GENEL - 23 Mart 2012 Cuma 09:57

150 BİN DOLARLIK 3 BOYUTLU MİKROSKOBU 150 TL`YE MAL ETTİLER

A
A
A
150 BİN DOLARLIK 3 BOYUTLU MİKROSKOBU 150 TL`YE MAL ETTİLER

Bursa`da iki öğrenci, piyasa değeri 150 bin dolar olan 3 boyutlu mikroskobu 150 TL`ye mal etmeyi başardı.
TÜBİTAK tarafından Merinos AKKM`de düzenlenen ortaöğretim okulları arası proje yarışmasında genç mucitler yarıştı. Birbirinden ilginç projelerin yer aldığı yarışmada öğrenciler, icatlarını jüri üyelerine beğendirmeye çalıştı.
Yarışmaya Özel Şahinkaya Fen Lisesi`nden katılan Umut Kalalı ve Hüseyin Alp Adalı, hazırladıkları 3 boyutlu büyüteç projesi ile dikkat çekti. Piyasa değeri 150 bin doları bulan 3 boyutlu mikroskobu 150 TL`ye mal eden öğrenciler, herkesin takdirini topladı. Öğrencilerden Hüseyin Alp Adalı, mikroskobu hazırlarken 3 boyutlu sinema teknolojisinden etkilendiklerini söyleyerek, "Özellikle 3 boyutlu sinema ve televizyon sektöründe çok fazla kullanılan bir yöntem. Bunu biz mikroskoba uyguladık. Sinema ve
televizyonlarda siyah renkli filtreli gözlük yardımıyla 3 boyut kazanılabiliyor. Biz de ucuz bir maliyetle aynı kaliteyi yakalamaya çalıştık. Orijinali gibi bir görüntü derinliği elde ettik. Hücreleri daha akılda kalıcı halde görüntüledik. Mikroskobu okuldan temin ettik. Gözlükleri 50 TL`ye satın aldık. 150 bin dolara çıkan çalışmayı 150 TL`ye mal ettik. Jüri üyeleri, projenin piyasaya sunulması gerektiğini söyledi. Biz projemizi daha da geliştireceğiz" dedi.
Umut Kalalı ise basit ışık mikroskobunda iki tane filtre kullandıklarını ifade ederek, "İyi bir görüntü elde ettik. 3 boyutlu filmlerde görünen renklere ulaştık. Biz bu projeyi mikro kamera ile de genişletmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Stanimir Stoilov: “Bugün hep beraber kutlamayı hak ettiğimizi düşünüyorum" Göztepe Teknik Direktörü Stanimir Stoilov, ligin son maçı sonrası yaptığı açıklamada, "Kazanmak için çok şey yaptık ama motivasyonumuz istediğimiz seviyede değildi diyebiliriz. Daha da iyi olup bu maçı da kazanabilirdik. Taraflarımızla beraber hep birlikte kutlamaları yapacağız ve ardından Süper Lig’i düşünüp stratejimizi oluşturmaya başlayacağız” dedi. Trendyol 1. Lig’in 34. ve son haftasında Göztepe, konuk ettiği Bodrum FK ile 1-1 berabere kaldı. Göztepe, ligi 70 puan ile 2. sırada tamamlayarak Süper Lig’e yükselirken, Göztepe Teknik Direktörü Stanimir Stoilov müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Stoilov, “Bu işi hep beraber başardığımız için gerçekten çok mutluyum. Hem oyuncuların adına, hem kulüp adına hem de taraftarlarımız adına çok mutluyum. Bir hoca olarak her zaman başkanımızın, aynı zamanda yöneticilerimizin, tüm kulübün ve oyuncularımın desteğini yanımda hissettim ve hep beraber biz bu işi başardık. Oyuncularım her zaman onlardan ne istediğimi çok iyi bir şekilde dinlediler ve uyguladılar. Bugün hep beraber kutlamayı hak ettiğimizi düşünüyorum. Belki bugün istediğimiz oyunu tam olarak sahaya yansıtamadık. Kazanmak için çok şey yaptık ama motivasyonumuz istediğimiz seviyede değildi diyebiliriz. Daha da iyi olup bu maçı da kazanabilirdik. Taraflarımızla beraber hep birlikte kutlamaları yapacağız ve ardından Süper Lig’i düşünüp stratejimizi oluşturmaya başlayacağız” dedi.
Şanlıurfa Cihat Arslan: “İnsanlar bayram yaşadı” Şanlıurfaspor Teknik Direktörü Cihat Arslan, Manisa FK galibiyetinin ardından düşme stresinin insanı bayıltabileceğini fakat halka bayram yaşattıklarını dile getirdi. Trendyol 1. Lig’in son haftasında Şanlıurfaspor, sahasında Manisa FK’yı 2-0 yenerek ligde kalmayı başardı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Teknik Direktör Cihat Arslan, açıklamalarda bulundu. Maçın stresi nedeniyle sevinç bile yaşayamadığını söyleyen Arslan, “Toplantıya bu duygularla girmek çok önemli. Allah’a şükürler olsun halkımızı sevindirdiğimiz için. Çünkü kornalar çalınıyor, insanlar bayram yaşadı. Tabii çok değerli bir şey ama bu düşme stresi insanı öldürebilir, bayıltabilir. Sevinci de çok yaşadığımı söyleyemem ama huzur var Allah’a şükür. Çorum maçından önce basın aracılığıyla bir çağrı yapmıştık. Sağ olsun 30 kişiye yakın geldi. Konuştuk, dertleştik, durumu anlattık. Şükürler olsun herkes de o desteği verdi. Urfa’da daha önce de çalıştım, hiç bugünkü kadar güzel bir atmosfer görmedim. Kendi maçımızla ilgili yani. Türkiye Kupası ve başka maçlarda bu coşku oldu ama herkes buna katkıda bulundu. Katkı veren herkese teşekkür ederim. İnşallah seneye rabbim yüzümüzü güldürür. Her türlü daha iyi yapılanma yaparak son haftayı böyle şampiyonluk kutlamalarıyla taçlandırırız. Bütün hayalim, ümidim bu” diye konuştu.