YEREL HABERLER - 22 Mart 2012 Perşembe 10:05

İZMİR`İN SUYUNA "DÖRT DÖRTLÜK" KORUMA

A
A
A
İZMİR`İN SUYUNA "DÖRT DÖRTLÜK" KORUMA

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin musluklarından akan içme suyunun kalitesini 80 ayrı noktadan sürekli izliyor. 2004 yılından bu yana bin 438 kilometre uzunluğundaki asbestli içme suyu şebekesini sağlıklı borularla değiştiren Büyükşehir, köylere bile arıtma kurarak sağlıklı ve kaliteli su verilmesini sağlıyor.
Kentin yoğunlaşan nüfusuna göre artan su ihtiyacını kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde karşılayan Büyükşehir Belediyesi, bir yandan su kalitesinin, diğer yandan da nehirlerin, denizlerin, tarım ve su havzalarının korunması konusunda önemli yatırımlar gerçekleştirdi. 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sağlıklı bir dünya ve yaşam için suyun önemine dikkat çekti. Başkan Kocaoğlu, artan su ihtiyacını karşılamak için yatırımlarını aralıksız sürdürdüklerini belirterek, ``Su kaynaklarının temiz kalması, hor kullanılmaması ve kirletilmemesi için de yoğun çaba harcıyor, büyük yatırımlar geçekleştiriyoruz. Ancak bu konuda Büyükşehir Belediyesi`nin çabaları yetmez; ilgili tüm kuruluşların ve tüm hemşehrilerimizin duyarlı olması gerekiyor. Doğanın bize sunduğu nimetleri ancak böyle koruyabilir ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde ulaştırabiliriz`` dedi.
Küresel iklim değişikliklerine karşı kenti hazırlamak ve susuz bırakmamak için vargüçleriyle çalıştıklarını vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sözlerine şöyle devam etti: ``Kente günde yaklaşık 521 milyon metreküp su veriyoruz. Bu suyun yüzde 60`nı yer altı su kuyularından, yüzde 40`nı ise yüzeysel su kaynaklarından karşılıyoruz. Su sıkıntımız bulunmasa da rehavete kapılmayıp gelecek yıllarda yaşanması muhtemel kuraklık tehlikesine karşı önlemlerimizi alıyor, yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. İçme suyu kalitesini ise 80 ayrı noktadan yaptığımız denetimlerle sürekli izliyoruz. Kalitesi tescilli İZSU Laboratuvarı`nda yaptığımız şehir şebeke suyu analizleri sonuçları gösteriyor ki, suyumuz `İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik` kalite standartlarında. İzmir`in yer altı ve yüzeysel su kaynaklarını son model teknolojiyle donatılmış tesislerde arıttıktan sonra dağıtım ağıyla vatandaşlarımıza sunuyoruz. İzmir, suyun musluktan içilebildiği bir kent olma ayrıcalığını taşıyor. Bu kaliteyi korumak için var gücümüzle çalışıyoruz.``
80 NOKTADAN İZLENİYOR
Kente verilen içme suyu kalitesini izlemek ve kaynağından itibaren istenilen kaliteyi garanti altına almak için 80 ayrı noktadan haftalık aralıklarla su kalitesi izleniyor. Alınan su örneklerinde içme suyunun kalitesini belirlemekte kullanılan 16 ayrı parametre analiz ediliyor ve analiz sonuçları İZSU Genel Müdürlüğü`nün web sitesinde yayınlanıyor. Yapılan tüm analizlerde, parametre değerlerinin verilen sınır değerler altında kaldığı izleniyor. SCADA sistemi ile İzmir su dağıtım sistemi tek merkezden yönetiliyor.
İzmirliler`e 24 saat ``sağlıklı ve standartlara uygun kalitede`` içme suyu veren Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Laboratuvar Şube Müdürlüğü`nün, Bakanlık`tan aldığı yeterlilik belgesi ile Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)`dan aldığı sertifikanın süresi 4 yıl daha uzatıldı. 2011 yılında yapılan denetimlerde başarılı bulunan İZSU Laboratuarı, böylece kalitesini ikinci kez belgelemiş oldu. Şebeke suyunun ve kaynak sularının kimyasal, mikrobiyolojik analizleri ile evsel ve endüstriyel atık suların kimyasal ve biyolojik analizlerinin yapıldığı İZSU Laboratuvarı, 2011 yılında yenilenmişti. İZSU, Türkiye`de içme suyu ve atık su alanında bünyesindeki laboratuvara akreditasyon belgesi alan ilk kurum olarak biliniyor.
