DÜNYA - 22 Mart 2012 Perşembe 12:12

BAŞBAKAN ERDOОAN, UEFA KONGRESİ`NDE KONUŞTU

A
A
A
BAŞBAKAN ERDOОAN, UEFA KONGRESİ`NDE KONUŞTU

İstanbul`da düzenlenen 36. UEFA Kongresi`nde açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye`nin spora bakışı ve geleceğine değinerek İstanbul`un bir spor ve futbol şehri olduğunu belirterek son dönemde ev sahipliği yapılan ve yakın zamanda yapılacak önemli şampiyonalar ve finallerden örnekler verdi. Erdoğan, "Türkiye olarak şiddet ve şikeye karşı kararlı tutum içindeyiz. Çıkardığımız yasa ile şikeyi ve şiddeti en sert şekilde cezalandırıyoruz" dedi.
İstanbul Kongre Merkezi`nde yapılan 36. UEFA Olağan Kongresi`nde yaptığı konuşmada, katılımcıları "Bir spor şehri, bir futbol şehri olan İstanbul`a hoş geldiniz" diyerek selamladı.
"Değerli dostum" diye hitap ettiği UEFA Başkanı Michel Platini ve Birinci Başkan Yardımcısı Şenes Erzik olmak üzere tüm UEFA yönetimine, genel kurul için 34 yıl aradan sonra tekrar İstanbul`u tercih etmeleri sebebiyle teşekkürlerini sunan Erdoğan, "Baharın bu ilk günlerinde, inanıyorum ki İstanbul, güneşli havasıyla, barış ve hoşgörü atmosferiyle, spora olan sevdasıyla, genel kurulun dostluk ve başarı ruhuyla yürütülmesine zemin olacak ve buradan Avrupa ve dünya futbolu için de umarım en güzel sonuçlar
çıkacaktır. Türkiye, futbola hasreti olan, futbol sevdalılarıyla dolu bir ülkedir. Her ne kadar geç başlamış olsak da, bugün, büyük futbol endüstrimizle, Türkiye`nin her köşesine yayılan modern tesislerimizle, en önemlisi de, aşkla, sevdayla, tutkuyla bağlandığımız futbolumuzla dünya üzerinde varlığımızı hissettiriyoruz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012 yılında, 18 yeni stadyumun yapımına başladıklarını belirterek, ``Bu yıl içinde, 108`i sentetik ve doğal çim saha olmak üzere 352 yeni tesisi bitirmiş olacağız. Hükümet yatırımlarının yanı sıra yerel yönetimlerimiz de artık spora çok daha fazla önem veriyor, gençler için çok daha fazla spor tesisi yatırımı gerçekleştiriyorlar`` diye konuştu.
Erdoğan, 2009 yılında UEFA Kupası finaline başarıyla ev sahipliği yaptıklarını, bu yıl Temmuz ayında UEFA U19 Kadınlar Avrupa Şampiyonası`na, 2013 yılında da FIFA U20 Dünya Şampiyonası`na büyük bir heyecanla hazırlandıklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, Erzurum`da Universiade Kış Oyunları, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası, Trabzon`da 2011 Uluslararası Gençlik Olimpiyatları, Tenis Dünya Kadınlar Şampiyonası, Yıldızlar Dünya Voleybol Şampiyonası, iki hafta önce de Dünya Salon Atletizm Şampiyonası`nın başarıyla tamamlandığını ifade etti.
Tüm bu organizasyonlar için Türkiye genelinde çok büyük spor yatırımları gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Erdoğan, "Şu anda başta 2013 Akdeniz Oyunları ve U20 Dünya Şampiyonası için yatırımlar devam ediyor. 2012 yılında, 18 yeni stadyumun yapımına başlıyoruz. Bu yıl içinde, 108`i sentetik ve doğal çim saha olmak üzere 352 yeni tesisi bitirmiş olacağız. Hükümet yatırımlarının yanı sıra yerel yönetimlerimiz de artık spora çok daha fazla önem veriyor, gençler için çok daha fazla spor tesisi yatırımı
gerçekleştiriyorlar. Sporu da doğrudan etkileyecek alt yapı eksikliklerimizi tamamlıyor, özellikle hızlı tren, hava limanları, otoyollar konusunda Türkiye`nin tamamını kapsayan çok büyük bir seferberliği kararlılıkla sürdürüyoruz" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Türkiye`nin nüfusunun yüzde 50`si 30 yaşın altında nüfusa sahip bir ülke olduğunu, gençleri yönlendirmek, eğitmek, ihtiyaç duydukları spor tesislerini onlara kazandırmak için samimi gayret içinde olduklarını belirterek, "Kısacası, başlattığımız büyük seferberlikle, Türkiye`yi sporda da zirveye taşımak, sporun barış, dayanışma, dostluk dilini Türkiye`den dünyaya ulaştırmak için büyük gayret sarf ediyoruz" dedi.
