YEREL HABERLER - 05 Nisan 2012 Perşembe 15:02

SAОLIKLI BESLEN, KANSERDEN UZAK DUR

A
A
A
SAОLIKLI BESLEN, KANSERDEN UZAK DUR

Kayseri Özel Anakalp Hastanesi Diyetisyeni Ayşegül Ülger, sağlıklı beslenme ve kilo kontrolünün kanseri riskini azaltmak için en önemli faktörlerin başında geldiğine dikkat çekti.
Kanseri, herhangi bir dokudaki hücre sayısının anormal şekilde çoğalması olarak tanımlayan ve 200`den fazla türü olduğunu söyleyen Ülger, kanserin görülme sıklığının nedenlerini; kalıtımsal faktörlerin yanı sıra sigara alkol kullanımı, radyasyon, çevre kirliliği, tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış besin tüketimi, aşırı yağ ve yağlı besinlerin alımı şeklinde sıraladı
Söz konusu nedenler içerisinde beslenmenin kanser riskini artırma ve azaltma olasılığının diğerlerinden daha güçlü olduğunun altını çizen Ülger, ``Dengesiz besin tüketimi ve sağlıksız besinlerle beslenerek kanser riskini artırabilirsiniz. Özellikle obezite, kanser riskini artırır. Yapılan çalışmalara göre; meme, endometrium, kalın bağırsak-rektum kanserlerinin aşırı kilo ile ilgili olduğu gösterilmiştir. Sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü kanser riskini azaltmada en önemli faktör arasında yer alır.`` diye konuştu.
Ülger, son olarak, kanser riskini azaltmaya yarayıcı beslenme ipuçları ile ilgili olarak şunları söyledi: ``Kilo kontrolünü sağlamak, ideal ağırlığı korumak gerekir. Yemeklere yağı yakmadan eklemek gerekir. Kızartma, kavurma işlemlerinden kaçınılmalıdır. Kömürde, mangalda pişirilen etler ateşe çok yakın tutulmamalıdır. Mevsime uygun meyve, sebze tüketilmelidir. Kuru baklagiller ve kepekli ekmek gibi posa içeriği yüksek olan besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya DPÜ’den Filistin’e yardım Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, (DPÜ) öğrenciler tarafından başlatılan Filistin’e destek İsrail’e tepki eylemleri çerçevesinde düzenlenen hayır çarşısına ev sahipliği yaptı. Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kütüphanesi önünde düzenlenen ve öğrenci toplulukları ile Kütahya’daki sivil toplum kuruluşlarının stant açtıkları ve geliri Filistin’e bağışlanacak hayır çarşısına DPÜ personeli, öğrenciler ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Stantları gezerek alışveriş yapan, ürünlerin satışında öğrencilere yardım eden Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, burada yaptığı açıklamada Filistin meselesinin bir insanlık davası olduğunu söyledi. Kızıltoprak, "İnsanlık büyük bir sınavdan geçiyor. DPÜ öğrencileri Avrupa’da ve ABD’deki üniversitelerde yayılan vicdan ve merhamet hareketine yürüyüş ve oturma eylemleriyle destek olmaya çalışıyor. Filleri yenen kuşlar, ateşi söndüren karıncalardı anlayışıyla öğrencilerimiz ve sivil toplum kuruluşları hazırladıkları yiyecekleri Filistin yararına satışa sundu. Gazze, biz Türkler için bir vicdan mekânıdır. Yüreğimiz insanlıktan yana ses verdiği için biz Gazze’nin tarafındayız" dedi. "Filistin DPÜ’nün gündeminden hiç düşmedi" Rektör Kızıltoprak, "Kütahya Dumlupınar Üniversitesi düzenlediği etkinliklerle, Filistin’de yaşanan insanlık suçlarının karşısında durmaya etkin şekilde devam ediyor. 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Filistin’de yaşanan insanlık suçlarını sürekli gündemde tutan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, il protokolünün de katıldığı sayısız etkinlikte önce bölgedeki güncel durumu ele alan söyleşiler düzenledi. Ardından da meselenin tarihi geçmişini ele alan konferanslar gerçekleştirdi" diye konuştu.