YEREL HABERLER - 13 Aralık 2011 Salı 14:04

SİVİL SAVUNMA EKİPLERİNİN EĞİTİMLERİ

A
A
A
SİVİL SAVUNMA EKİPLERİNİN EĞİTİMLERİ

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, eğitimleri akreditasyon noktasına getirmek olduğunu belirterek, "Dünya ile yarışan, ’arama-kurtarma’ denildiğinde Türkiye’de akla gelen bir arama-kurtarma potansiyeline ulaşmış bir arama-kurtarma ekibi istiyoruz" dedi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü öğrencilerine, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde temel eğitim içeren arama-kurtarma eğitimi verildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, son zamanlarda Türkiye’nin gündemini depremlerin oluşturduğunu ve bu nedenle de duyarlılığın arttığına dikkat çekerek, "Depremler vesilesiyle arama-kurtarma işinin önemi arttı. Gönül ister ki hiç deprem olmasın. Hiçbir afet meydana gelmesin. Dünya var oldukça insanlık tarihinden bugüne kadar insanın elinde olmayan ve doğanın kendi düzeni içerisinde dengesini korumak için veya insan kaynaklı nedenlerden dolayı insanın hakim olamayacağı olaylar meydana geliyor. Bu olayların üzerinde hakimiyet elde edebilmek için mutlaka bilinçli olmamız lazım" dedi.
Afetin boyutuna, afetin şekline ve türüne göre önlemlerin alınması gerektiğini belirten Buldan, "İlimiz ve ülkemiz deprem kuşağında. Öncelikli olarak arama-kurtarma konusunda yıllardan bu yana, genelde resmi kurumlar arama-kurtarma faaliyetini yapmaktaydı. Bunun için de ilimizde bir arama-kurtarma birliği oluşturulmuş, kendi ilimizle beraber 7 ildeki arama-kurtarma gerektiren olaylara müdahale etmekte, Türkiye’nin diğer illerinde de ihtiyaç duyulduğunda görevlendirilmektedir. Resmi kurumlara destek olmak ve bu kurumların çalışmalarına ortak olmak, gerektiğinde insanların başına böyle bir olay geldiğinde o olayın etkisini bertaraf etmek için bir bilgiye, bir eğitime sahip olması gerekiyor" şeklinde konuştu.
İki yıldır Afyonkarahisar’da müdür olarak görev yaptığını anlatan Buldan, bu süre içerisinde en çok önemsediği konunun eğitim olduğunu iletti. Personel sahada çalışırken Afyonkarahisar’da personele destek olacak, arama-kurtarma faaliyetini yürütecek gönüllü kuruluşların, gönüllü bireylerin kendileri için önemli olduğunu aktaran Buldan, şunları söyledi:
"Arama ve Kurtarma Kulübü’nün lideri Murad Tiryakioğlu geldi, tanıştık. Onun heyecanı ve bu konudaki özverili davranışı, bizi ziyadesiyle memnun etti. Her dakika bizimle irtibat halinde oldu. Van depreminde koordinasyon için ilk arayan kendisi oldu. Yardım kampanyası konusunda ’Ne yapabiliriz’ diyen, kendisi oldu. Nemelazımcı bir insan olmadı. Arama-kurtarma konularında olsun, risk azaltma konularında olsun, afetlere karşı bir şeyler yapabilmenin peşinde olan bir Murad Tiryakioğlu’nun yanında binlerce insanın olmasını istiyorum. Böyle olursa başımıza gelecek afetleri tez zamanda bertaraf etmiş oluruz."
Afetin, planlama, zarar azaltma, müdahale ve iyileştirme gibi 4 aşamasının bulunduğuna dikkat çeken Buldan, "Bizim asıl varmamız gereken hedefimiz, planlayıp zararı azaltmak, bunun için de sağlam zeminler üzerinde sağlam binalar inşa etmektir. Sağlam bina olduğu zaman, yapı denetimi iyi olduğu zaman, varacağımız hedef budur" dedi. Bu işi artık akreditasyon noktasına getirmek istediklerini dile getiren Buldan, "Dünya ile yarışan, ’arama-kurtarma’ denildiğinde Türkiye akla gelen bir arama-kurtarma potansiyeline ulaşmış bir arama-kurtarma ekibi istiyoruz. Biz bunu önümüzdeki günlerde proje dahilinde 7’den 70’e duyurmak ve bu eğitimleri aldırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
MİSYONUMUZ FARKINDALIK YARATMAK
Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü Başkanı Murad Tiryakioğlu ise, kulübün 2007 yılından bu yana aktif bir şekilde çalıştığını iletti. Kulüp olarak misyonlarından birinin farkındalık başlatmak olduğunu kaydeden Buldan, "Öğrenciler ve gönüllüler bu farkındalık çalışmasında inanıyorum ki çok önemli role sahip. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar da bunu gösterdi. Ekibim adına gururla bahsettiğim ve sürekli tekrarladığım örnek şudur: Bizim ekibimizden birkaç arkadaşımızın fikir önderliğinde bir çadır dershane oluşturuldu. Biz o dershanede, Simav’dan çıkan LYS birincisinin yetiştirilmesinde vesile olduk. Eminim ki sizlerin sayesinde buna benzer çok örneğe imza atacağız" dedi.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne bağlı Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü ekipleri tarafından öğrencilere eğitim verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bilecik’te elektrik kesintisi Ramazan sofralarını kararttı: Köylüler mum ışığında iftar yaptı Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yaşanan elektrik kesintisi, köylüleri Ramazan ayında iftarlarını mum ışığında açmak zorunda bıraktı. Pazaryeri ilçesine bağlı Dereköy, Bozcaarmut, Esemen, Sarnıç, Arpadere ve Gümüşdere köyleri başta olmak üzere ilçeye bağlı birçok köyde öğle saatlerinden itibaren elektrikler kesildi. Kesintinin arıza kaynaklı olduğu ve giderilemediği öğrenildi. "2026 yılında böyle bir durum yaşanması kabul edilemez" Vatandaşlar, iftar hazırlıklarını elektriksiz ortamda yapmak zorunda kaldı. Özellikle yaşlılar ve çocukların bulunduğu evlerde büyük sıkıntı yaşandı. İftardan sonra ise köylüler, telefonlarının ışığından ve mum ışığından yararlanmak zorunda kaldıklarını belirterek, "2026 yılında böyle bir durum yaşanması kabul edilemez" dedi. Son günlerde bölgede sık sık elektrik kesintileri yaşandığını belirten köylüler, duruma tepki gösterdi. Yetkililer, Pazaryeri ilçesinde 3, 5, 7, 11, 12 ve 14 Mart tarihlerinde planlı kesintiler yapıldığını hatırlattı. Ancak arıza kaynaklı yeni kesintinin iftar saatine denk gelmesi köylülerin sabrını taşırdı. "Ramazan ayında iftarımızı mum ışığında açmak zorunda kaldık" "Ramazan ayında iftarımızı mum ışığında açmak zorunda kaldık" diyen köylüler, yaşanan mağduriyetin bir an önce giderilmesini ve benzer sorunların tekrar yaşanmaması için kalıcı çözüm üretilmesini talep ediyor.
Ankara Bakan Gürlek: "Adalet devletin vicdanıdır" Adalet Bakanı Akın Gürlek, milletin devlete olan inancının güçlü bir adalet sistemiyle perçinleneceğini belirterek "Adalet devletin vicdanıdır. Bu vicdanın güçlü kalması hepimizin omuzlarındaki bir yüktür" dedi. Adalet Bakanı Akın Gürlek, Adalet Bakanlığı merkez teşkilatında görev yapan yargı mensuplarıyla iftar programında buluştu. Bakan Gürlek, burada yaptığı konuşmada adalet teşkilatının hâkim, savcı ve idari kadrolarıyla büyük bir yapı olduğunu dile getirdi. Bakan Gürlek, "Adalet devletin vicdanıdır. Bu vicdanın güçlü kalması ise hepimizin omuzlarındaki bir yüktür. Yıllarını bu teşkilatın içerisinde geçirmiş olan bir meslektaşınız olarak bu sorumluluğun ne kadar büyük ve kıymetli olduğunu biliyorum" ifadelerini kullandı. Hukuk güvenliğinin ülkelerin gelişmişlik düzeyinde belirleyici unsurlardan biri olduğunu dile getiren Bakan Gürlek, konuşmasına şöyle devam etti: "Adalet güçlü olduğunda devlet güçlü olur. Milletin devlete olan inancı da ancak bu şekilde güçlü olur. Bugün dünyada ülkeler yalnızca ekonomik ve askeri güçleriyle değil hukuk sisteminin güvenilirliğiyle de değerlendirilmektedir. Bu noktada sizlerin üstlendiği sorumluluk son derece önemlidir. Eğer bir ülkede hukuk güvenliği varsa o ülkede yatırım vardır, o ülkede ekonomi daha yüksek refah seviyesine çıkacak demektir. Bizim görevimiz yargısal süreçlerin güçlü ve kurumsal bir altyapı içerisinde etkin ve sağlıklı işlemesini sağlamaktır. Bu anlayışta daha güçlü bir kurumsal kapasite oluşturmak, daha etkin çözümler üretmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz."