YEREL HABERLER - 24 Mart 2012 Cumartesi 12:39

DÜNYACA ÜNLÜ MÜZİK VE DANS TOPLULUОU, SAMSUNLULAR İLE BULUŞTU

A
A
A
DÜNYACA ÜNLÜ MÜZİK VE DANS TOPLULUОU, SAMSUNLULAR İLE BULUŞTU

Dünyaca ünlü Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu`nun Samsun`da sunduğu gösteri nefes kesti.
İlkadım Belediyesi, Nevruz şenlikleri kapsamında dünyaca ünlü Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu`nu Samsunlular ile buluşturdu. Atatürk Kültür Merkezi`nde düzenlenen programda Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu, birbirinden renkli gösteriler sergiledi. Uygur, Kazak, Han, Hui, Kırgız, Özbek, Moğol, Tacik, Xibe ve Mançu ile toplam 11 milletten insanın bir araya gelerek oluşturduğu ``˜şarkı ve dansın merkezinin incisi` olarak adlandırılan Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu, kendi yöresinin zarif şarkı ve dansları ile etnik müziklerini Samsunlulara sahneledi.
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, gösteri öncesi bir konuşma yaptı. Çin Halk Cumhuriyeti`nin Ningxia Huizu Özerk Bölgesi`nin Başkenti Yınchuan Belediyesi ile ``˜kardeş şehir` olduklarını açıklayan Demirtaş, "Bu çerçevede kültürel, ticari ve sosyal ilişkilerimizi sürdürmeye gayret ediyoruz. Yınchuan Belediye Başkanı`nın daveti üzerine 15 Nisan`da Çin`e gideceğiz. Böylece kültürel alışverişte birbirimize yakınlaşarak tarihi derinlikleri uzun zaman alan ve uzun yıllar birlikte yaşamış Çin ve Türk topluluklarının birbirlerine daha yakınlaşmasını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.
Başkan Demirtaş`ın ardından kürsüye çıkan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, 2012 yılının Türkiye`de ``Çin Kültür Yılı`` olarak ilan edildiğini, bu kapsamda Türkiye`de çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirildiğini belirtti. Aksoy, ``Özellikle Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu da Turizm ve Kültür Bakanlığımızın bağlı kuruluşu olarak çalışan Türksoy`un davetlisi olarak Türkiye`ye geldi ve bu kapsamda İlkadım Belediyemiz ile işbirliği içerisinde Samsun`da bu etkinliği gerçekleştiriyor. Özellikle ülkeleri ve insanları birbirine yaklaştıran bu tür ilişkilerin bundan sonra da artarak devam etmesi bizim en büyük temennimiz. Bu tür kardeş şehir ilişkileri ve kültürel ilişkiler ileride ticari ilişkilere ve turizm anlamındaki diğer ilişkilere kadar taşınacaktır. Kültür turizmi konusunda oldukça hassas olan Çin vatandaşlarının Samsunumuza gelmelerini beklediğimizi ve bu alanda yapılabilecek çalışmalara her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum`` diye konuştu.
Konuşmaların ardından sunuculuğunu Şükür Azizoğlu ve Reha Oğuz Ertuğrul`un yaptığı Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu sahneye çıktı. Topluluğun sunduğu gösteri, izleyiciler tarafından beğeniyle izlendi. 1949 yılında kurulan Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu, 63 yılda Uygur, Kazak ve diğer etnik grupların kendilerine has danslarını ve şarkılarını gün ışığına kavuşturarak yeniden yorumladı. İzleyicilerin arasından seçtikleri kişilerle yarışma düzenleyen Halk Dansları Topluluğu, gösteri sonunda seyirciler tarafından ayakta alkışladı.
Program sonunda Sincan Dans ve Mukam Başkanı Kamil Tuersun, Vali Aksoy`a Çin`i tanıtan kitap, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş`a da kendi yörelerini simgeleyen şapka hediye etti.
Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği gösteriyi Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı ve Basın Sözcüsü Yu Jian, Çin Halk Cumhuriyeti İdari Müsteşarı Bai Bin, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ve İl Emniyet Müdürü Hulusi Çelik de izledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.