ASBEST BORULAR DEĞžİŞTİ
Büyükşehir`e bağlanan 10 yeni ilçe ile 37 beldenin (mahalle) bir çoğunun eski ve kanserojen etkili asbest borulardan oluşan içme suyu şebekeleri yenilendi. Hem şebekedeki kaçakları önlemek ve hem de yeni yerleşimleri kanserojen etkili içme suyu borulardan arındırmak için başlatılan çalışma kapsamında 2004 yılından bu yana BİN 438 kilometre uzunluğundaki içme suyu şebekesi sağlıklı borularla değiştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 8 ilçedeki 20 köyde 20 arsenik veya demir-mangan tesisi kurarak köylülere sağlıklı ve kaliteli su verilmesini sağladı. Gördes Baraj Suyu için Manisa`nın Nuriye beldesinde inşa edilen içme suyu arıtma tesisi işletime alındı. 16.5 milyon liralık yatırımla hizmete alınan tesis, 800 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak kapasitede.
Yine aynı amaçla Belkahve`de kuralacak tesisin projesi hazırlandı, kamulaştırma çalışmaları sürüyor. İZSU, 45 milyon liralık yatırımla 928 kilometre uzunluğunda şebeke borusu satın aldı. Böylelikle hazır halde bulunan borularla imalatların daha hızlı tamamlanması ve yatırım maliyetinin düşmesi hedeflendi
GELECEОE DE YATIRIM
Gördes Baraj suyunu arıtarak kente veren Manisa`daki Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi`nin açılışı yapıldı. Büyükşehir`in 16.5 milyon liralık yatırımla hizmete aldığı tesis, 800 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak kapasitede.
Yarımada bölgesi için çok önemli olan Çamlı Barajı`nın hayata geçirilebilmesi için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Planlama raporu revizyonu için ihaleye çıkıldı. Projenin elde edilmesinin ardından ÇED onayı alınacak. Değirmendere Barajı için de planlama raporu revize ve uygulama projesi ihalesi yapıldı. Projesi sürüyor. Bostanlı Barajı`nın planlama raporu revize ve uygulama projesi ihalesi yapıldı. Projesi sürüyor. Narlıdere Alionbaşı Barajı için de planlama raporu revizesi için ihaleye çıkıldı. Sözleşme imzalanma aşamasında.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelecekteki muhtemel su sıkıntılarına karşı yeni kaynak arayışını ara vermeden sürdürüyor. Bu çerçevede öncelikle yapılan iş, yaz aylarında su sıkıntısı yaşayan çevre yerleşimlerde yeni kuyular açmak oldu. 2004-2011 yılları arasında 200`ün üzerinde kuyu açarak pek çok yerleşim yerini suya kavuşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında su sıkıntısı yaşayan mahalle ve köylerde kuyu yatırımına devam etti.
Büyükşehir, köylerde ve çevre yerleşimlerde çürüyen su depolarını yenilemeye, bakım ve onarımdan geçirmeye devam ediyor. 2004 yılından bu yana Urla`da 6, Seferihisar`da 6, Gümüldür`de 10, Kemalpaşa`da 11, Bayındır ``˜da 26, Karabağlar`da 2, Bornova`da 17, Narlıdere`de 1, Buca`da 5, ve Karşıyaka 1 olmak üzere toplam 85 köyün deposu yenilendi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda önemli bir adım atarak köylerdeki su depolarına ``güneş enerjili otomatik klorlama sistemi`` kurmaya başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında 44 köye daha ulaşarak, sistemin kullanıldığı köy sayısını 62`ye çıkardı. Böylelikle enerji maliyetleri de büyük oranda düştü.
ARITMADA YİNE BİRİNCİ
Su kaynaklarının, tarım alanlarının ve çevrenin korunmasına yönelik yatırımlarıyla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye İstatistik Kurumu`nun 23 Şubat 2012 tarihinde yayınlanan son verilerine göre, hem Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı hem de arıtma kapasitesiyle yine birinci sıraya oturdu. 2010 yılında Türkiye genelinde ileri biyolojik yöntemle arıtılan 1 milyar 31 milyon metreküp atık suyun 256 milyon metreküpü yani yüzde 24.8`i, Türkiye nüfusunun yüzde 4.8`lik bölümünü oluşturan İzmir`de arıtıldı.
Küresel ısınmanın olumsuz etkileri ile yer altı sularında ortaya çıkan arsenik sorununu gidermek amacıyla, İzmir`in su ihtiyacının yüzde 40`ının karşılandığı Manisa`daki Göksu ve Sarıkız kaynaklarına kurulan arıtma tesisi işletime alındı. Ayrıca Halkapınar ve Menemen Çavuşköy kuyuları için de iki arsenik arıtma tesisi daha kuruldu. Toplam maliyeti 15 milyon Euro`yu bulan üç tesis sayesinde İzmir`de arsenik sorunu tümüyle ortadan kaldırıldı.
KAYIPLAR AZALDI
Su kaçaklarını önlemek için sürdürülen projelerle kazanılan su miktarı her yıl arttı. 2003`de 16 milyon, 2006 `de 24 milyon m3 olan kazanç, yeni ve güçlü cihazlarla geliştirilen su kaçakları projesine, uzaktan okuma sistemi eklenerek 2010 yılında 59 milyon 419 bin 185, 2011 yılında 63 milyon 253 bin 963 metreküpe ulaştı. Su kaçak oranı 2004 yılında yüzde 47.14 iken 2010 yılında yüzde 36.44, 2011 yılında yüzde 35.60`a düşürüldü.
Yatırım projelerinde ``çevreye duyarlılığını`` birinci planda tutan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir`in yeşil dokusunu artırma çalışmalarıyla da öne çıktı. İZSU`nun gerçekleştirdiği ağaçlandırma çalışmaları sayesinde Tahtalı Baraj Havzası, İnciraltı Kent Ormanı, Bornova ve Karşıyaka sırtları ile Çiğli Sasalı bölgesinde toplam 787 bin fidan dikilerek adeta ``İZSU ormanları`` oluşturuldu. Ağaçlandırma çalışmalarını hızla sürdüren İZSU, Tahtalı Barajı Mutlak Koruma Alanı`ndaki 190 hektarlık alana bu yılın Kasım-Aralık aylarında 211 bin fidan daha dikecek. 2012 yılı sonunda İZSU tarafından Tahtalı Havzası`nda 640 hektar alan ağaçlandırılarak İzmir genelinde yaklaşık 1 milyon adet fidan dikilmiş olacak.
ORGANİK TARIM YAYGINLAŞTIRILDI
Büyükşehir Belediyesi, özellikle içme suyu kaynaklarına yakın bölgelerde uygulamaya başladığı ``organik tarım`` çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Su havzalarını kirlilikten ve zirai ilaçlardan korumak amacıyla bugüne kadar Menderes ve Tahtalı havzaları ile Yarımada başta olmak üzere devam eden çalışmalarla çok sayıda üretici organik tarım uygulamaya başladı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Alanya’da merdiven altı kuru meyve ve pekmez imalathanesi mühürlendi Antalya’nın Alanya ilçesinde Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ihbar üzerine yaptığı incelemede Gümüşgöze Mahallesi’nde merdiven altı kuru meyve ve pekmez imalathanesini mühürledi. Alanya’da denetimlerini sıklaştıran Belediye Zabıta Müdürlüğü ekipleri, bir ihbar üzerine Gümüşgöze Mahallesi’ne giderek, incelemelerde bulundu. Yol kenarına dökülen, kokmuş ve bozulmuş kuru incir, kuru kayısı ile dut kurusu tespit edilerek, ürünlerin H.U.’ya ait olduğu, reçel ve pekmez yapımında kullanıldığı belirlendi. İmalathanede inceleme yapan ekipler, hijyen şartlarının sağlanmadığı, gıda kodeksine uygun olmayan ekipmanlar kullanıldığı ve üretilen ürünlerin uygun olmayan şartlarda depolandığını belirledi. Üç kamyon ürün imha edildi Zabıta ekipleri, halk sağlığını ilgilendiren üç kamyon dolusu ürünü teslim alarak, imhasını gerçekleştirdi. Ayrıca söz konusu imalathanenin, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmadığı da tespit edilirken, 200519207 sayılı iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 6. maddesi gereğince mühürlenerek her türlü ticari faaliyetleri durduruldu. “İnsan sağlığıyla asla oynatmayacağız” Denetlemeye katılan Belediye Zabıta Müdürü Naci Uzunsakal yaptığı açıklamada, "Gümüşgöze Mahallesi’ne ekiplerimizle birlikte gittiğimizde, üç kamyon dolusu çürümüş incir, kayısı ile dut kurusunu kurtlanmış ve bozulmuş halde bulduk. Ardından ruhsatsız olan ve merdiven altı üretim yapan imalathaneyi tespit ettik. Bozulmuş bol miktarda şişelenmiş ürün, günü geçmiş ürünler belirledik ve imha etmek amacıyla hepsine el koyduk. Ayrıca iş yerini de mühürledik. Şahısların internet üzerinden satış yaptıklarını tespit ettik. Bu durumu da en kısa zamanda engelleyeceğiz. İnsan sağlığıyla asla oynatmayacağız. Denetimlerimiz aralıksız devam edecek" dedi.
İstanbul 7 ilde ‘borsa dolandırıcılığı’ operasyonu: 36 gözaltı Borsada yatırım yapacakları vaadiyle bir müştekiden 7 milyon 373 bin 900 lira, 11 bin 979 Dolar ve 31 bin 247 Euro’yu alarak şahsi hesaplarına aktararak dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla 36 kişi gözaltına alındı. 7 ilde yapılan operasyon neticesinde yakalanan şüpheliler adliyeye sevk edildi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına başvuran C.K., adlı vatandaş, kendisini arayan şüphelilerin "Interactive Brokers" isimli şirkette yatırım danışmanlığı yaptıklarını, sağlayacakları danışmanlıkla dünya borsasına hakim olan ve "Forex" adı verilen yatırım imkanlarından istifade edebileceğini söylediklerini, kendisi istememesine rağmen şüphelilerin WhatsApp uygulaması üzerinden belirli aralıklarla yatırım tavsiyeleri göndererek kendisini bu sistemin içine çektiklerini ifade etti. Sisteme toplamda 7 milyon 373 bin 900 lira, 11 bin 979 Dolar ve 31 bin 247 Euro yatırdığını söyleyen C.K, paraları çekmek istediğinde çeşitli bahanelerle kendisine ödeme yapılmadığını, para gönderdiği şirketlere ilişkin çok sayıda şikayette bulunulduğunu öğrendiğini belirtti. C.K’nin, kendisini yatırım vaadiyle dolandırdıklarını iddia ettiği kişilerden şikayetçi olmasının ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçlarından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında polislerce yapılan çalışmada, C.K’nin yatırım yaptığı "Forex borsası" olan "Interactive Brokers" isimli firmayla ilgili bir internet sitesinde çok sayıda kişinin mağduriyet yaşadığına dair paylaşımlar yaptığı belirlendi. C.K’nin gönderdiği paraların takibi yapılarak şirketlerin hesaplarına giden tutarların şirket yetkililerinin şahsi hesaplarına transfer edildiği, akabinde başka kripto para borsalarına aktarıldığı tespit edildi. Ayrıca paraların başka şahıs ve şirketlerin hesaplarına da transfer edildiği anlaşıldı. 7 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi Yapılan fiziki ve teknik takiple örgüt kapsamında gerçekleştirilen eylemlere katılan 63 şüpheli ve 14 şirket hesabına ulaşıldı. Şüphelileri yakalamak üzere, İstanbul’da 21 ilçe ile Antalya, Sakarya, Konya, Adana, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, 36 şüpheliyi gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Anadolu Adliyesine sevk edilen şüphelilerden 32’si tutuklanma, 4’ü adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.
Samsun Narkotik dedektör köpeği araca zulalanmış uyuşturucu buldu: 12 gözaltı Samsun’da narkotik dedektör köpeği araca zulalanmış paket paket uyuşturucuyu buldu, 12 kişi gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde uyuşturucu ile mücadele kapsamında çalışma yapan Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, Samsun’a uyuşturucu sevkiyatı yapılacağı bilgisini aldı ve takip başlattı. Yapılan teknik ve fiziki takip sonucu İlkadım ilçesi Derecik Mahallesi Samsun girişinde durdurulan otomobilde narkotik dedektör köpeği Sam ile yapılan aramada araca zulalanmış paket paket uyuşturucu ele geçirildi. Sam’ın aracın arka bagaj kapağı içine tepki vermesi üzerine narkotik polisi zulaları patlattı ve uyuşturucuları ele geçirdi. Narkotik polisi, Derecik Mahallesi ile Karadeniz Mahallesi’nde bulunan 4 ayrı adrese operasyon düzenledi. Söz konusu operasyonda uyuşturucu madde ticareti yapan şahısların araç, ikamet ve iş yerlerinde yapılan aramalarda toplamda 677 gram metamfetamin, 198 gram sentetik kannabinoid (Bonzai), 192 adet ecstasy, 37.20 gram kokain, 70 adet sentetik ecza, 2 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet hassas terazi ve uyuşturucu madde ticaretinden elde edildiği değerlendirilen 25 bin TL para, 2.15 gram kenevir tohumu ve 9 adet tabanca fişeği ele geçirildi. Olayla ilgili M.K., Y.K., R.D., G.M., A.B., E.Z.A., E.A., U.O., Ö.K., O.S., T.T. ve R.K. isimli şahıslar yakalanarak gözaltına alındı. Ayrıca, yakalanan şahıslardan Ö.K.’nin uyuşturucu madde kullanmak suçundan 3 yıl kesinleşmiş hapis cezası ile Ö.S. nin 2 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezasının olduğu tespit edildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.