YEREL HABERLER - 29 Aralık 2011 Perşembe 16:55

"ZEUGMA VE MOZAİKLERİ" KONULU KONFERANS

A
A
A
"ZEUGMA VE MOZAİKLERİ" KONULU KONFERANS

Gaziantep Üniversitesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Arkeoloji Müzeler ve Yerel Tarih Topluluğuna üye öğrenciler tarafından Fen-Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda,Topluluk Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Rıfat Ergeç’in konuşmacı olarak katıldığı “Zeugma ve Mozaikleri” konulu konferans düzenlendi.
Zeugma’nın Gaziantep’in Nizip ilçesinin doğusunda bulunan Belkıs adıyla anılan bir köy olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ergeç, 1970’lere kadar yeri bilinmeyen ancak ismi bilinen bir antik kent olduğunu söyledi. Ergeç, eski kayıtlarda Zeugma diye bilindiğinin ancak yerinin neresi olduğunun bilinmediğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Ergeç, “İlk defa bir doktora teziyle 1972’de gündeme geldi. Yine o olup olmadığı belli değildi. İnsanlar buradan kaçak kazı yaparak eski eser çıkarıp satıyorlardı. Gaziantep Müzesi 1987 yılında iki tane mezar kazısı yapmıştı. Roma heykelleri çıkmıştı. 1989’da ben müze müdürü olarak burada göreve başladığımda hiçbir şey görünmüyordu. Sonra bir ihbar üzerine kazılara başladık. Bunun sonuncunda da şimdi Gaziantep Mozaik Müzesindeki eserleri ortaya çıkardık” şeklinde konuştu.
“Zeugma, Mezopotamya’dan gelenler için adeta Anadolu’nun giriş kapısıdır” diye konuşan Yrd. Doç. Dr. Ergeç, “Zeugma, Fırat’ın tarih boyunca geçilebilen birkaç noktasında birisi. Bu nedenle Zeugma çok önemli. Zeugma geçit yeri, köprübaşı anlamlarına geliyor. Büyük İskender’in komutanlarından birisi buraya geldiğinde buranın önemini anlayınca burada mevcut olan şehri büyütüp, genişleterek bir şehir kurguluyor” ifadesinde bulundu.
Zeugma’nın önemine değinen Ergeç, “Bu kent 11’inci yüzyılda terk edilmiş. Aradan zamanlar geçmiş. 300 yıl kadar önce Horasan’dan, Orta Asya’dan gelen Türk boyları buraya yerleştiklerinde hiç karşılaşmadıkları bir mimariyle karşılaşıyorlar. Büyük binaların olduğu çok ihtişamlı bir kent olarak anlatılıyor. İlk karşılaştıkları antik şehir burası. Zaten daha doğuda düzgün bir antik şehir yok. Olsa olsa burası Belkıs’ın şehridir diyorlar. Bu nedenle Belkıs Harabeleri olarak kalıyor” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Okul Sporları basketbolda Manisa şampiyonları belli oldu Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen 2025-2026 Sezonu Okul Sporları Basketbol Gençler A Kızlar ve Erkekler İl Birinciliği Müsabakaları, oynanan final karşılaşmalarıyla tamamlandı. Büyük bir heyecana ve rekabete sahne olan organizasyonda genç sporcular, il birinciliği için parkede üstün performans ortaya koydu. Genç Kızlar kategorisinde oynanan final müsabakasında Ahmetli Anadolu Lisesi, Manisa Lisesi’ni 84-33 mağlup ederek il birincisi oldu. Manisa Lisesi turnuvayı ikinci sırada tamamlarken, Hasan Türek Anadolu Lisesi üçüncü, Özel Bahçeşehir Anadolu Lisesi ise dördüncü oldu. Genç Erkekler kategorisinde ise final karşılaşmasında Özel Elit Ege Koleji Anadolu Lisesi ile Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi karşı karşıya geldi. Karşılaşmayı 103-37’lik skorla kazanan Özel Elit Ege Koleji Anadolu Lisesi şampiyonluğa ulaştı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ikinci olurken, Salihli Anadolu Lisesi üçüncü, Şehzadeler Gediz Anadolu Lisesi dördüncü sırada yer aldı. İl birincisi olan takımlar, Manisa’yı bölge şampiyonasında temsil etme hakkı elde etti. Müsabakaların ardından dereceye giren takımlara kupa ve madalyaları; Şehzadeler Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Erhan Özel, Okul Sporları Şube Müdürü Fatih Umut Altınışık, Elit Ege Koleji Okul Müdürü Bülent Tonoz ve Okul Sporları İl Tertip Komitesi üyeleri tarafından takdim edildi.
