GENEL - 22 Mart 2012 Perşembe 12:37

BİTLİS`TE 3 YAŞINDAKİ ÇOCUОUN BAОIRSAОINDAN 2 KİLO SOLUCAN ÇIKARILDI

A
A
A
BİTLİS`TE 3 YAŞINDAKİ ÇOCUОUN BAОIRSAОINDAN 2 KİLO SOLUCAN ÇIKARILDI

Bitlis`in Tatvan ilçesinde 3 yaşında bir çocuğun bağırsaklarından ameliyatla yaklaşık 2 kilogram solucan çıkarıldı.
Karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle Tatvan Devlet Hastanesi çocuk servisine başvuran A.H.`ın (3) bağırsaklarından 2 saatlik başarılı bir operasyonla 2 kiloya yakın solucan çıkarıldı.
Operasyonu gerçekleştiren çocuk hastalıkları uzmanı Ali Tekin, yapılan tetkiklerde bağırsaklarda görülen kitlenin dünyada 4 insandan birinde görülebilen bağırsak solucanı olduğunu tespit ettiklerini anlattı. Ameliyat sırasında bağırsağın içine yerleşerek hızla üreyen bağırsak kurtlarının sayısını gördüklerinde çok şaşırdıklarını ifade eden ve 8 yıllık meslek hayatında ilk defa böyle bir olayla karşılaştığını kaydeden Tekin, çocuğun hastanedeki 1 haftalık tedavisinin ardından taburcu edildiğini ve sağlık
durumunun iyi olduğunu dile getirdi. Tekin, hastalığa genellikle Doğu Anadolu Bölgesi`nde sıkça rastlandığını, bu tür vakaların genellikle kirlilik ve kanalizasyon sularının içme sularına karışması sonucu ortaya çıktığını vurguladı.
Hastalığın önüne geçilmesi için ellerin sık sık yıkanması gerektiğini belirten Tekin, "Hastamızın tanısal karın ameliyatını yaptığımızda, ince bağırsağın kalın bağırsakla birleştiği yerde yaklaşık 40 santimlik bağırsağın tamamen kurtlarla dolu olduğunu ve bağırsakların bu sebeple tıkandığını gördük. Solucanların her birinin boyu yaklaşık 30-40 santim civarındaydı. Hastanın bağırsaklarında zaten bağırsakla ilgili cepleşme dediğimiz başka bir rahatsızlığı daha vardı, onu da ameliyat ettik. Ameliyat
ettiğimiz cepten bağırsaklara ulaştık. Buradan bağırsakların bir kısmını keserek solucanları boşalttık. Oradan gelmeyenleri de kalın bağırsağı sıkarak o şekilde çıkardık. Biz de gördüğümüz manzara karşısında şaşkına döndük tabii ki. Bir cerrahın meslek hayatı boyunca başına ancak bir defa gelebilecek, sadece bir defa görebileceği sayıda solucan gördük. Neyse ki başarılı geçen bir operasyon sonucu hastamızın bağırsaklarında bulunan tüm solucanları aldık. Hastamızı bir hafta hastanede yatırdıktan sonra
taburcu ettik. Sağlık durumu şu anda gayet iyi durumda" dedi.
Hastalığın dünyada yaygın olduğunu ancak bu kadar büyük bir parazitleşme ve bağırsak tıkanması vakasının nadir olduğunu söyleyen Tekin, "Ellerimizi her iş yaptıktan sonra güzel şekilde yıkarsak hastalığın önüne geçebiliriz. Bu hastalık dışkı ve el yoluyla bulaşabiliyor. Bunun yanı sıra birine bulaşması durumunda ailenin diğer bireylerinde de gözlemlenebilir. Bu sebeple karın ağrısı, kusma, ishal, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler olması durumunda bir hekime başvurulmasında fayda var. Tedavi
edilmemesi durumunda bu parazitler böbreklere, hatta beyne kadar girebiliyor. Bu da ölüme götürebiliyor" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Doğan: "17 ilçemizde eşit hizmet ilkesi ile yol çalışmalarımızı sürdürüyoruz" Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Ayvacık’ta 4 mahallenin yol sorununu bitiren 12 kilometrelik grup yolunda incelemeler yaptı. Başkan Doğan, 17 ilçede eşit hizmet ilkesi ile yol çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi, Ayvacık ilçesinde de yoğun bir çalışma takvimiyle ulaşım sorunlarını çözüme kavuşturuyor. Seçimden bu yana Ayvacık ilçesinde sathi ve beton olmak üzere toplamda 61 kilometre yol çalışmasına imza atan belediye; Yeniköy Terice, Zafer ve Fatih Sultan Mehmet olmak üzere 4 mahalleyi birbirine bağlayan 12 kilometrelik grup yolunu tamamlayarak mahallelerin ulaşım çilesini sonlandırdı. Bir dizi ziyaret ve inceleme için Ayvacık’ta bulunan Halit Doğan, yapımı tamamlanan 12 kilometrelik beton yol projesini inceledi, mahalle sakinleri ile buluştu. Her ilçeye eşit hizmet götürdüklerini dile getiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Her bir ilçemizi merkez görüp eşit hizmet ilkesi ile yol çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayvacık’ta 4 mahallemizi ilgilendiren grup yolunda çalışmalar başladığında kış mevsimiydi, yine hep birlikte buradaydık. Şimdi yine burada birlikte yolumuzun bitişine tanıklık ediyoruz. Çalışmalarımızı bugüne değil gelecek endeksli planlıyoruz. Sorunu çözdüğümüz noktada uzun yıllar ulaşım sorun olmasın istiyoruz. Zemin güçlendirmeden genişletmeye yolda kullandığımız malzemeden işçiliğe her detayda buna dikkat ediyoruz. Grup yolumuz tüm hemşehrilerimize hayırlı uğurlu olsun. Ulaşım ağının önemini bilerek 17 ilçemizde ekiplerimizin de özverisi ile çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürmekte kararlıyız" dedi.
Bursa Bursa’da Sarıkamış şehitleri rahmet ve minnetle anıldı Sarıkamış Harekâtı’nın 111. yıl dönümü çerçevesince Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen programda şehitler dualarla yâd edildi. Sarıkamış Harekâtı sırasında Allahuekber Dağları’nda şehit düşen kahraman askerleri için Tayyare Kültür Merkezinde anma programı düzenlendi. Program, protokol üyeleri ve konukların "Cesaretin Adı Sarıkamış" konulu resim sergisini gezmesiyle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, harekâtın 111. yılı anısına okunan 111 hatim için dua edildi. Duygu dolu anların yaşandığı program, Çınar Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından sahnelenen "Cesaretin Adı Sarıkamış" adlı gösterinin ardından sona erdi. Çınar Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ahmet Maman, Sarıkamış’ın sadece bir hüzün değil, aynı zamanda bir destan olduğunu vurguladı. Maman konuşmasında, Mehmetçiğin vatan uğruna gösterdiği fedakârlığa dikkat çekerek şunları söyledi; "111 yıl önce Sarıkamış’ta yaşananlar, doğaya karşı verilmiş trajik bir mücadele olmanın ötesinde, milletimizin vicdanına kazınmış eşsiz bir direniş destanıdır. Karın bile donduramadığı bu fedakârlık karşısında bugün bizler, şehitlerimizin bıraktığı kutsal emanete ebediyen sahip çıkacağımıza söz veriyoruz." Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Çınar Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programa; Bursa Vali Yardımcısı Kadir Sertel Otcu, Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Gürhan Çokgezer, Çınar Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ahmet Maman, eğitim yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.