GENEL - 05 Nisan 2012 Perşembe 13:42

BABA SIRTINDA DEREYİ GEÇİP OKULA GİDİYORLAR

A
A
A
BABA SIRTINDA DEREYİ GEÇİP OKULA GİDİYORLAR

Ordu`nun Ünye ilçesine bağlı Keş köyünde dere yüzünden çocuklarını okula, hastalarını ilçeye götüremeyen köylüler, yıllardır çektikleri çileden kurtulmak için bir yaya köprüsü istiyorlar.
Keş köyü sakinleri, derede suyun yüksek olduğu zamanlarda çocuklarını sırtlarında karşıya geçirerek yola çıkarıyorlar. Köyün yaşlılarından 65 yaşındaki Ümmühan Kaya, "Hayvanlarımızı otlatmak için bahçemize geçemiyoruz. Dereden yüzerek geçiyoruz. Çocuklarımız okula gidemiyor, biz bir köprü istiyoruz. Burada su yüksek olduğu zaman sele kapılan oluyor, bağırınca koşup geliyoruz ve kurtarıyoruz. Devletimizden bir destek ve yardım bekliyoruz. Maddi durumumuz olsa biz bu köprüyü yapar bu çileyi çekmeyiz.
Hayvanlarımız suya kapıldığında ben bile mecburen suya girmek zorunda kalıyorum" dedi.
Köy sakinlerinden Ali Küçük (42) ise biri açıktan okuyan 4 öğrenci çocuğu olduğunu ifade ederek, "Sadece bu köprü olmamasının yüzünden büyük kızımı okutamadım. Okuldan devamlı devamsızlık bildirisi geliyor. Biz buradan araba geçirmek için köprü istemiyoruz, sadece yayaların geçebileceği bir köprü olsun yeter. Hastamız olduğu zaman ormanları dolaşarak yola çıkıyoruz" diye konuştu.
Çektikleri çilenin bitmesi için Ünye Kaymakamlığı`na ve DSİ`ye müracaat ettiğini belirten Ali Küçük, "DSİ`den dilekçem geri geldi. `Ele alınacak` dediler, aradan 2 sene geçti. 30 yıldan beri ben bu sıkıntıyı çekiyorum" şeklinde konuştu.
Geçirdiği trafik kazası nedeniyle yüzde 50 felç raporu olduğunu söyleyen Hayrettin Bayraktar isimli vatandaş ise, "Ben bu sudan geçmek isterken düştüm, ondan sonra akıllandım, daha geçmiyorum. Ben suya düşünce boğulmaktan komşu köyün muhtarı kurtardı" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.
Kocaeli TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 2 - Denizlispor: 1 TFF 2.Lig Kırmızı Grup 38. hafta karşılaşmasında Belediye Derincespor, matematiksel olarak ligden düşen Denizlispor’u 2-1 mağlup etti. TFF 2.Lig Kırmızı Grup’ta sezonun son maçına çıkan Belediye Derincespor, matematiksel olarak geçen hafta ligden düşmesi kesinleşen Denizlispor’u ağırladı. Ev sahibi sahadan 2-1’lik skorla galip ayrılmasının ardından, Etimesgut-İnegölspor maçının bitmesini bekledi. Ankara oynanan mücadelenin 1-1 berabere bitmesi sonrası Kocaeli ekibi sahanın ortasında ligde kalmanın sevincini yaşadı. Hakemler: Eren Özyemişçioğlu, Denizcan Şahin, Eren Öksüzler Belediye Derincespor: Hüseyin Yılmaz, Canberk Ömer Özdemir, Alaattin Hamza Ok, Alpay Çelebi, Fatih Cerlek (Erdi Can Şehit dk.60), Murat Arda Ayhan (Ünal Emre Durmuşhan dk. 82), Berat Ali Genç (Yusuf Balcı dk.90+3), Tarık Mayhoş, Volkan Altınsoy, Taha Aydınlı (Ege Özkayımoğlu dk. 60), Melik Derin Denizlispor: Ali Eren Yalçın, Emre Yıldırım, Emirhan Kaşçıoğlu (Ahmet Tekin dk. 46), Alihan Kalkan (Mehmet Ali Ulaman dk.68), Samet Emre Gündüz (Mehmet Eren Sıngın dk. 61), Oktay Kısaoğlu (Muhammed Eren Kıryolcu dk. 82), Gökhan Süzen, Emre Sağlık, Emir Toprak Dinç, Alaattin Öner, Mustafa Kaçan (Yusuf Emre İnanır dk .61) Goller: Melik Derin (dk. 45+1), Berat Ali Genç (dk. 89) (Belediye Derincespor), Mustafa Kaçan (dk. 32) (Denizlispor) Sarı kartlar: Berat Ali Genç (Belediye Derincespor), Mustafa Kaçan (Denizlispor)