- 03 Kasım 2018 Cumartesi 13:19

Hastane inşaatı yeni inşaat ekibi ile titizlikle yürütülüyor

A
A
A
Hastane inşaatı yeni inşaat ekibi ile titizlikle yürütülüyor

Erzincan Valisi Ali Arslantaş, katılmış olduğu Erzincan Kent Konseyi Danışma Meclisi Toplantısı’nda önceki günlerde 250 yataklı araştırma hastanesi ek bina şantiyesinde meydana gelen beton dayanım kaybı sonrası inşaatın yeni bir ekiple yeniden inşa edildiğini açıkladı.

Erzincan Valisi Ali Arslantaş, katılmış olduğu Erzincan Kent Konseyi Danışma Meclisi Toplantısı’nda önceki günlerde 250 yataklı araştırma hastanesi ek bina şantiyesinde meydana gelen beton dayanım kaybı sonrası inşaatın yeni bir ekiple yeniden inşa edildiğini açıkladı.


Önceki günlerde 250 yataklı araştırma hastanesi ek bina şantiyesinde; yapısal yük altındaki betonarme taşıyıcı desteklerin 28 gün süre boyunca çıkartılmaması gerekirken inşaat ekibinin tedbirsizliği sonucu taşıyıcıların 12 günde çıkarılması sonucu betonun dayanım kaybına uğradığı bu sebeple, yeni bir inşaat ekibi ile çalışılarak inşa edilen 2 katın yıkılıp, yeniden inşasının eksiksiz ve titizlikle yürütüldüğünü kaydeden Vali Arslantaş, hastane inşaatının yüzde 43 seviyesinde devam etmekte olduğunu söyledi.


Erzincan’da bulunan merkezi ve yerel yönetimlerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplum örgütleri ile yurttaşların ortak anlayışıyla, kentin öncelik, sorun ve vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlenerek, çözüme kavuşturulduğu Erzincan Kent Konseyi’nin Danışma Meclisi bir araya geldi.


Erzincan Kent Konseyi Danışma Meclisi Toplantısı Erzincan Valisi Ali Arslantaş’ın yanı sıra Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Buyruk, bazı kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Kent Konseyi yürütme kurulu üyelerinin katılımıyla Erzincan Belediyesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.


Toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Mehmet Buyruk, kent konseyinin, ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde biraraya gelindiğini belirtti.


Ardından konuşan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ise vatandaşların yönetime katılması ve şehrin yönetiminde söz sahibi olması adına biaraya gelinen Erzincan Kent Konseyi’nin, şehrin büyümesine ve birlik beraberliğine vesile olmasını temenni etti. Akabinde Başkan Başsoy, Erzincan Belediyesi tarafından bugüne dek yapılan çalışmalara yönelik hazırlanan sunumu katılımcılara aktardı.


Daha sonra Erzincan Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon İl Müdürü Engin Ustaoğlu tarafından Erzincan’ın genel durumuna yönelik hazırlanan sunum yansıtıldı.


Katılımcılara aktarılan bilgilerde; Erzincan, 2017 yılında asayiş olaylarının aydınlatma oranı yüzde 98,82’ye ulaşarak; ele geçirilen eroin miktarı oranıyla 7’nci sıraya, hırsızlık olaylarının aydınlatılmasında yüzde 98,92 oranıyla iller arası birinci sıraya, dolandırıcılık olaylarının aydınlatılmasında yüzde 100 oranıyla iller arası birinci sıraya, mala karşı işlenen suçlarda yüzde 97,02 oranıyla iller arasında birinci sıraya, kişilere karşı işlenen suçlardan yüzde 98,76 oranıyla iller arası üçüncü sıraya, İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk alanında meydana gelen olayların aydınlatılmasında yüzde 96 başarı oranıyla da iller arasında birinci sırada yer almıştır.


Merkez Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün yapımı devam etmekte olup, Refahiye Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği ve 20 daireli lojman yüzde 70 seviyesinde, Refahiye İlçe Emniyet Müdürlüğü hizmet binası yüzde 95 seviyesinde devam etmektedir. Çayırlı 16 lojmanlı İlçe Emniyet Amirliği yüzde 70, Tercan 8 lojmanlı Ilçe Emniyet Müdürlüğü yüzde 90 seviyesinde devam etmektedir.


İl Emniyet Müdürlüğü projeleri hazırlanmış olup, polis merkez amirliği, Üzümlü, Kemah, İliç, Kemaliye ilçe emniyet amirlikleri, İliç ve Kemaliye 16 daire kapasiteli lojman projelerinin yapımı devam etmektedir.


Refahiye Jandarma Komando Tabur binası yüzde 50 seviyesinde devam etmektedir.


Çayırlı Başköy Jandarma Karakol Komutanlığı hizmet binası tamamlanmış olup, Tercan ve Kemaliye İlçe Jandarma Komutanlıkları, Jandarma Bölük Komutanlığı projeleri hazırlanmıştır.


5 bin kişilik 4 adet cezaevi yüzde 50 seviyesinde devam etmektedir.


Refahiye Kuruçay İliç yolu Sünebeli tünelinde bin 100 metre kazı destek çalışmaları yapılmıştır.


Kemaliye Arapgir yolu T1 VE T2 tünellerinde 864 metra kazı destek çalışmaları yapılmıştır.


Refahiye Erzincan yolunda 4 adet tır parkı ve 1 adet kaçış rampası tamamlanmıştır.


Turna çayırı köprüsü Otlukbeli-Demirözü yolu- Çayırlı Başköy yolu, Refahiye Çatalçam yollarında 2018 yılında çalışmalara devam edilmiştir. Erzincan Çatalarmut yolunda proje revizyonları yapılmaktadır.


Kızıldağ tünelinin projesi hazırlanmış olup, Karayolları Genel Müdürlüğünde ihale edilmesi planlanmakta, Sakaltutan ve Ahmediye tünellerinin proje çalışmaları devam etmektedir.


250 yataklı araştırma hastanesi ek binası yüzde 43 seviyesinde devam etmektedir.


500 yataklı devlet hastanesinin Sağlık Bakanlığı tarafından ihale edilerek, yapımına başlanması beklemektedir.


Arazi toplulaştınlması yüzde 17 seviyesinde devam etmektedir. Tarıma dayalı Besi OSB ve yönetim kurulu belirlenmiş olup, alt ve üst yapı projelerinin hazırlanmasına başlanmıştır.


Kırmızı et kombinasının projesi hazırlanmış olup, kontrolleri yapılmaktadır.


İlimizde son yıllarda hayvancılığa yapılan desteklerle büyük ve küçükbaş hayvan sayısı artarak 464.995’e ulaşmıştır. Buzağı ölümlerini azaltmak amacıyla muhtarların talebi doğrultusunda İl Özel İdaresi tarafından satın alınan 10 bin doz septisemi, aşısı uygulamalarına devam edilmiştir.


Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska türkü soydaşlarımıza dağıtılmak üzere 50 adet sera tamamlanarak noter kuraları çekilmiştir.


İl Özel İdaresi tarafından 100 adet her biri 500 litre olan süt tankları köylere dağıtılmak suretiyle süt üretimine destek sağlanmıştır. Kalkınma Ajansının desteği ile 45 ton/gün kapasiteli süt işleme tesisi vossloh şirketinden satın alınan yere kurulacaktır.


Hipodrom yatırımının hazırlıkLarı devam etmektedir.


İlimiz okul sporlarının toplam öğrenci sayısına oranında yüzde 85 ile Türkiye birincisi olmuştur. 45 milli sporcu bulunmaktadır.


12 bin 500 kişilik Yeni şehir stadının yapımı devam etmektedir.


Refahiye Gençlik Merkezi ve yüzme havuzu ihalesi yapılmış olup sözleşme aşamasındadır.


İliç Gençlik Merkezi’nin fiyatı güncellenerek yeniden ihale edilecektir.


