ÇEVRE - 24 Şubat 2025 Pazartesi 09:11

Kemaliye’de ’dünyanın en zorlu yolları’ arasında gösterilen "Taş Yolu" buz tuttu

A
A
A
Kemaliye’de ’dünyanın en zorlu yolları’ arasında gösterilen "Taş Yolu" buz tuttu

Yaz aylarında adrenalin tutkunlarını cezbeden ve ’dünyanın en zorlu yolları’ arasında gösterilen Kemaliye’deki "Taş Yolu" buz tuttu.


Erzincan’da, "dünyanın en zorlu yolları" arasında gösterilen ve yapımı 132 yılda tamamlanan Kemaliye-Divriği arasındaki Taş Yolu, çok sayıda tünel, viraj ve keskin uçurumlarıyla hem yaya hem de araçla gezinti yapmak isteyen macera tutkunlarını cezbediyor.


Erzincan’ın Kemaliye (Eğin) ilçesini İç Anadolu’ya bağlamak amacıyla 1870’de inşasına başlanan Taş Yolu, Karanlık Kanyon’un geçit vermeyen kayalıklarını ilkel aletlerle oyan ve adeta iğneyle kuyu kazan yöre halkı tarafından 132 yıllık çalışma sonucu devletin de verdiği destekle 2002’de tamamlandı. Önceleri dar olduğu için sadece yürüyerek geçilebilen Taş Yolu, zamanla araç geçişi için genişletilerek Kemaliye’yi Divriği’ye bağladı.


Her iki tarafı yer yer 400-500 metrelik sarp kayalık yamaçlardan oluşan Karanlık Kanyon boyunca macera tutkunlarına nefis manzaralar sunan 7 kilometre uzunluğundaki yol, içinde barındırdığı irili ufaklı 38 tünel ile çok sayıda keskin viraj ve uçurumlarıyla artık ulaşımdan ziyade turizm amaçlı kullanılıyor.


Fırat Nehri kıyısında Kemaliye’den Divriği’ye uzanan ve daha çok araçla macera yaşamak isteyenlerin tercih ettiği yol, gerek yaya gerekse araçla yapılan tehlikeli yolculuğa rağmen doğal güzellikleriyle de misafirlerini büyülüyor. Kullanıcılarına dünya genelindeki tehlikeli ve zorlu yolların tanıtımını yapan "www.dangerousroads.org" adlı internet sitesince "dünyanın en tehlikeli yolu" olarak belirlenen Taş Yolu’nun, Çin’deki dünyaca ünlü "Guoliang Tüneli" olarak nitelendirilen yoldan yer yer daha tehlikeli olduğu belirtiliyor.


Aşırı soğukların etkili olduğu bugünlerde Taş Yolu buz tuttu. Tüneller içerisinde oluşan buz sarkıtları fotoğraf severlerin akınına uğradı.



Kemaliye’de ’dünyanın en zorlu yolları’ arasında gösterilen "Taş Yolu" buz tuttu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Bucak Belediyesi Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde feci görüntüler Burdur’un Bucak ilçesinde bulunan Bucak Belediyesine ait sokak hayvanları bakımevi ve rehabilitasyon merkezine çekilen görüntüler hayvanseveleri ayağa kaldırdı. Ölen yavru köpeklerin boyunlarında ciddi yaraların olduğu belirtilirken, Burdur Valiliği tarafından soruşturma başlatıldı. Olay, Bucak Belediyesi bünyesinde kurulan Ebru Başarır Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde meydana geldi. İddiaya göre, hayvanseverlerden oluşan bir grup, bahse konu hayvan barınağına gelerek köpeklerin durumunu görmek istedi. Grup tarafından bazı köpeklerin öldüğünü ve boyun kısımlarında ciddi yaraların olduğunu görülmesi üzerine durum kayıt altına alındı. Hayvanseverler tarafından kayıt altına alınan görüntülerde, çok sayıda yavru ölü köpek ve köpeklerin boynundaki ciddi yaralar olduğu görüldü. Görüntüler sonrası hayvanseverler ayağa kalktı Görüntüler hayvanseverleri ayağa kaldırırken konuya ilişkin Burdur Valiliği açıklama yayımlandı. Açıklamada, "Bazı sosyal medya mecraları ve basın yayın organlarında, Bucak ilçemizde faaliyet gösteren sokak hayvanları bakımevi ve rehabilitasyon merkezine ilişkin çeşitli iddialar yer almıştır. Yansıyan üzüntü verici görüntü ve iddialara ilişkin olarak, konunun tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla gerekli inceleme ve idari soruşturma süreci başlatılmış olup, tespit edilecek sorumlular hakkında idari ve hukuki işlemler titizlikle uygulanacaktır. Hayvanların sağlığı ve refahı öncelikli olup, süreç ilgili kurumlar tarafından hassasiyetle takip edilmektedir" denildi.
İstanbul 2 binada çökmenin meydana geldiği mahallenin sakinleri konuştu: "Patlamayı duyduk, ben bomba zannettim" İstanbul Fatih’te 2 binada yaşanan çökme olayı sonrası büyük panik yaşayan mahalle sakinleri konuştu. Fatih Ayvansaray Mahallesi’nde, doğalgaz patlaması sonrası 2 binanın çökmesi sonucu 11 kişi enkaz altına kalmıştı. Yürütülen çalışmalar sırasında 1 vatandaşın cansız bedenine ulaşıldı. Ekiplerin yaptığı çalışmalar sonucu tüm vatandaşlar enkaz altından çıkarıldı. Ekiplerin enkazdaki çalışmaları tamamlanırken, konuya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sürüyor. Patlama sonrası yaralanan vatandaşların tedavileri devam ederken, çevredeki vatandaşlar ise büyük korku yaşadı. "Patlamayı duyduk, ben bomba zannettim" Patlamanın sesine uyandığını belirten mahalleli Necat Cankurtaran ise, "Uyuyordum ben de sese kalktım. ‘Güm’ diye bir ses geldi. Geldik, baktık buraya, her taraf yıkılmış halde gördük. Başka da gördüğümüz şey yok. Benim dayım oturuyor bir tanesinde de. Hastanedeymiş zaten, durumu iyiymiş, haberini aldık da. Bakalım ne olacak ne bizde bir şey bilmiyoruz" dedi. Patlamanın yaşandığı mahallede oturan Reyhan Özçalışkan isimli vatandaş, "Patlamayı duyduk, ben bomba zannettim. Öyle bir yüksek patlamaydı. Sonra herkes kapıya çıktı. Herkes birine bakıyor. Bir de kuşlar böyle gökyüzünde sesli bir şekilde uçmaya başladı. Sonra buraya geldik, herkes geldi. Doğalgaz patlaması olduğunu söylüyorlar" şeklinde konuştu.