Yozgat Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi, 2028 yılına kadar sürecek Tarım Bakanlığı’nın projesi olan ‘Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek’ projesi çerçevesinde dağıtımı yapılan düveler, üreticilerle buluşuyor. Hayvancılığa Destek projesine başvuru yaparak destek almaya hak kazanan üretici ve Veteriner Hekim Abdulsamet Zararsız, Yozgat merkez Divanlı Köyündeki Besi Çiftliğinin kapılarını ziyaretçilerine açtı. "Şu ana kadar 90’a yakın hayvanımızı üreticilerimize teslim ettik" Çiftliği ziyaret eden Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Yozgat Tarım İl Müdürü Ömer Şentürk ve katılımcılara çiftlik gezdirilerek proje hakkında bilgi verildi. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan "Bu işi severek yapan ve insanımıza örnek olacak olan arkadaşımızın, Tarım Bakanlığımızca hem işletmesi hem de hayvanları desteklenen işletmesindeyiz. Samet kardeşimize hem işletmeye destek olarak hem de 26 gebe düve desteğiyle birlikte işletmesini bütün bir hale getirmesinde bakanlığımız öncülüğünde, Tarım Müdürlüğümüz koordinesinde arkadaşlarımız destek oldular. Hayırlı olmasını diliyorum. Gebe düve desteği 27 üreticimiz için geçerli olacak. Bu sayı 416’ya ulaşacak. Şu ana kadar 90’a yakın hayvanı üreticilerimize teslim ettik" dedi. "Hem işletme hem büyükbaş hayvan desteği aldım" Üretici Abdulsamet Zararsız projenin denk gelmesinin kendi açısından çok güzel olduğunu söyledi. Zararsız, "26 tane hayvan desteği aldım. Geçen hafta hayvanlarımızı Iğdır’dan getirdik. Kontrolleri yapılarak teslim edildi. İşletme de yüzde 50 hibe programıyla desteklendi. Ahırımızın yapımı 15 gün önce bitti. Bakanlığımıza ve tüm yetkililerimize teşekkür ediyorum" cümlelerini kullandı. "Proje 2028 yılına kadar devam edecek, seneye küçükbaş hayvan desteği sağlanacak" Yozgat Tarım İl Müdürü Ömer Şentürk işletmenin Yozgat’ta örnek bir işletme olduğunu belirtti. Şentürk, üreticinin Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi ile işletmeye yüzde 50 hibe desteği verildiğini ve Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi ile de gebe düve desteği aldığını söyledi. Şentürk sözlerini şöyle sürdürdü: "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi 2028 yılına kadar devam edecek. Birinci etapta ilimizde 27 asil, 47 yedek yetiştiricimize bu projeyi uygulayacağız. Yeni başvurular önümüzdeki yıl başlayacak. Dün Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın açıklamış olduğu bir müjde var. Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek projesi önümüzdeki yıldan itibaren artık küçükbaş hayvanlarda da uygulanacak. Bakanımız bunu çiftçilerimize müjde olarak bildirdi. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum."
Bursa Osmangazi Belediyesi’nden çocukların içlerini ısıtan dayanışma Osmangazi Belediyesi, Turgut Yılmazipek Yatılı Bölge Ortaokulu’ndaki öğrenciler için mont, bot ve eşofman takımı yardımıyla yüzlerindeki gülümsemeye katkı sağladı. Toplumsal duyarlılık anlayışıyla hareket eden Osmangazi Belediyesi, Osmangazi Belediyespor Kulübü ve Mercedes Benz Team 16 Bursa Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile birlikte anlamlı bir dayanışmaya imza attı. Yaklaşan kış mevsimi sebebiyle Osmangazi ilçesindeki Turgut Yılmazipek Yatılı Bölge Ortaokulu’ndaki öğrenciler için mont, bot ve eşofman takımı yardımı yapıldı. Organizasyonda renkli etkinlikler de gerçekleşirken, öğrenciler keyif dolu anlar geçirdi. Sosyal sorumluluk projelerine devam ettiklerini kaydeden Osmangazi Belediyespor Kulübü Başkanı Fatih Karayılan, "Çocuklarımıza kışlık kıyafetlerini giydireceğiz. Çocukların mutluluğuyla, mutlu olmak için buradayız" dedi. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a destekleri sebebiyle teşekkür eden Mercedes Benz Team 16 Bursa Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ramiz Yıldırım ise, "Yaklaşık 130 çocuğumuz var. Her birinin bot, mont ve eşofman takımlarında bizlere destek olan Osmangazi Belediyesi’ne, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a ve Osmangazi Belediyespor Kulübü Başkanı Fatih Karayılan’a çok teşekkür ediyorum. Burada çocukların mutluluğunu paylaştık" ifadelerini kullandı. Turgut Yılmazipek Yatılı Bölge Ortaokulu Müdürü Hüseyin İçal da, Osmangazi Belediyesi’ne, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a ve Osmangazi Belediyespor Kulübü Başkanı Fatih Karayılan’a teşekkürlerini sundu.