YEREL HABERLER - 20 Mart 2012 Salı 16:03

“21 MART DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ”

A
A
A
“21 MART DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ”

Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, bir ülkenin ormanlarını korumasının, sınırlarını ve insanını koruması ile eşdeğer olduğunu belirtti.
Tece, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ormanların önemine değindi. 20. yüzyılda yaşanan sanayileşme dolayısıyla doğal kaynaklar ve ormanların büyük zarar gördüğüne dikkat çeken Tece, ekolojik dengenin bozulmasının ancak ormanları korumayla sağlanacağını işaret etti.
Ormanların, insan hayatının her aşamasında çok büyün bir öneme sahip olduğunu dile getiren Tece, bu nedenle dünyanın ortak değerleri içerisinde en başta geleninin ormanlar olduğunu vurguladı. İnsanoğlunun hayatını sürdürmesi için havaya ve suya duyduğu ihtiyacı toprağa ve ağaca da duyduğunu belirten Tece, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Dünyadaki tüm besin maddelerinin yüzde 78’ini bitkisel besin maddeleri oluşmaktadır. Bunun kaynağı ve tek üretildiği yer topraktır. Gerek tarım ve hayvancılıkta, gerekse ormancılıkta sermayenin ve işletme unsurlarının temelini de toprak oluşturmaktadır. Ülkemizde her yıl toprak erozyonu ile kaybedilen toprak miktarı 1.1 ila 1.4 milyar ton arasında olup, bunun 550 milyon tonunun tarım topraklarında meydana geldiği tespit edilmiştir. 1 m3 orman toprağı yaklaşık 100 km uzunluğundaki ağaç kökleri ile sarılmıştır. Olgun bir ağacın kök yayılış bölgesinde 50 ton toprak bulunur. Bu da göstermektedir ki, ormanlar toprağı erozyona karşı korumada çok büyük bir paya sahiptir.
Topraklarımızın erozyonla kaybolmasını önlemek, gelecek nesillere daha yeşil, daha güzel ve yaşanabilir bir Türkiye bırakabilmek için, sadece orman teşkilatları değil, bütün vatandaşlarımızın, özel ve kamu kuruluşlarının bir seferberlik ruhu adeta bir ibadet aşkı ile milli davada yer almaları gerekmektedir.
Bir ülkenin ormanlarını koruması, sınırlarını ve insanını koruması ile eşdeğerdir. Yani bir ülkenin var olması için toprağının olması gerekir, bu toprağı da ormanlar korur. Unutmayalım ki ülkemizde vatan sevgisi, bayrak sevgisi gibi aynı şiddette bir sevgiye daha ihtiyacımız vardır. O da Ağaç ve Orman Sevgisidir.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir