GENEL - 15 Mart 2012 Perşembe 12:45

İPEK YOLUNU MERAK EDEREK 14 YIL ÖNCE GELDİĞİ TÜRKİYE`DEN ÜLKESİNE DÖNEMİYOR

A
A
A
İPEK YOLUNU MERAK EDEREK 14 YIL ÖNCE GELDİĞİ TÜRKİYE`DEN ÜLKESİNE DÖNEMİYOR

Yörük hayatını ve İpekyolunu merak edip 14 yıl önce deve, at arabası, eşek, keçi ve tavuklarıyla birlikte Kapıkule sınır kapısından Türkiye’ye giriş yapan İsviçreli Rolan Verdon (51), evrakları eksik oludğu için ülkesine geri dönemiyor.
Keçi, kedi, köpek, tavuk, eşek ve devesinin sağlık belgeleri olmadığı için 3 aydır Kapıkule yakınlarındaki boş bir arazide kalan Rolan Verdon Bulgaristan’a çıkış yapamıyor. Kapıkule’ye yakın bir alanda bekleyen Verdon, "Türk vatandaşı olmak istiyorum ama adres istiyorlar ve yörük yaşam tarzını benimsediğim için adresim yok, vatandaş olamadım. Sınırdan da çıkış yapıp ülkeme gidemiyorum" dedi.
Beraber gezdiği hayvanların bakımlarını sınıra yakın bir alanda yapan deveci Goran lakaplı Rolan Verdon, "Ben Türkiye’ye yaklaşık 14 yıl önce geldim. Son 30 yıldır dünya ülkelerini geziyorum. Amacım Yörük hayatını ve İpekyolu’nu incelemek ayrıca hayvanlara ve onların haklarına dikkat çekmek. Türkiye’de Hatay dışında tüm kentleri gezdim. Yanımda da hayvanlarım vardı. Bir süre Kırklareli’nde konakladım. Ondan sonra Türk vatandaşı olabilmek için başvuru da bulundum. Benden sabit adres istediler ama ben
Yörüklerin yaşam tarzını benimsediğim için belirli bir adresim yok. Bu nedenle de başvurumu kabul etmediler. Ben de Kapıkule’den Bulgaristan’a çıkış yapmak istedim. Bu kez de Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan hayvanlarımın sağlık belgesi olmadığını ve giriş yapamayacağımı söyledi. Ben de bu alanda hayvanlarımla birlikte 3 aydır çıkış yapabilmek için bekliyorum. Sağlık belgelerini tamamlamak içinde param yok. Maalesef her şey ters oluyor" dedi.
Birlikte gezdiği hayvanlar için sağlık belgelerinin hazırlanmasını isteyen Roland Verdon, Türk vatandaşlığına kabul edilmediği için artık ülkeden ayrılmak istediğini söyledi. Keçi, kedi, köpek, tavuk, eşek ve devesinin ihtiyaçlarını çöplerden toplayarak karşılayan Verdon, geceleri de onların yanında kalıyor.
İpekyolu güzergahını kullanarak Moğolistan’a kadar giden Verdon, Fransa, İtalya, Avusturya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Türkiye, İran, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Ukrayna, Hırvatistan, Slovenya, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Ukrayna, Rusya, Fas gibi ülkeleri dolaştığını belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Didim’de cenazelerin hastane morgunda karıştığı iddiası Aydın’ın Didim ilçesinde aynı gün hayatını kaybeden Alman ve Türk vatandaşların cenazeleri iddiaya göre, hastane morgunda karıştı. Alman ailenin fark etmesiyle olay gün yüzüne çıkarken savcılık tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, olay, 31 Aralık 2025 Çarşamba günü meydana geldi. Didim Devlet Hastanesi’nde aynı gün kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Alman vatandaşı Derahaea Mana Heffmann (81) ile Türk vatandaşı Fikriye Tuna’nın (76) cenazeleri morga kaldırıldı. Ancak iddiaya göre, burada cenazeler karıştı. İlk olarak Fikriye Tuna’nın yakınları hastaneye gelerek cenazeyi teslim aldı. Gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından Tuna’nın cenazesi mezarlığa götürülerek toprağa verildi. Bir süre sonra Alman vatandaşı Derahaea Mana Heffmann’ın ailesi cenazeyi almak üzere hastaneye başvurdu. Morgda bulunan cenazenin kendilerine ait olmadığını fark eden aile, durumu hastane yetkililerine bildirdi. Yapılan incelemede cenazelerin karıştığı kesinleşti. Bunun üzerine Alman aile hastane yönetimi hakkında şikayetçi oldu. Olayın ortaya çıkmasının ardından hastane yetkilileri Türk aileyle irtibata geçti. Yanlış cenazenin defnedildiği bilgisi verilerek mezarın yeniden açılması gerektiği ifade edildi. Fikriye Tuna’nın ailesinin onayıyla mezar açıldı, cenazeler doğru ailelere teslim edildi. Yaşanan olayın ardından Didim Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
Kayseri Büyükşehir kütüphaneleri 2025 yılında 2 milyon ziyaretçiyi ağırladı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kütüphanelerinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın okuyan ve okutan şehir Kayseri vizyonu ile bugüne kadar milyonlarca ziyaretçi sayısına ulaşılırken, 2025 yılında ise kütüphaneler 2 milyona yakın kitapseveri misafir etti. Hayata geçirdiği proje ve gerçekleştirdiği uygulamalarla Kayseri’yi öğrenci dostu şehir haline getiren Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi; eğitime yönelik ücretsiz olan çeşitli kursları ile diğer taraftan eğitim öğretime dair destekleri ile kentteki gençler ve öğrenciler başta olmak üzere tüm vatandaşlara katkısını sürdürüyor. Büyükşehir’in 15 kütüphanesi ile gençlerin, vatandaşların donanımlı olmasına katkı sağladığı kentte, Büyükşehir’in kütüphanelerinden 2025 yılında toplam 346 bin 215 kitap ödünç alınırken, toplam üye sayısı ise 378 bin 649 oldu. Büyükşehir Belediyesi’ne ait kütüphanelerde toplam basılı kitap sayısı 214 bin 893 olurken, toplam kişi kapasitesi ise 6 bin 450 kişi şeklinde oldu. 2 milyona yakın ziyaretçi Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki kütüphanelere gerçekleşen 2025 yılındaki ziyaretçi miktarı ise toplam 1 milyon 893 bin 821 oldu. 2025 yılında Mevlana Kütüphanesi hizmete başlarken, Altınoluk Kütüphanesi ise açılışa gün sayıyor. Kütüphanelerde, 2020-2025 yılları arasındaki toplam ziyaretçi sayısı ise 10 milyon 534 bin 233’e ulaşırken, söz konusu süreçte ise Kayseri’ye 10 kütüphane kazandırıldı. Büyükşehirde, Bebek Kütüphanesi Projesi’nin hayata geçirilmesi ile çocuk kütüphanelerinin sayısının arttırılması da planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi kütüphanelerinde, ücretsiz internet ve bilgisayar hizmeti veren bilgisayar odaları, üye olan herkese ücretsiz fotokopi, şubelerinde sabah ve öğle saatlerinde öğrencilere ücretsiz çay, çorba hizmeti ve diğer tüm imkânlar sağlanıyor. Kütüphanelerde ayrıca; üyelik kartı sistemi, öğrencilerin kontrolünü ve güvenliğini sağlayabilmek için turnikeli geçiş sistemi, emanet dolapları, tv izleme üniteleri, sesli çalışma alanları, satranç köşesi, öğrencilerin yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılamak için otomatlar bulunuyor.