GENEL - 16 Aralık 2011 Cuma 11:40

ERZURUM`DA ASIRLARDIR OKUNAN BİNBİR HATİMLER, BU YIL PİR ALİ BABA`NIN KABRİ BAŞINDA BAŞLATILDI

A
A
A
ERZURUM`DA ASIRLARDIR OKUNAN BİNBİR HATİMLER, BU YIL PİR ALİ BABA`NIN KABRİ BAŞINDA BAŞLATILDI

Erzurum’da yüzyıllardır devam eden Binbir Hatim geleneği, bu yıl Pir Ali Baba Tepesi’nde okunan Kur’an-ı Kerim ve dualarla başladı.
Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Meclis Başkanvekili Tayyip Güngör, İl Müftü Yardımcısı Abdurrahman Kotan ve merkez camilerin imamları katıldı. Erzurum’da asırlardır sürdürülen Binbir Hatim geleneği, hatimlerin mimarı olan Pir Ali Baba isimli zatın kabri başında başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin Erzurum Müftülüğü ile ortaklaşa organize ettiği program kapsamında merkez camilerin imamları tarafından Kur’an-ı Kerim okundu,
dualar edildi.
Binbir Hatimlerin başladığının ilan edildiği merasimde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Pir Ali Baba’nın başlattığı ve yüzlerce yıldır devam eden Binbir Hatim geleneğinin Erzurum’un manevi şifresi niteliğinde olduğunu söyledi.
Başkan Küçükler, Yavuz Sultan Selim zamanında yaşayan Pir Ali Baba’nın, Erzurum’un afet, bela ve musibetlerden muhafazası için her yıl Binbir Hatim okunmasını istediğini anlatarak, onun bu tavsiyesinin yüzlerce yıldır devam eden bir gelenek halini aldığını dile getirdi. Erzurum’un Pir Ali Baba’ya minnet ve şükran borçlu olduğunu ifade eden Küçükler, "Bize düşen en büyük sorumluluk, rahmet, bereket, fazilet ve derin bir mana yüklü olan bu geleneği sürdürmek ve gelecek nesillere aktarabilmektir. Çünkü Binbir
Hatimler Erzurum’a, Erzurum ise Binbir Hatimlere emanettir." dedi.
BİNBİR HATİM GELENEĞİ DİLDEN DİLE DOLAŞACAK
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Binbir Hatim geleneğinin Erzurum’la özdeşleştiğinin altını çizerek, "Bu güzel geleneğin yurt çapında bilinmesi ve okunan Hatm-i Şerif’lerle rahmet ikliminin tüm yurdu kuşatması en büyük arzumuzdur. Bu çerçevede Büyükşehir Belediyesi olarak birtakım çalışmalar yapacağız. Öncelikle Pir Ali Baba’nın medfun bulunduğu bu bölgede oldukça kapsamlı bir çevre düzenlemesi yapacağız. Pir Ali Baba Tepesi’nin Erzurum’un yeni inanç turizmi merkezlerinden birisi haline gelmesi
demek, Binbir Hatim geleneğinin dilden dile dolaşması, tanınması ve bilinmesi demek olacak" şeklinde konuştu.
Başkan Küçükler, her yıl camilerden ilan edilmek suretiyle başlatılan Binbir Hatimler’i bu yıl Pir Ali Baba’nın kabri başında başlattıklarına dikkati çekerek, "Bu artık bir gelenek halini alacak. Önümüzdeki ve ondan sonraki yıllarda da Binbir Hatimlerin okunmasına burada başlanacak, duasıyla ilgili olarak da, yine Pir Ali Baba Tepesi’nin de içinde bulunacağı organizasyonlar yapılacak" dedi.
Erzurum Müftü Yardımcısı Abdurrahman Kotan ise, Binbir Hatim geleneğinin Erzurum için bir ayrıcalık ve önem taşıdığını ifade etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fenerbahçe son 2 deplasmanda 4 puan bıraktı Süper Lig’de en fazla puan topladığı sezonu yaşayan Fenerbahçe, son 2 deplasman maçında 4 puan kaybederek şampiyonluk yarışında yara aldı. Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Fenerbahçe, Konyaspor’a konuk olurken sahadan 0-0 beraberlikle ayrıldı. Bu sonuçla puanını 90’a yükselten sarı-lacivertliler, ligde son 3 haftaya girilirken lider Galatasaray’ın 6 puan gerisine düştü. Bu sezon dış sahada mağlubiyet yaşamayan Kanarya, üst üste elde ettiği 10 maçlık galibiyet serisinin ardından Sivasspor ve Konyaspor maçlarında 2’şer puan kaybetti. Fenerbahçe dış sahada oynadığı 18 maçta 15 galibiyet, 3 beraberlik alarak 48 puan topladı ve 2020-2021 sezonunda elde ettiği ‘dış sahada en fazla puan toplama rekorunu’ da geride bıraktı. Sarı-lacivertliler 3. kez gol atamadı Sarı-lacivertliler, 18 hafta sonra bir maçta fileleri havalandıramadı. Ligde 89 golle, en golcü takım olan Fenerbahçe, 3. kez rakip fileleri havalandıramadan maçı tamamladı. İsmail Kartal’ın öğrencileri ligin 36. haftasında 12 Mayıs Pazar günü Kayserispor’u konuk edecek. Mert Müldür cezalı duruma düştü Konyaspor mücadelesine yedek kulübesinde başlayan Mert Müldür, iki takım oyuncularının yaşadığı gerginlik sonrası itirazda bulunurken hakem Bahattin Şimşek tarafından 34. dakikada sarı kart gördü. Bu sezon ligde 4. sarı kartını gören Mert, gelecek hafta iç sahada oynanacak Kayserispor müsabakasında cezalı duruma düştü. 25 yaşındaki futbolcu Samsunspor’la oynanan iki maçta ve Pendikspor karşılaşmasında sarı kart görmüştü. Konyaspor’a karşı 52. dakikada Osayi-Samuel’in yerine oyuna giren Mert Müldür, sarı-lacivertli formayla bu sezon 25 lig maçında görev aldı.