Babası ile futbol konusunda adeta maç yaptığını, basının kendisinin okumasını istediğini, ama kendisinin gizli gizli futbol oynadığını anlatan Başbakan, "Sonuçta babam haklı çıktı, futbolu bıraktım siyasete atıldım. Ama 15 yıl boyunca futboldan edindiğim ahlakı, erdemi hayatımın her alanında yaşatmaya çalıştım. Açıkçası futbolu muhafaza etmek zorundayız. Futbolun şiddetle, şikeyle anılmasını önlemek için her tedbiri almak ve uygulamak zorundayız" diye konuştu.
Futbolu, bir gösteri sanatı olarak muhafaza etmek, futbolu, barışın, dayanışmanın aracı olarak korumak ve gelecek nesillere aktarmak zorunda olduklarını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Kısacası Fair Play hakim olmalı. Futbolun da, sporun da, şiddetle, hileyle, şikeyle anılmasını önlemek, bu noktada en güçlü tedbirleri almak ve kararlılıkla uygulamak mecburiyetindeyiz. Buna her şeyiyle katılan sporda şiddet yasasını çıkaran bir hükümetin başbakanı olarak burada bir kaç kelimeyi ifade etmekte bir sorumluluk hissediyorum. O da şudur, hukukta bildiğiniz gibi suçların şahsiliği ilkesi vardır. Bir de bizim siyasetçiler olarak gerçek kişi ve tüzel kişi noktasında zaman zaman muhatap
olduğumuz sıkıntılar vardır. Gerçek kişi ve tüzel kişi noktasında değerlendirmeyi iyi yapmak lazım. Gerçek kişilerin işlediği suçlar sebebiyle eğer tüzel kişilik suç ve ceza almaya kalkarsa burada sadece bir tüzel kişi, kurum ceza almıyor. Yeri geliyor milyonlarca o tüzel kişiliğin sempatizanı olan kişiler, belki bir şehir, bir kaç şehir, burada cezalandırılmış oluyor. Burada suçların şahsiliği ilkesinden hareketle kim olursa olsun, bu şikeyi ve suçu kim işlemişse, cezaların caydırıcılığından hareketle en
büyük cezayı alması en önemli adımdır ve bunun yapılması lazım. Oradan hareketle bunun sürdürülmesi inanıyorum ki, özellikle futbola olan, spora olan aşkı ve sempatiyi daha farklı bir şekilde geliştirecek ve onları sürekli olarak geri götürmeyecektir. Bizim neslimiz 60`ların 70`lerin 80`lerin şampiyonalarındaki heyecanı hala hatrırlıyor. Gençlerin de futbolu böyle hatırlaması için gereken neyse ortaya koymalıyız. Ben hem şimdiki hem de önceki TFF başkanlarıyla bunları konuşuyorum. El ele verelim, büyük
yatırımların içinde olalım, genç nesilleri yanlış yollara düşmekten, kötü alışkanlıklara gitmekten sporla iç içe getirelim. Türkiye olarak şiddet ve şikeye karşı kararlı bir tutum içindeyiz. Çıkardığımız yasa ile futbolda şiddeti, futbolun tadını kaçıran şikeyi en sert şekilde cezalandırıyor, böyle tatsızlıkların önüne geçmek için son derece hassas bir tutum izliyoruz. Çocukların, kadınların statlara daha fazla ilgi göstermesi, statlarda kendilerini rahat ve güvende hissetmeleri için gerekli adımları
kararlılıkla atıyoruz"
Konuşmasında ırkçılığa da değinen Başbakan Erdoğan, "Irkçılık, bir insanlık suçudur. Irkçılık, insanlığa, vicdana aykırı olduğu kadar, sporun ve futbolun ruhuna tamamen aykırıdır. Yeşil sahalarda olmasa bile, tribünlerde, ırkçı, ayrımcı eğilimlere karşı son derece hassas ve dikkatli olmamız gerektiği açıktır. Son dönemde, Avrupa`da tırmanma eğilimi gösteren ırkçılığın, spora ve futbola nüfuz etmemesi, bu noktada üzerinde hassasiyetle durmamız gereken bir durumdur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan`ın konuşmasının ardından UEFA Başkanı Michel Platini, Erdoğan`a bir hediye verdi. UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino da Başbakan Erdoğan`a konuşmasından dolayı teşekkür ederken, "Sizin büyük bir keyifle futbolu sevdiğinizi biliyoruz, mesajınızı aldık" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Muaythai’de Kayserili sporculardan 23 Türkiye derecesi Gümüşhane’de yapılan Muaythai Gençler A-B Okul Sporları Türkiye Şampiyonası’nda mücadelede eden Kayserili sporcular, 8 Türkiye Şampiyonluğu, 6 Türkiye ikinciliği 9 Türkiye üçüncülüğü alarak önemli bir başarıya imza attılar. 07-11 Mayıs tarihleri arasında Gümüşhane’de yapılan Muaythai Gençler A-B Okul Sporları Türkiye Şampiyonası’na aldıkları dereceler ile Kayserili sporcular damga vurdu.8 Türkiye Şampiyonluğu, 6 Türkiye ikinciliği 9 Türkiye üçüncülüğü olmak üzere toplamda 23 derece ile dönen Kayserili sporcular başarıları ile göz doldurdu. Muaythai Kayseri İl Temsilcisi Fatih Kağan Ulu, son yıllarda yaptıkları altyapı çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladıklarını söyledi. Ulu, ” Kayseri Muaythai’nin farkını gösterdi, Takımımıza çok teşekkür ediyorum. Kıymetli antrenörlerimizin emeklerine yüreklerine sağlık. Bu Hafta Sinop’ta başlayacak olan okul sporları yıldızlar şampiyonası için Kayseri Muaythai Yıldız takımımızı göndereceğiz. Yıldız Takımımıza Sinop’ta başarılar diliyorum” dedi. Kayserili sporcular ve aldıkları dereceler ise şu şekilde: Yunus Emre Can Aydemir 48 kg genç A Türkiye Şampiyonu Antrenör: Şakir Kaymaz Ahmet Akay Dalkıran 54 kg genç B Türkiye Şampiyonu Antrenör: Şakir Kaymaz Mehmet Yalçın 57 kg genç B Türkiye Şampiyonu Antrenör: Şakir Kaymaz Muhammed Ali Çukurtaş 60 kg genç B Türkiye Şampiyonu Antrenör: Kevser Bilgin Murat Avcı +91 kg genç A Türkiye Şampiyonu Antrenör: Nazım Yorulmaz Asude Koyuncu 57 kg genç A Türkiye Şampiyonu Antrenör; Menderes Koyuncu Şeyma Yıldız +75 kg genç A Türkiye Şampiyonu Antrenör: Kevser Bilgin Elif Taşdemir 51 kg genç B Türkiye şampiyonu Antrenör: Yücel Hapolat Mehmet Karaçavuş 42 kg genç B Türkiye ikincisi Antrenör: Şakir Kaymaz Harun Kadir Güngör 51 kg genç A Türkiye ikincisi Antrenör: Yaşar Cuma Kılıç Mahmut Keskin 54 kg genç A Türkiye ikincisi Antrenör: Göksel Cingöz Berat Saltık 45 kg genç B Türkiye ikincisi Antrenör: Nurten Kurt Mert Demir 75 kg genç A Türkiye ikincisi Antrenör: Göksel Cingöz Elif Nur Köse 42 kg genç A Türkiye ikincisi Antrenör: Kevser Bilgin İrem su özgül 45 kg genç A Türkiye üçüncüsü Antrenör: Menderes Koyuncu Sude Algül 42 kg genç B Türkiye üçüncüsü Antrenör: Menderes Koyuncu Rabia Kara 67 kg. Genç B Türkiye üçüncüsü Antrenör: Yücel Haspolat Sinem Tikik 67 kg genç A Türkiye üçüncüsü Antrenör: Kevser Bilgin Elif Yıldız 71 kg genç B Türkiye üçüncüsü Antrenör; Kevser Bilgin Ali Efe Danacıoğlu 60 kg genç B Türkiye üçüncüsü Antrenör; İbrahim Mortaş Hasan Hüseyin Tulay 42 kg. Genç A Türkiye üçüncüsü Antrenör: Yücel Haspolat Zarife Karabacakoğlu 60 kg genç A Türkiye üçüncüsü Antrenör: Nazım Yorulmaz Fatmagül Yavuz 57 kg Genç A Türkiye üçüncüsü Antrenör: Ümit Hançer
Denizli DTO Başkan Erdoğan vize sorununu aşmak için Litvanya Büyükelçisinden destek istedi Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Litvanya Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis’i ağırladı. Büyükelçi Degutis’ten iş insanlarının yaşadığı vize sorununun çözülmesi için destek isteyen Başkan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmanın öncelikli şartının bu olduğuna dikkat çekti. Türkiye ile Litvanya arasındaki ticari ilişkileri daha da canlandırmak için ikili temaslarda bulunmak üzere ülkenin en büyük sanayi şehirlerini ziyaret eden Litvanya Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Denizli programı kapsamında DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ile bir araya geldi. Litvanya Türkiye Büyükelçiliği Birinci Kâtibi Ruta Hanagasi’nin eşlik ettiği Büyükelçi Degutis’i, Başkan Erdoğan ile beraberindeki DTO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri, başkanlık makamında ağırladı. İkili, iki ülke arasındaki ticari bağın artırılıp daha da kuvvetlendirilmesi için fikir alışverişinde bulundu. Denizli’de ve DTO’da olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getiren Büyükelçi Degutis, Başkan Erdoğan ile ekibine, misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti. Ülkesi Litvanya’nın yeni yatırımlar için girişimde bulunacak girişimciler ile ortak iş yapmayı düşünen iş insanlarına açık olduğunu kaydetti. Türk iş insanlarını ülkesine davet etti. “AB Türk iş insanlarının vize sorununu bir an önce çözmelidir” Büyükelçi Degutis’i odalarında ağırlamakta büyük bir memnuniyet duyduklarını söyleyen Başkan Erdoğan ise iki ülke arasındaki iş birlikleri ile ticari hacmin genişletilip büyütülmesinin ön şartının Türk iş dünyasının uzun bir süredir yaşadığı vize sorunun bir an önce aşılması olduğunu belirtti. Bu konuda Büyükelçi Degutis’ten özel ilgi, girişim ve destek beklediklerinin altını çizdi. Bu sorunun aşılmasıyla iş insanlarının farklı sektörlerde zamanla çok sayıda ortaklık ve iş birliğine imza atacağından en ufak şüphesinin bulunmadığını vurguladı. Büyükelçi Degutis de bu konuda gereken ne varsa yapmaya hazır olduklarını ifade etti. İki ülke arasındaki diplomatik temasların artırılmasıyla, bu sorunun daha hızlı aşılabileceğine inandığını söyledi. “Vize sorunumuzu aşıncaya kadar her fırsatta dile getirmeye devam edeceğiz” Başkan Erdoğan, ziyaret sonrasında Büyükelçi Degutis ile görüşmeleriyle ilgili olarak, “Şehrimizin ticaretini ve ihracatını geliştirmeye yönelik gayretimiz kesintisiz devam ediyor. Denizli Ticaret Odamızda ziyaretimize gelen Litvanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis’a, nezaketinden dolayı teşekkür ederiz. Denizli’mizi, sektörlerimizi, yeni yatırım alanlarımızı ve DTO’yu anlattık, tanıttık. İki ülke arasında ve Denizli ile olan ticaret hacmini artırmanın yollarını ve iş birliği alanlarını istişare ettik. İş dünyamızın AB ülkeleriyle uzun bir süredir yaşadığı vize sorunun bir an önce aşılması için yardımlarını istedik. Bize ellerinden geleni yapacaklarını söylediler. Yapıcı ve olumlu yaklaşımlarından dolayı kendilerine teşekkür eder görevlerinde başarılar dilerim. Vize sorunu konusunda yabancı ülkelerin konsoloslukları bize yoğunluk yaşandığına dair mazeret beyanında bulunuyorlar. Ancak biz böyle bir mazereti kabul etmiyoruz; bunun iyi bir planlama ve personel sayısının artırılmasıyla aşılabileceğini düşünüyoruz ve her fırsatta bunu kendilerine de dile getiriyor bizzat iletiyoruz. Bu kez de Büyükelçi Degutis’e söyledik. Bu sorunun en kısa zamanda çözülmesini istiyoruz” dedi.
Adana Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde yeni lisans ve önlisans programları açıldı Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde (ATÜ) yeni lisans ve önlisans programları açıldı. Bununla birlikte ATÜ’de ilk meslek yüksekokulu da kurulmuş oldu. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi bünyesinde mevcutta Bilgisayar, Yazılım ve Yapay Zeka mühendisliklerine ilaveten, ülkenin bilişim alanındaki yetişmiş insan gücü ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Bilgi Güvenliği Teknolojisi ile Veri Bilimi ve Analitiği olmak üzere 3 yeni lisans programı açıldı. Bu programlara 2024-2025 Eğitim-Öğretim döneminde öğrenci alımı yapılacağı bildirilirken böylece Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nde yer alan tüm bölümler ATÜ’nün temel vizyonuna uygun olarak teknoloji alanında eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri için hazır hale gelecek. Bununla birlikte bu teknoloji alanlarının ihtiyaç duyduğu elemanları yetiştirmek üzere ATÜ’de ilk Meslek Yüksekokulu bu alanda kuruldu. Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu adı altında kurulan bu MYO’da Ön-Yüz Yazılım Geliştirme, Arka-Yüz Yazılım Geliştirme, Büyük Veri Analistliği ve Bulut Bilişim Operatörlüğü ön lisans programları açıldı. Üniversitenin ana yerleşkesinde faaliyet gösterecek olan MYO, ilk öğrencilerini 2024-2025 yılında alarak eğitim-öğretime başlayacak. ATÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay yaptığı açıklamada, bilişim alanında açılan yeni lisans programları ve MYO ile teknik bir üniversite olarak hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini belirtti. Rektör Tümay, tüm lisans bölümlerinde eğitim-öğretim dilinin yüzde 100 İngilizce olduğunu ve bu durumun da mezun öğrencilerimize meslek hayatlarında büyük avantajlar sağlayacağını ifade etti.
Denizli Bu kez anneler sahada kızları kenardaydı Denizli’de Sultanlarspor Kadın Futbol Takımı, Anneler Gününe özel düzenlendiği etkinlikte anneler sahada mücadele verirken, kızları ise kenarda destekledi. Sultanlarspor Kadın Futbol Takımı, geleneksel hale getirdikleri Anneler Günü etkinliğini bu yıl dördünce kez düzenlendi. Anne olan herkesin katılabildiği turnuvaya bu yıl 35 anne 5 takımla katıldı. Her hafta kızlarının maçlarına giderek saha kenarında destek olan anneler bu kez sahada mücadele verdi. Annelerin kıyasıya mücadelesi ise eğlenceli anlar yaşattı. Anneler yeşil saha üzerindeyken, kızları ve eşleri ise saha kenarında annelere taktik ve tezahürat ile destek verdi. Turnuvayı annelere özel düzenlendiklerini ifade eden Sultanlarspor Kulüp Başkanı Ahmet Özeren, “4’ncüsünü düzenlendiğimiz Annem Futbol Oynuyor Turnuvası’na bu yıl beş takım ve toplamda 35 sporcu katıldı. Şu an beşli grup şeklinde 10 tane maç yaptırıyoruz. Tüm annelerimiz, anne olan herkes turnuvaya katılabilir. Sadece Anneler Günü’ne yapıyoruz. Anneler oynuyor, kızları da onları izliyor” dedi. Firdevs Çiftçi: “Bu hafta çocuklarımız bizi izlediler” Eğlenceli bir turnuva olduğunu ifade eden Firdevs Çiftçi, “Eşlerimiz bizi izlemeye geldiler. Gurur duyuyoruz. Sonuna kadar da hakkımızı aldığımızı inanıyorum. Hocalarınıza, emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim” şeklinde konuştu. Her hafta saha kenarında çocukları izlediklerini ancak bu kez tersi olduğunu vurgulayan Fatma Özkan ise, “Maçlar Çok heyecanlı geçti. Ben ilk defa bu yıl katılıyorum. Normalde her hafta biz çocuklarımızı izlemeye geliyoruz ama bu hafta onlar bizi izlediler. Anneler Günü etkinliği çok güzel bir etkinlik oldu, çok eğlendiğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Kısasıya geçen mücadelelerin ardından ödül törenine geçildi. Annelere madalyalarını kızları taktı.