Refahiye 200 kişilik öğrenci yurdunun yer teslimi yapılmıştır.


Vasgit deresi taşkın koruma projesi tamamlanmış olup, rekreasyon projesinin yapımına başlanmıştır. Refahiye Kocaçay deresi taşkın koruma projesi yüzde 40 seviyesinde devam etmekte, rekreasyon projesinin ise ihalesi yapılarak sözleşmesi imzalanmıştır.


Dumanlı tabiat parkı peyzaj projesi yüzde 25 seviyesinde devam etmektedir.


Erzincan müzesi 3,99 milyon TL’ye ihale edilmiş olup, çalışmalara başlanmıştır. Çadırcı hamamı onarımı 2,5 milyon TL ihale bedeli olup, çalışmalarda son aşamaya gelinmiştir. Kültür han projesi proje yapım ihalesi 14.09.2018 tarihinde yapılmış olup hazırlıklara başlanmıştır.


Ergan Dağı projesinde dağ kızağı yapılması için hazırlanan 7 milyon TL bedelli proje Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilmiştir. 2018 yılında ikinci etap teleski pisti İl Özel İdaresi tarafından tamamlanmıştır. Kayak pistlerinin uluslararası standartlara yükseltilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Ergan Dağına Hilton Reysaş şirketi tarafından Kütük otel yapılacaktır.


Kemaliye ilçemizde Sırat on Fırat asma yürüyüş köprüsünün projesi hazırlanmış olup, proje düzeltmeleri yapılmaktadır.


İlimizde Gümrük ve Ticaret Merkezi ile lisanlı depoculuk sisteminin kurulmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.


İlimizde Erzincan ovasında sulama hizmetleri 2018 yılında İl Özel İdaresi tarafından yürütülmüş olup, sulama şebekesi kasım ayında Devlet Su İşleri teşkilatına devredilecektir.


İl Özel İdaresi 2018 yılı yatırım programında yer alan 481 projenin bedeli 86,7 milyon TL’dir.


Ballı köy barajı ihale edilmiş olup, değerlendirme süreci devam etmektedir. Turna çayın barajı yüzde 90 seviyesine ulaşmış olup, P önümüzdeki yıl su tutulmasına başlanacaktır.


İlimizde devam eden 8 adet gölet yüzde 20 sulama şebekelerinden Çadırkaya, Göktaş ve Çatak dere tamamlanmıştır.


Erzincan, Refahiye, Kemah Aile Destek Merkezleri hizmete açılmıştır. Kemaliye Aile Destek Merkezi binası tamamlanmış olup, tefrişi yapılarak hizmete açılacaktır. Otlukbeli ve Üzümlü Aile Destek Merkezi tamamlanmış olup tefriş çalışmaları devam etmektedir. Tercan Aile Destek Merkezi tamamlanma aşamasında olup, Çayırlı Aile Destek Merkezinin yapımı yüzde 85 seviyesinde devam etmektedir. İliç Aile Destek Merkezinin ise arsa işlemleri tamamlanmıştır. İşkur tarafından uygulaması devam eden toplum yararına programı kapsamında 3.418 kişi işe yerleştirilmiştir."


Yapılan sunumların ardından toplantı yürütme kurulu üyelerinin görüş ve önerilerinin alınmasının ardından son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ATO Başkanı Baran: “Türkiye’nin 21. Serbest Bölgesi için en uygun şehir Ankara’dır” Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, serbest bölgelerin ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırım ve teknoloji girişini hızlandırmak, ihracatı geliştirmek, istihdamı artırmak gibi faydalar sağladığını belirterek, “Ankara’ya Serbest Bölge kurulmasını talep ediyoruz” dedi. ATO Başkanı Baran, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye ekonomisine İstanbul’dan sonra en çok katkıyı sağlayan başkent Ankara’nın 12,4 milyar dolar ihracat, 17,7 milyar dolar ithalatla Türkiye’nin en çok ihracat yapan dördüncü, en çok ithalat yapan üçüncü ili olduğunu, organize sanayi bölgeleri, teknokentleri ile tam bir üretim ve ticaret merkezi niteliği taşıdığını belirterek, Türkiye’nin 21. Serbest Bölgesi’nin kurulması için en uygun şehir olduğunu dile getirdi. Baran, Türkiye’de halihazırda faaliyet yürütülen 18 Serbest Bölge’nin 2023 yılında 12,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini ve 100 bin kişiye istihdam sağladığını ifade ederek, “19. Serbest Bölge, İzmir Bergama’da 18 Mart tarihinde Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’ın katılımıyla açıldı. 20. Serbest Bölge’nin de Menemen’de açılmasına ilişkin karar alındı. Serbest bölgelerin yer ve sınırlarını belirlemeye Cumhurbaşkanımızın yetkili olduğu ilgili yasal düzenlemelerde yer alıyor. Buradan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, 21. Serbest Bölge için Ankara olarak talip olduğumuzu duyurmak ve serbest bölge talebimiz konusunda çağrıda bulunmak istiyorum. Türkiye’nin 21. Serbest Bölgesi’nin kurulması için en uygun şehir Ankara’dır” diye konuştu. Baran, Başkent’e serbest bölge kurulması konusundaki taleplerini Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın 26 Eylül 2023 tarihinde katıldığı ATO Meclis Toplantısı’nda da dile getirdiğini hatırlattı. Başkent’in raylı ulaşımda bir merkez konumunda olduğunu, Ankara’dan İstanbul’a, Konya’ya, Eskişehir’e, Yozgat’a, Sivas’a Yüksek Hızlı Tren bulunduğunu, Türkiye’nin dört bir yanına da demiryolu ile bağlantıları bulunduğunu kaydeden Baran, Ankara’nın Türkiye’deki karayolu ağının da tam ortasında yer aldığını söyledi. Baran, Ankara’nın gelişen üretim kapasitesi, organize sanayi bölgeleri ve teknokentleriyle üretim hacmi kadar katma değeri yüksek ürünler üreten bir şehir olduğuna da dikkat çekerek, “Ankara’mız üniversiteleri ve sanayi bölgeleri ile yoğun göç alan bir merkez. Ankara’da bir serbest bölge kurulması üretime, istihdama ve ihracata ivme kazandıracaktır” diye konuştu.
İstanbul Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis’te kabul edildi Enerjide düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğu sadece "4. Grup" maden işletme ruhsatları açısından devam edecek. Böylece bunun haricindeki maden grupları açısından bu zorunluluk ve mevcut taksir yaptırımı kaldırılıyor. Düzenleme 28 Şubat 2024 tarihinden geçerli olacak. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, arama ruhsatı alarak bulduğu madenler için UMREK koduna göre rapor hazırlama şartı aranmaksızın MTA tarafından hazırlanan raporlar ile buluculuk hakkını kazanacak. İçme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile Kıyı Kanunu kapsamında kalan kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarında imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek. İçme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile yasa kapsamında kalan kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerde imar planı yapılmaksızın Elektrik Piyasası Kanunu’na göre hidrolik kaynaklara dayalı önlisans veya üretim lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından yenilenebilir enerji kaynağına dayalı birden çok kaynaklı üretim tesisi kurulması mümkün olacak. Söz konusu alanlarda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne veya sulama birliklerine ait tarımsal sulama amaçlı tesislerin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü veya Genel Müdürlüğün izniyle sulama birlikleri tarafından yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim tesisi kurulabilecek. Öte yandan, teklifin bu düzenlemelerini içeren 4. maddesi, Danışma Kurulu kararıyla, tekriri müzakere önergesiyle yeniden görüşüldü. Maddeye, belediye sınırları içinde yer alan söz konusu alanlarda DSİ Genel Müdürlüğünün izniyle ilgili belediyeler ve bağlı kuruluşları tarafından yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim tesisi kurulabilmesine yönelik düzenleme de eklendi. Doğal gazın sıvılaştırılması Doğal Gaz Piyasası Kanunu’na "doğal gazın sıvılaştırılması" tanımı eklenerek, Türkiye’nin doğal gazda ticaret merkezi olma hedefleri çerçevesinde hem yerli üretim doğal gazın hem de farklı kaynaklardan ithal edilen veya ithal edilecek doğal gazın ülkede sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilmesi hedefleniyor. Yüzen LNG tesislerinin işletilmesi ve yer değişikliği kapsamında sağlanacak istisnalar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görüşü alınarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından bu düzenleme uyarınca yayımlanan usul ve esaslara göre belirlenecek. Mevcut depolama tesisleri, mevcut tesislerdeki kapasite artışları veya yeni yapılacak tesisler, kullanım oranları veya rekabet koşulları dikkate alınarak düzenlemenin sisteme erişime ilişkin hükümlerinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görüşü alınarak Kurul kararı ile belirli süre muaf tutulabilecek. Depolama şirketleri verecekleri hizmetlere ilişkin birim bedelleri ve tesis kapasitelerini yayımlamak zorunda olacak. Yurt içinde üretilen veya ithal edilen doğal gazın sıvılaştırılarak yurt dışına ihraç edilmesi ya da yurt içinde yeniden satışı amacıyla kurulacak sıvılaştırma tesislerini işletecek tüzel kişilerin Kuruldan lisans almaları gerekecek. Doğal gaz sıvılaştırma lisansı başvurusunda bulunan tüzel kişilerin teknik ve ekonomik güce sahip olmaları ve yönetmeliklerde belirtilen diğer şartları taşımaları zorunlu olacak. Sıvılaştırma tesislerinde yürütülen faaliyetler depolama faaliyeti olarak sayılmayacak. Sıvılaştırma tesisi işletmecileri faaliyet gösterdikleri tesislerin ilgili standartlara ve teknik kriterlere göre yapılması ve işletilmesinden sorumlu olacak. Sıvılaştırma tesislerinde yürütülecek faaliyetlere ilişkin usul ve esaslar Bakanlık görüşü alınarak Kurul tarafından belirlenecek. YEKA yarışmaları Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’da yapılan değişiklikle, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışmalarına ilişkin usul ve esaslar, ilgili yarışma şartnamesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenecek. Yarışma sonucunda oluşan fiyat veya bedel, yarışma şartnamesinde belirlenecek süre boyunca YEK Destekleme Mekanizması kapsamında değerlendirilecek. 10 yıllık süresini bitiren lisanssız üretim faaliyeti kapsamındaki tesisler, talep halinde ve lisans alma bedeli ile lisans süresi boyunca elektrik piyasasında oluşan saatlik piyasa takas fiyatını, tesis tipi bazında uygulanan güncel YEK Destekleme Mekanizması fiyatından fazla olması halinde aradaki fiyat farkının YEK Destekleme Mekanizmasına katkı bedeli olarak ödeyerek lisanslı üretim faaliyetine geçebilecek. Bu kapsamdaki başvurular için uygulanacak lisans alma bedeli, lisans süresi ve lisanslı üretim faaliyetine geçilmesine ilişkin diğer hususlar EPDK tarafından ayrıca belirlenecek. Lisanssız üretime devam edecek tesislerde üretilecek ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi için elektrik piyasasında oluşan piyasa takas fiyatını geçmemek üzere uygulanacak fiyat ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslar, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Enerji verimliliği projelerinin desteklenmesi Enerji Verimliliği Kanunu’na ’başvuru sahibi’, ’spesifik enerji tüketimi’ ve ’karbon yoğunluğu’ tanımları ekleniyor. Enerji verimliliği projelerinin