YEREL HABERLER - 29 Aralık 2011 Perşembe 16:55

"ZEUGMA VE MOZAİKLERİ" KONULU KONFERANS

A
A
A
"ZEUGMA VE MOZAİKLERİ" KONULU KONFERANS

Gaziantep Üniversitesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Arkeoloji Müzeler ve Yerel Tarih Topluluğuna üye öğrenciler tarafından Fen-Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda,Topluluk Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Rıfat Ergeç’in konuşmacı olarak katıldığı “Zeugma ve Mozaikleri” konulu konferans düzenlendi.
Zeugma’nın Gaziantep’in Nizip ilçesinin doğusunda bulunan Belkıs adıyla anılan bir köy olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ergeç, 1970’lere kadar yeri bilinmeyen ancak ismi bilinen bir antik kent olduğunu söyledi. Ergeç, eski kayıtlarda Zeugma diye bilindiğinin ancak yerinin neresi olduğunun bilinmediğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Ergeç, “İlk defa bir doktora teziyle 1972’de gündeme geldi. Yine o olup olmadığı belli değildi. İnsanlar buradan kaçak kazı yaparak eski eser çıkarıp satıyorlardı. Gaziantep Müzesi 1987 yılında iki tane mezar kazısı yapmıştı. Roma heykelleri çıkmıştı. 1989’da ben müze müdürü olarak burada göreve başladığımda hiçbir şey görünmüyordu. Sonra bir ihbar üzerine kazılara başladık. Bunun sonuncunda da şimdi Gaziantep Mozaik Müzesindeki eserleri ortaya çıkardık” şeklinde konuştu.
“Zeugma, Mezopotamya’dan gelenler için adeta Anadolu’nun giriş kapısıdır” diye konuşan Yrd. Doç. Dr. Ergeç, “Zeugma, Fırat’ın tarih boyunca geçilebilen birkaç noktasında birisi. Bu nedenle Zeugma çok önemli. Zeugma geçit yeri, köprübaşı anlamlarına geliyor. Büyük İskender’in komutanlarından birisi buraya geldiğinde buranın önemini anlayınca burada mevcut olan şehri büyütüp, genişleterek bir şehir kurguluyor” ifadesinde bulundu.
Zeugma’nın önemine değinen Ergeç, “Bu kent 11’inci yüzyılda terk edilmiş. Aradan zamanlar geçmiş. 300 yıl kadar önce Horasan’dan, Orta Asya’dan gelen Türk boyları buraya yerleştiklerinde hiç karşılaşmadıkları bir mimariyle karşılaşıyorlar. Büyük binaların olduğu çok ihtişamlı bir kent olarak anlatılıyor. İlk karşılaştıkları antik şehir burası. Zaten daha doğuda düzgün bir antik şehir yok. Olsa olsa burası Belkıs’ın şehridir diyorlar. Bu nedenle Belkıs Harabeleri olarak kalıyor” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı: İlginç diyalog kamerada Aksaray’da polisin uygulama yaptığını fark eden alkollü sürücü uygulama noktasına 60 metre kala araçtan inerek yaya olarak kaçmaya çalışırken polis ve bekçiler tarafından yakalandı. Kaçarken ayakkabısı ayağından çıkan sürücü ile polis arasında ayakkabı imtihanı yaşanırken, polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı. Olay gece yarısı Taşpazar Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ve trafik ekipleri gece yarısı bulvar üzerinde bekçilerle birlikte uygulama yaptı. Uygulama esnasında denetim noktasını fark eden bir sürücü noktaya 60 metre kala 68 ABG 446 plakalı araçtan inerek kaçmak istedi. Bunu fark eden polis ve bekçiler koşarak İ.İ. (46) sürücü kaçamadan yakaladı. İlk önce polis memurlarına basın mensuplarından için, “Çekmesin beni” diye adeta talimat veren alkollü sürücüden ehliyet istendi. Ehliyetini vermek istemeyen sürücü araçtan inip kaçmaya çalışmasına rağmen polis ekiplerine “Arabadan kim aldı beni?” diye sordu. Gazetecilerin “Neden kaçmaya çalıştınız?” sorusuna, “Kardeşim ben bir şey yapmadım, ben sadece evime gidiyorum ama alkollüyüm. Yanlış olmasın ama şu yaptığımız ne?” diye cevap verdi. Ehliyeti istenilen alkollü sürücü “Ayakkabım gelsin vereceğim” diye polis ekiplerine cevap verirken, polis memurunun, “Ayakkabını bizim ekipler mi aldı?” sorusuna ise “Bilmiyorum” cevabını verdi. Ehliyetini vermek istemeyerek zorluk çıkaran sürücü polis ekiplerince güçlükle gözaltına alındı. Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan alkol kontrolünde sürücünün 2.19 promil alkollü olduğu tespit edilirken, kaçmaya çalışması ve polis ekiplerinin kısa süreli kovalamacası dron kamerasına da yansıdı. Hastanedeki kontrollerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürülen sürücüye alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilirken ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise polis ekiplerince çekici marifeti ile otoparka çektirildi.