YEREL HABERLER - 03 Nisan 2012 Salı 15:15

KÜPESİZ HAYVAN BULUNDURANLARA CEZA GELİYOR

A
A
A
KÜPESİZ HAYVAN BULUNDURANLARA CEZA GELİYOR

Samsun`da küpesiz hayvan kalmaması için küpeleme kampanyasını sürdüren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, haziran ayında sona erecek kampanyadan sonra, 20 günlükten büyük küpesiz hayvan bulunduranlara, hayvan alım ve satımlarını bildirmeyen yetiştiricilere 593 TL para cezası uygulayacak.
``Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği`` ve ``Koyun Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği``, geçen yıl aralık ayında Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik gereğince Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından kulak küpesi olmayan her yaştaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanları küpeleme kampanyası başlatıldı. Kampanya büyükbaş hayvanlarda 02 Haziran 2012`de, küçükbaş hayvanlarda 31 Aralık 2012 tarihinde sona erecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, ``İlimizdeki yetiştiricilerin kulak küpesiz hayvanlarından dolayı mağdur olmaması için il genelinde küpeleme çalışmalarına başladık. Haziran ayına kadar ilimizdeki büyükbaş hayvanların tamamını, Aralık ayı sonuna kadar da küçükbaş hayvanlarımızın tamamını küpelemeyi hedefledik. Bu amaçla ilçe müdürlüğümüzde görevli personel köylerimizi dolaşmakta ve kulak küpesi bulunmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanları küpeleyerek kayıt altına almaktadır. Kulak küpesiz hayvanı bulunan yetiştiricilerimizin, ileride mağdur olmaması için, bağlı bulundukları İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri veya köylerine gelen ekipleri takip ederek küpesiz hayvanlarını küpeletmeleri gerekmektedir. Yetiştiricilerimiz işletmesinde doğan, ölen, alınan ve satılan hayvanlarına ait kayıtları tutmalı, bu kayıtları 3 yıl süre ile saklamalıdır. Küpeleme kampanyası çerçevesinde köylere giden ekiplerimiz yetiştiricilerimize konu hakkında bilgi vermekte; hayvanlarına küpe taktırmayan, işletmesine aldığı veya sattığı hayvanı 7 günlük süre içinde ilçe müdürlüğüne bildirmeyenlere 593 TL para cezası uygulanacağını anlatmaktadırlar. Yetiştiricilerimiz daha detaylı bilgiyi ilçe müdürlüklerimizden alabilirler`` dedi.
Güven şöyle devam etti: ``Haziran ayından sonra 20 günlükten büyük küpesiz hayvan bulunduranlara, hayvan alım ve satımlarını bildirmeyen yetiştiricilerimize 593 TL para cezası uygulanmaya başlanacaktır. Küpe takılmamış hayvanın, kendisine ait olduğunu ispat edemeyen yetiştiricilerimizin hayvanları kaçak kabul edilecek ve savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır. Hayvanlarımızın kayıt işlemlerinin tam ve eksiksiz yapılması, hayvan hareketlerinin ve hayvan hastalıklarının daha etkin kontrolünü; ülkesel ya da bölgesel eradikasyon programlarının etkin yürütülmesini; ilgili birimlerce gerekli sağlık, ıslah, istatistik ve destekleme çalışmalarınız düzenli yapılmasını sağlayacaktır.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir