YEREL HABERLER - 29 Mart 2012 Perşembe 15:20

KANADI KIRIK ŞAHİNE BELEDİYE SAHİP ÇIKTI

A
A
A
KANADI KIRIK ŞAHİNE BELEDİYE SAHİP ÇIKTI

Adana`nın Ceyhan ilçesinde bilinçsiz bir şekilde avlanmak istenirken kanadına isabet eden saçma ile yaralanan kızıl şahine Ceyhan Belediyesi sahip çıktı.
Ceyhan`a bağlı Çatalhöyük Köyü`nde arazide duyarlı vatandaşlar tarafından bulunarak Ceyhan Belediyesi Veteriner hekimliğine getirilen sağ kanadı kırık kızıl şahin tedavi altına alındı.
Belediye Hayvan Barınağı ve Mezbahana Şefi Yüksel Zorba, "Bu şahin türü Türkiye`de yaklaşık 10 bin civarında. Bunların yaklaşık bin 500 kadarı da bölgemizde bulunuyor. Duyarsız bazı avcılar tarafından sağ kanadında vurulmuş. Gerçi bunlar avcı olamaz. Kırık olan kanadının tedavisi yaklaşık bir ay sürecek. Beslenmesini ve tedavisini tamamladıktan sonra doğaya bırakacağız" diye konuştu.
Ceyhan Belediyesi olarak daha önce de bu şekilde vurularak yaralı halde bulunan pelikan, şahin, kartal ve atmaca türünde kuşları tedavi ettikten sonra doğaya bıraktıklarını belirten Zorba, "İnsanlarımızı daha duyarlı davranmaya davet ediyorum" dedi.
Daha sonra beslenmesi ve tedavisi yapılan kızıl şahin, dinlenmek üzere kafese konuldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Liselilerden evsel atıkları ayrıştıran lavabo tasarımı Tekirdağ’da liseli kız öğrenciler, gelecek kuşaklara temiz bir çevre bırakmak için evsel atıkları ayrıştıran lavabo tasarlayarak bilim şenliğinde sergiledi. Tekirdağ Belediyesi Mehmet Serez Sosyal Bilimler Lisesi bahçesinde düzenlenen bilim şenliği fuarında, lise öğrencileri tarafından hazırlanan projeler sergilendi. Fuarda yazılım, teknoloji tasarım, coğrafya, psikoloji alanlarında çalışmalar yer alırken bazı lise öğrencilerinin hazırladığı projeler ilgi çekti. Lise öğrencileri geleceğe daha temiz bir doğa bırakmak için evsel atıkları ayrıştıran lavabo tasarladı. Proje geliştirilip yaygınlaşırsa çevre şimdiden bazı atıklardan kurtulmuş olacak ve evsel atıklar ekonomiye geri kazandırılacak. Projenin mimarlarından öğrenci Devrim Nisa Ayna, "Öncellikle projemizi, atık su, atık yağ ve atık besinlerin geri dönüşüme kazandırılması için yaptık. Bir anket çalışması yaptık. Bunlar sonucunda bir lavabo tasarladık. Lavabomuzda atıklar için özel bir gider hazırlandı. Lavaboda atık yağlar için şu gider bölümünü açtığımızda atık yağlar aşağıdaki depoda birikiyor. Bunlar depolandıktan sonra sitedeki görevli ise bu atık yağları belediyemize teslim edecek" dedi. Projenin mimarlarından öğrenci Derinay Çalışkan ise açıklamasında, "Projemizde su kıtlığını önlemek için bir gider daha ekledik. Buradaki giderden giden sular depomuzda birikecek. Biriken sular da bahçemizin sulanmasında kullanılacak. Projemizin aşamalarına belediyenin sitesinden de ulaşabilirsiniz" dedi. Projenin mimarlarından öğrenci Meryem Budak ise açıklamasında, "Buradaki 3. giderimiz ise atık besinler için. Atık besinler pervane yardımıyla küçük parçalara ayrılarak aşağıdaki depoda komposto haline getiriliyor" ifadelerine yer verdi. Projenin mimarlarından öğrenci Kayra Yılmaz da, "Komposto haline getirilen atıklarımız, dolduğunda bize uyarı veriyor. Site ve apartmandaki görevliler ise belediye görevlilerine haber vererek bunların almasını sağlıyor" diye konuştu.
Antalya Akdeniz Üniversitesi dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasında Akdeniz Üniversitesi, THE 2024 Genç Üniversiteler Sıralamasında dünya genelinde 501+ bandından 251-300 bandına yükselirken Türkiye’de ise devlet üniversiteleri arasında birinci oldu. Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından 2024 Genç Üniversiteler Sıralaması açıklandı. Dünyada 50 yaş ve altındaki üniversitelerin yer aldığı sıralamada 1.171 üniversite öğretim, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, uluslararası görünüm ve endüstri olarak 5 performans göstergesine göre değerlendirildi. Dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasına ismini yazdıran Akdeniz Üniversitesi, Türkiye’de de devlet üniversiteleri arasında birinci sırada yer aldı. Büyük bir sıçrama ile birinci sıraya yerleşti 2023 yılında Genç Üniversiteler Sıralamasında Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 11. sırada yer alan Akdeniz Üniversitesi büyük bir sıçrama ile 10 basamak yükselerek birinci sıraya yükseldi. Dünyada ise 501+ bandından 251-300 bandına yükseldi. Sağlık alanından mühendisliğe fen bilimlerinden spor bilimlerine 31 branşın yer aldığı sıralamada Akdeniz Üniversitesi eğitim verdiği tüm branşlarda devlet üniversiteleri arasında ilk sırada yer aldı. “Yükselişimiz sürüyor” Genç Üniversiteler Sıralamasında 41 yıllık bir üniversite olarak devlet üniversiteleri arasında ilk sırada yer almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, genç ama köklü bir üniversite olarak hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini bunun da küresel sıralamalara yansıdığını belirtti. Rektör Özkan, “Görev yaptığımız dört yıl boyunca yaptığımız çalışmaların böyle bir başarıyla taçlanması bizi mutlu etti. Bu süreçte özellikle eğitim ve araştırma alanında yenilikçi bakış açısıyla büyük adımlar attık. Bu çabalarımız, üniversitemizin adını hem ulusal hem de uluslararası alanda daha iyi bir konuma taşıdı. Bu konudaki kararlılığımızın ve çalışmalarımızın sonucunu görmek sevindirici. Bu sonuçlar geleceğe yönelik hedeflerimiz için daha da büyük bir motivasyon kaynağı oluşturuyor” şeklinde konuştu.