YEREL HABERLER - 14 Mart 2012 Çarşamba 14:27

TÜRK SAĞLIK-SEN, PERFORMANSA DAYALI DÖNER SERMAYE SİSTEMİNİN DÜZELTİLMESİNİ İSTEDİ

A
A
A
TÜRK SAĞLIK-SEN, PERFORMANSA DAYALI DÖNER SERMAYE SİSTEMİNİN DÜZELTİLMESİNİ İSTEDİ

Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Ali Rıza Kılıç, çağrıda bulunarak performansa dayalı döner sermaye sisteminin düzeltilmesini söyledi.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde basın açıklaması yapan Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Ali Rıza Kılıç, yaptıkları eylemde çağrıda bulunarak sağlık çalışanları için sorunlar yumağı haline gelen performansa dayalı döner sermaye sisteminin düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Kılıç, “Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Sağlık çalışanlarının en mutlu olması gereken ve coşkuyla kutlamaların yapılması gereken bir gündür. Fakat bu bayram bizim için ancak sözde bir bayram oluyor. Yetkililer sorunları çözüp, sağlık çalışanlarına bayram ettirmek yerine kuru laflarla bayramı kutluyor ve geçiştiriyorlar. Sığ kutlama mesajlarına mahkum edilen bu bayramda biz haklı taleplerimizi gür bir sesle duyurmak adına bugün alanlara çıktık. 14 Mart’ta yaptığımız bu eylemde çağrımız sağlık çalışanları için sorunlar yumağı haline gelen performansa dayalı döner sermaye sistemini düzeltilmesidir. Bu sistemin düzeltilmesini beklerken yapılan her yeni uygulama ile başka mağduriyetlerin ortaya çıkması bu durumu vahim boyutlara tanımıştır. Performansa göre döner sermaye veriyoruz sözü aslında döner sermayelerinizle istediğimiz gibi oynarız dönüşmüştür. Tüm bu sorunların kaynağı olan performansa dayalı döner sermaye sistemi artık içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Bir an önce sisteme tedavi şarttır. Sistemde sağlık çalışanlarının beklediği ve istediği şu değişiklikleri yapmanın zamanı gelmiştir. Adil, hakkaniyet ölçülerine uygun, çalışanlar arasında haksızlığa yol açamayan bir döner sermaye sistemi kurulmalıdır. Sağlık kurumlarında görev yapan sağlık çalışanlarının döner sermaye ek ödemeleri iyileştirilmelidir. Tüm sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirleri emekliliğe yansıtılmalıdır. Sağlık kurum ve kuruluşlarında alınan döner sermaye ek ödemelerinden gelir vergisi kesilmemelidir. Döner sermaye ödemelerini azaltan mevzuat değişikliklerinin iptal edilmelidir. Tüm bu talepler sistemi rahatlatacak ve sağlık çalışanlarını memnun edecek uygulamalar olacaktır. Sağlık Bakanlığı bir tıp bayramından söz edecekse bu düzenlemeleri hayata geçirmeli çalışanları sevindirmelidir. Aksi takdirde sağlıkçının bayram yapacak ve kutlayacak hali yoktur. Sorunların çözüldükten sonra gelecek yıl gerçek anlamda bir tıp bayramı kutlamayı arzu ediyor ve tüm sağlık çalışanlarından güzel günler için verdiğimiz mücadele yanımızda olmalarını istiyoruz” dedi.
Konuşmanın ardından Türk Sağlık-Sen slogan atarak eylem sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Düzce Üniversitesi’nden güçlü performans Yükseköğretim Kurulu tarafından, 67 farklı gösterge doğrultusunda hazırlanan ve Türkiye’deki 201 üniversiteye ait analizlere yer verilen "Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025"te Düzce Üniversitesi, yine başarılı sonuçlara imza attı. "Eğitim ve Öğretim", "Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın", "Uluslararasılaşma", "Sürdürülebilirlik" ile "Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk" olmak üzere 5 ana kategori altında toplam 67 göstergeye göre ülkemizdeki üniversiteler değerlendirildi. Düzce Üniversitesi toplam 9 kategori ile Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nda yer almayı başarırken, Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar kategorisinde 4. olarak sürdürülebilirlik alanında güçlü bir performans ortaya koydu. Bu sonuç, Düzce Üniversitesi’nin; çevreye duyarlı politikaları, enerji verimliliği uygulamaları, su tasarrufu ve sürdürülebilir kampüs yaklaşımıyla fark oluşturduğunu gözler önüne serdi. "Değişim Programları Kapsamında En Fazla Öğretim Elemanı Kabul Eden Üniversiteler" kategorisinde 6. olan Düzce Üniversitesi, "Uluslararası Kuruluşlara Üyeliği Bulunan Öğrenci Topluluğu Sayısı" kategorisinde ise 11. olarak uluslarasılaşma vizyonundaki başarısını ortaya koydu. "Üniversiteler Tarafından Yürütülen Sosyal Sorumluluk Projesi Sayısı" kategorisinde 13. sırada ile topluma katkı alanında adından söz ettiren Düzce Üniversitesi, Mezunların Yurt İçi İlk 6 Ayda İstihdama Katılma Oranı’nda (%) 14, Lisans Mezunlarının Yurt İçi İlk 6 Ayda İstihdama Katılma Oranı’nda (%) ise 16. olarak eğitim-öğretim alanındaki kalitesini istihdam verileriyle de kanıtlamış oldu. "Uluslararası Kurum ve Kuruluşlar Tarafından Desteklenen Ar-Ge Projeleri Sayısı" kategorisinde 17. sıra ile Ar-Ge ve inovasyon alanındaki küresel başarısıyla dikkat çeken Düzce Üniversitesi, "TR Dizin Tarafından Taranan Dergilerde Öğretim Üyesi Başına Düşen Yayın Sayısı"nda 18. olarak bilimsel yayınlardaki yükselişini sürdürdü. "Yatırım Bütçesinden Ar-Ge’ye Harcanan Bütçe Oranı" kategorisinde ise 19. sırada yer alan Düzce Üniversitesi, Ar-Ge projelerine verdiği önemi istatiksel rakamlarla da göstermiş oldu. Yükseköğretim ekosisteminin en kapsamlı analiz belgelerinden biri olan "Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025"te Düzce Üniversitesi; sürdürülebilirlikten öğrenci topluluklarına, sosyal sorumluluk projelerinden istihdama, yayın sayısından Ar-Ge’ye kadar birçok alanda üstün bir akademik performans sergileyerek, kuruluşunun 20. yılına girerken, kalite odaklı büyüme noktasında geleceğe yönelik güçlü mesaj verdi.
Sivas Sivas’taki 2 köy, 12 yıl sonra mahkeme kararıyla yeniden belde oldu Sivas’ta 12 yıl önce belde statüsünden düşen Kalın ve Şerefiye köyleri, yeniden belde oldu. Alınan karar, yerleşim yerlerinde sevinçle karşılandı. Sivas’ın Zara ve Yıldızeli ilçelerinde bulunan ve nüfusu diğer köylere oranla yüksek olan Şerefiye ve Kalın köyleri, alınan karar sonrası yeniden belde statüsüne kavuştu. Geçtiğimiz yıllarda belde olan ve 2013 yılında köy statüsüne dönüştürülen yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşlar, yeniden belde olmanın mutluluğunu yaşadı. 34 yıl sonra yeniden belde olma sevinci yaşadılar İl merkezine 76, Zara ilçesine ise 32 kilometre uzaklıkta bulunan Şerefiye, ilk olarak 31 Aralık 1991 tarihinde belediye statüsüne erişmiş, 2013 yılında alınan karar sonrası köy statüsüne düşürülmüştü. Bölgenin en büyük yerleşim yerlerinden birisi olan Şerefiye, 12 yıl sonra tekrar belde oldu. Şerefiye’nin yeniden belde olmasıyla ilgili konuşan muhtar Nuretdin Aslan, "Bu dava için 1 buçuk yıl uğraştık. Çok şükür mutlu sona ulaştık. Gerçekten bir hak kaybımız söz konusuydu. Bu hakkımızı geri aldık. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah en kısa zamanda kayyum atanacak. Bölgemize ve Şerefiye’mize hayırlı ve uğurlu olsun" diye konuştu. Kalın, 12 yıl sonra yeniden belde oldu Sivas kent merkezine 30, Yıldızeli ilçesine ise 16 kilometre uzaklıkta bulunan Kalın köyü, 31 Aralık 1998’de belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. Yıllar içerisinde göç vererek nüfusu 2 bin kişinin altına düşen Kalın, 2013’te köy statüsüne düştü. Köy sakinleri ve muhtarın girişimleri sonucu belde olmak isteyen Kalın, alınan karar doğrultusunda yeniden belde statüsüne erişti. Bir süre vekalet ile yönetilecek olan belde, yapılacak seçimin ardından Belediye Başkanı’nı belirleyecek. Hukuki yollardan köyün yeniden belde olması için girişimde bulunduğunu ifade eden Kalın muhtarı Kemal Kol, "Mahkeme süreci bir süre devam etti. Sonunda beldemizi geri kazandık. Beldemize hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.