YEREL HABERLER - 04 Nisan 2012 Çarşamba 13:36

AKAB 3 AYDA 65 TON TIBBİ ATIОI BERTARAF ETTİ

A
A
A
AKAB 3 AYDA 65 TON TIBBİ ATIОI BERTARAF ETTİ

Amasya Katı Atık Birliği (AKAB) tıbbi atıkların sterilizasyonu çalışmaları kapsamında 3 ayda yaklaşık 65 ton tıbbı atığı bertaraf etti.
Birlik tarafından bu yılın ilk üç ayında Amasya, Merzifon, Suluova, Gümüşhacıköy, Erbaa ve Mecitözü`ndeki sağlık kuruluşlarından kaynaklanan 65 ton atığın il merkezinde bulunan modern tesiste sterilize ve bertaraf edildiğini belirten birlik müdürü Çevre Yüksek Mühendisi Maşide Bütüner, ``Özel koşullarda toplanması, taşınması ve sterilize edilmesi gereken tıbbi atıklar tesisimizde insan sağlığından ödün vermeden sterilize edilmektedir`` dedi.
Atıkların değerlendirilmesi, taşınması ve korunmasının giderek önem kazandığını vurgulayan Bütüner, ``Sağlık kuruluşlarınca üretilen tıbbi atıkların toplanması, taşınması, depolanması ve bertaraf edilmesi bulaşıcı hastalıkları önlemede ve çevre sağlığını korumada özel bir yere sahiptir. Tıbbi atıklar, ünitelerden kaynaklanan patolojik, enfeksiyöz atıklar ile kesici, delici atıklardır. Bu atıkların çevre sağlığına zarar vermeden kaynağında toplanması, taşınma depolama ve bertaraf edilmesi toplum sağlığının korunması açısından büyük öneme sahipti Tıbbi atıklar başta doktor olmak üzere hemşire, ebe, diş hekimi, veteriner, laboratuvar teknisyeni olmak üzere tüm sağlık personeli tarafından oluşumu sırasında kaynağında ayrı olarak toplanır. Toplama ünitesi atığın niteliğine uygun ve atığın oluştuğu kaynağa en yakın noktada bulunmalıdır`` diye konuştu.
Bütüner, tıbbi atıkların hiçbir şekilde evsel atıklar, ambalaj atıkları ve tehlikeli atıklarla karıştırılmaması gerektiğini kaydetti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Hayırseverlerden Suvaran köyü öğrencilerine kırtasiye desteği Muş’ta Hayırda Buluşanlar Topluluğu gönüllüleri tarafından ÖSYM’nin düzenlediği sınav çıkışlarında toplanan kırtasiye malzemeleri, Suvaran Köyü İlk ve Ortaokulu öğrencilerine dağıtıldı. Muş’ta faaliyet gösteren Hayırda Buluşanlar Topluluğu gönüllüleri, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavların ardından toplanan kullanılabilir durumdaki kırtasiye malzemelerini ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırdı. Toplanan kalem, silgi ve benzeri malzemeler Suvaran Köyü İlk ve Ortaokulu’nda öğrenim gören öğrencilere dağıtıldı. Gönüllüler tarafından yürütülen çalışma kapsamında sınav sonrası öğrencilerin geride bıraktığı kırtasiye malzemeleri tek tek toplanarak ayrıştırıldı. Kullanılabilir durumda olan malzemeler paketlenerek Suvaran Köyü İlk ve Ortaokulu’na götürüldü. Okulda düzenlenen dağıtımda öğrenciler kırtasiye setlerini alırken büyük mutluluk yaşadı. Hayırda Buluşanlar Topluluğu Başkanı Hatip Erdoğmuş, yaptıkları çalışmanın hem israfı önlediğini hem de öğrencilere destek sağladığını belirterek, "ÖSYM sınavlarının ardından öğrencilerin kullanmadığı kırtasiye malzemelerini gönüllülerimizle birlikte topluyoruz. Bu malzemeleri ihtiyaç sahibi öğrencilerimize ulaştırarak hem israfın önüne geçiyoruz hem de onların eğitim hayatına küçük de olsa katkı sunmayı amaçlıyoruz. Bugün de Suvaran Köyü İlk ve Ortaokulu’ndaki öğrencilerimize bu malzemeleri ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. Erdoğmuş, benzer sosyal sorumluluk projelerini sürdüreceklerini ifade ederek destek veren gönüllülere ve duyarlı vatandaşlara teşekkür etti. Yapılan yardımla öğrencilerin eğitim hayatına katkı sunulması hedefleniyor.