir çevrede ve kentte yaşama ve barınma hakkı ile mülkiyet hakkını ihlal etmeyen, kentlerin, ekonomik ve fiziksel çöküntüye uğramış bölgelerinde iyileşme sağlayan, depreme dayanıklı konutlar üreten, yaşam kalitesini artıran ve kent ekonomisinin güçlendirilmesini amaçlayan,Tarihi, kültürel ve doğal mirası koruyan, yurttaşı mağdur etmeyen, kamu arazilerinin talanını önleyen, tasarım ve uygulama kriterlerine sahip olmalıdır. Ancak bu şekilde özellikle dar gelirli yurttaşların konut sorunlarına çözüm bulmak, geniş ölçüde yeşil alan, altyapı, eğitim ve sosyal alanları yaratmak yoluyla yaşanabilir çevre ile sürdürülebilir planlama hedeflerinin yaşama geçirilmesi gerekmektedir."
120 HEKTARDA KENTSEL DÖNÜŞÜM
Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya, kentsel dönüşümün yıpranmış kentsel alanların ekonomik, sosyal, fiziksel ve çevresel koşullarının iyileştirilmesine yönelik strateji ve eylemlerin bütünü olduğunu ifade etti. Adana’da belediyeler tarafından kentsel dönüşüm yapılması planlanan alanlar hakkında bilgi verdi. Çetinkaya, Adana Büyükşehir, Seyhan ve Çukurova Belediyelerinin 2’şer mahalle, Yüreğir Belediyesi’nin 6 mahallede kentsel dönüşüm çalışması yapmak istediğini ve toplam alanın da 120 hektar olduğunu kaydetti.
Çalıştayın açılışına, TMMOB’e bağlı odaların şube başkanları, Mimarlar Odası Genel Başkan Yardımcısı Erkan Karakaya, üniversite ve belediyelerden uzmanlar katıldı.
Adana’da bugün başlayan ve İki gün sürecek çalıştayda çalışmalar toplam 7 üst başlıkta gruplandırıldı.
Çalıştayda 70 uzman görev alıyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konyaspor’da Omerovic’in durumu yönetim toplantısında belli olacak Konyaspor’da teknik direktör Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılıp ayrılmayacağı yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısından sonra belli olacak. Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplantının sonrasında açıklayacağız" dedi. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Konyaspor, Hakan Keleş ile yolların ayrılmasından sonra 62 yaşındaki Bosna-Hersekli çalıştırıcı Fahrudin Omerovic ile mukavele imzalamıştı. Ligin bitimine 4 hafta kala yeşil-beyazlı yönetimde Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması gündeme geldi. Konu ile ilgili açıklama yapan Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplandıktan sonra açıklayacağız. Şu ana kadar yazılanların hiçbirinin kesinliği yok ve resmiyet kazanmadığı için sadece söylentiden ibaret. Yarın bir karar verilecek. Omerovic hocayla devam edilip edilmeyeceği ile şu anlık alakalı bir karar çıkmadı ama büyük ihtimalle devam edilmeyecek gibi görünüyor. Netlik kazanmadığı için de biz bir şey diyemiyoruz" diye konuştu. Adem Bulut, Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması halinde takımın başına gelecek hocanın yeni bir hoca mı olacağı yoksa içeriden biri mi olacağına da yarın karar vereceklerini kaydetti. Fahrudin Omerovic, yeşil-beyazlı takımın başında çıktığı 13 lig maçında 3 galibiyet, 5 mağlubiyet ve 5 beraberlik alarak 17 puan elde etti. Bu maçlarda 16 gol atan yeşil-beyazlılar, kalesinde 15 gol gördü.
İzmir İş yerine sığınan genci taraftarlara vermediler, ortalık savaş alanına döndü...O anlar cep telefonu kamerasında İzmir’de, Göztepe’nin Süper Lig’e çıkmasının arından yaşanan kutlamaların devamında kavga çıktı. Bir grup taraftardan kaçarak bir iş yerine sığınan gence esnaf sahip çıkınca, taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasında kavga çıktı. Tekme ve yumrukların yanı sıra sandalyelerin havada uçuştuğu kavga kameraya yansıdı. Trendyol 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar doyasıya takımlarının bir üst lige çıkışını kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Motosikletle kavganın arasına dalıp, kaskıyla vurmaya başladı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan motokuryenin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu, o esnada iş yerinin önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer aldı. Öte yandan, yine aynı caddede taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Polis ekiplerinin müdahalesiyle kalabalık grubun dağıldığı öğrenildi. (Mİ-