desteklenmesi, enerji veya karbon yoğunluğunun veya spesifik enerji tüketiminin azaltılmasıyla ilgili uygulamalara yönelik usul ve esaslar belirleniyor. Buna göre, enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler, Bakanlık tarafından 15 milyon lirayı geçmemek kaydıyla bedellerinin en fazla yüzde 30’u oranında desteklenecek. Bu kapsamdaki destekler hibe veya faiz desteği şeklinde verilecek. Destek bedeli her yıl, bir önceki yıla ilişkin ilan edilen yeniden değerleme oranında, takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılacak. Enerji veya karbon yoğunluğunu veya spesifik enerji tüketimini Bakanlığın belirlediği kriterler çerçevesinde azaltan başvuru sahiplerine, ödenek imkanları göz önüne alınmak ve 10 milyon lirayı geçmemek kaydıyla, kriterlerde belirlenen yıla ait enerji giderinin en fazla yüzde 30’u oranında destek ödemesi yapılacak. Destek bedeli her yıl, bir önceki yıla ilişkin ilan edilen yeniden değerleme oranında, takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılacak. Enerji verimliliği projelerinin ve enerji veya karbon yoğunluğunu veya spesifik enerji tüketimini azaltan başvuru sahiplerinin desteklenmesi ile ilgili usul ve esaslar Bakanlık tarafından yönetmelikle düzenlenecek. Bakanlık tarafından enerji verimliliği desteklerine ilişkin iş ve işlemlerde mevzuat ile belirlenen hükümlere aykırı davranılması, sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlenmesi veya kullanılması, yanlış ve yanıltıcı bilgi verilmesi veya herhangi bir usulsüzlük tespit edilmesi halinde, başvuru veya proje sahiplerine ödenen desteklerin, ödeme tarihinden itibaren belirlenen oranda hesaplanarak faizi ile birlikte bir ay içinde ödenmesi istenecek. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, enerji verimliliğinin artırılması ile yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasına yönelik araştırma ve geliştirme projelerini öncelikle destekleyecek. Bu projelerin yönlendirilmesinde ve değerlendirilmesinde Bakanlığın görüşü alınacak. Geçici süreli elektrik enerjisi talepleri Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, olağanüstü hal kararı alınan veya genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, elektrik hizmetlerinin kesintisiz karşılanabilmesi için geçici süreli elektrik enerjisi talepleri Kurul kararı ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde karşılanabilecek. Elektrik dağıtım tesisleri veya nakil hatlarına ilişkin irtifak alanı, en düşük yaklaşım mesafesi, iletkenin salınım mesafesi ve direkler arası uzaklık dikkate alınarak ilgili mevzuata göre belirlenecek. Böylece fahiş kamulaştırma bedelleri belirlenmesinin önüne geçilmesi ve kamu kaynaklarının tasarrufuyla yatırımların artırılması hedefleniyor. Yenilenebilir enerji kaynak alanları yarışmaları sonucunda imzalanan sözleşmeler nedeniyle hak kazanılmış olanlar hariç, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce mevcut olan üretim lisanslarını, ön lisanslarını, lisans başvurularını sonlandırmak veya kurulu güç düşümü suretiyle tadil etmek isteyen tüzel kişilerin 2 ay içerisinde Kuruma başvurmaları halinde başvuruları sonlandırılarak veya tadil edilerek Kuruma sundukları teminatları kısmen ya da tamamen iade edilecek. Söz konusu yarışmalar sonucunda imzalanmış sözleşmelerini iptal etmek isteyen tüzel kişilerin düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından iki ay içerisinde Bakanlığa başvurmaları halinde tüm hak ve yükümlülükleri sona erecek, başvuruları sonlandırılacak, Bakanlığa ve Kuruma sunduğu teminatları iade edilecek. Nükleer Düzenleme Kanunu’nda yapılan değişiklikle, nükleer madde taşıyan kişinin talebi, nükleer tesis işletenin muvafakati ve Nükleer Düzenleme Kurumunun onay yönündeki kararıyla, taşıyıcının sorumlu olabilmesine imkan tanınıyor. Buna göre, işleten, nükleer maddelerin taşınmasına ilişkin sigorta yaptırma veya teminat gösterme yükümlülüğünü Kurumun onaylaması şartıyla taşıyıcıya devredebilecek. Yükümlülüğü devralan taşıyıcı, düzenleme kapsamında işleten olarak sorumlu olacak.