YEREL HABERLER - 22 Mart 2012 Perşembe 15:16

TRABZON`DA DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ VE HAFTASI ETKİNLİKLERİ

A
A
A
TRABZON`DA DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ VE HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Dünya Ormancılık Günü ve haftası etkinlikleri kapsamında Trabzon`da ağaçlandırma etkinliği düzenlendi.
Trabzon TRT Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe Vali Kızılcık`ın yanı sıra, Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, Akçaabat Kaymakamı Abdul Rauf Ulusoy, Orman Bölge Müdürü Celal Pir, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Vali Dr. Recep Kızılcık, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokoller kapsamında Trabzon`da okul bahçelerinde ağaçlandırma çalışmalarının yapılacağını söyledi. Trabzon çevre bilincinin oluşturulması adına önemli çalışmaların yapıldığına işaret eden Vali Kızılcık, `` Trabzon`umuzda çevremizi, su kaynaklarımızı ve ormanlarımızı daha temiz tutabilmek için geçen yıl Trabzon Valiliği`nin koordinasyonunda bir çalışma başlattık. Amacımız başta derelerin temizliği olmak üzere, çevrenin kirletilmemesi için bir bilinç oluşturulmasıydı. Bu yılda aynı kararlılık ile projemizi hazırladık. Bu projeyi tüm Trabzon`da sivil toplum kuruluşları ve gençlerimiz ile birlikte gerçekleştireceğiz. Projemiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından örnek alınması gereken bir proje olarak anlatılıyor. Çevrenin olmazsa olmazı bitki örtüsüdür. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgemiz bu nedenle alternatif turizm merkezleri arasında yer almaktadır. En önemli özelliğimiz yeşilimizdir. Bu yeşili de yaylalarımızın güzelliği, ormanlarımızın sıklığı ve gürlüğüdür. Ormanlarımızın yetişmesi, korunması ve geliştirilmesi için sadece Orman Bölge Müdürlüğümüz ve onunla beraber tüm kamu kurum ve kuruluşlarının çalışması yeterli değildir. Ormanlar hepimizin bir yaşam kaynağı haline geldiği için onun korunması toplumun görevidir`` dedi.
Orman Genel Müdürlüğü`nün öncülüğünde yürütülen faaliyetler sonucunda OECD verilerine göre ülkemizin önemli bir başarıya imza attığını da ifade eden Vali Kızılcık, şunları söyledi:
``OECD tarafından 2008-2009 yıllarında erozyonla mücadelede birinci olduk. 2009 yılında da ağaçlandırma alanında 3. sırada yer aldık. Ancak bu yeterli değildir. Dünya ortalamasını yakalamak için ortalama kara parçasının yüzde 30`unu ağaçlandırmamız için büyük bir seferberlik yapmamız gerekmektedir. 2008 yılında 2012 yılına kadar 2 milyon 300 bin hektarlık alan ağaçlandırılması hedeflendi. 2011 yılında bu amaca ulaşıldı. 2012 yılında da 500 bin hektarlık alan ağaçlandırılarak bu hedef aşılacak.``
Konuşmaların ardından Vali Kızılcık, TRT Müdürlüğü bahçesinde öğrencilerle birlikte dikilen ilk fidanın can suyunu verdi. Bu program dahilinde bahçeye 300 fidan dikildi.
Öte yandan Dünya Ormancılık Günü ve Haftası kutlamaları nedeniyle Varlıbaş AVM`de açılan stantta ziyaretçilere fidan dağıtıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir