YEREL HABERLER - 20 Nisan 2012 Cuma 09:49

ERZURUM`DA 2011 YILINDA BAŞLAYAN PROTESTOLU SENETTE GERİLEME SÜRECİ DEVAM EDİYOR

A
A
A
ERZURUM`DA 2011 YILINDA BAŞLAYAN PROTESTOLU SENETTE GERİLEME SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Erzurum`da 2011 yılında başlayan protestolu senette gerileme süreci devam ediyor. 2010 yılı sonu itibariyle protestolu senet sayısı Türkiye iller sıralamasında 24`üncü olan Erzurum, bu yılın ilk üç ayında senet sayısında 28`inci, senet tutarında ise 33`üncü sıraya indi. Aylık bazda mart ayındaki protestolu senet sayısı ocak ayına göre yüzde 5.3, şubat ayına göre de yüzde 12.9 oranında geriledi.
ÜÇ AYLIK SONUÇLAR
Merkez Bankası 2012 yılı üç aylık protestolu senet sayılarını açıkladı. Verilere göre, Erzurum`da mart ayında toplam tutarı 2.08 milyon TL olan 317, yılın ilk çeyreğinde ise toplam tutarı 7 milyon TL olan bin 16 senet protesto edildi. Erzurum`un protestolu senet sayısı, ülke toplamında mart ayı bazında yüzde 0.71, üç aylık ölçütte ise yüzde 0.75`lik pay gösterdi.
BÖLGELERİN DURUMU
2012 yılının mart ayında KUDAKA Bölgesinde 471, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 720, Doğu Anadolu Bölgesinde ise bin 691 senet protesto işlemi gördü. Üç aylık süreçte ise Erzurum, Erzincan ve Bayburt`un yer aldığı KUDAKA bölgesinde bin 405, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 2 bin 221, Doğu Anadolu Bölgesinde de 5 bin 227 senet protesto edildi.
ERZURUM`UN PAYI
Erzurum`un mart ayı bazında protestolu senet sayısı payı, KUDAKA`da yüzde 67.3, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 44, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 18.7, ülkede yüzde 0.71 olarak kaydedildi. İlin üç aylık bazda protestolu senet sayısı ise KUDAKA`da yüzde 72.3, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 45.7, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 19.3, Türkiye`de ise yüzde 0.75`lik oran oluşturdu.
BÖLGELERİN ÜLKE PAYI
Mart ayı ölçeğinde KUDAKA`nın ülke toplamındaki protestolu senet sayısı payı yüzde 1 olurken, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinin payı yüzde 1.6, Doğu Anadolu Bölgesinin payı ise yüzde 3.8 olarak açıklandı. Üç aylık süreçte ise KUDAKA payı yüzde 1.05, Kuzeydoğu Anadolu payı yüzde 1.65, Doğu Anadolu Bölgesi payı ise yüzde 3.9 olarak hesaplandı.
BÖLGE İLLERİ DAОILIMI
Bu yılın mart ayında Erzurum`da 317, Malatya`da 354, Van`da 178, Elazığ`da 196, Muş`ta 122, Erzincan`da 107, Ağrı`da 74, Kars`ta 77, Iğdır`da 62, Bitlis`te 70, Bingöl`de 43, Hakkari`de 40, Tunceli`de 15, Ardahan`da 36, Bayburt`ta ise 47 senet protesto edildi. Üç aylık süreçte ise Erzurum`da bin 16, Malatya`da bin 11, Van`da 719, Elazığ`da 598, Muş`ta 364, Erzincan`da 269, Ağrı`da 261, Kars`ta 257, Iğdır`da 199, Bitlis`te 188, Bingöl`de 125, Hakkari`de 122, Tunceli`de 29, Ardahan`da 99, Bayburt`ta ise 120 senet protesto işlemi gördü.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında buğday hasadı başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay’da onlarca ürün yetişiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Depremin vurduğu kentin yeniden ayağa kalkması için önemli bir role sahip olan tarım, bölge halkına umut olmuş durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtiğimiz son baharda ekimi yapılan buğdayda hasat başladı. Asrın felaketi sonrası üreterek hayata tutunmaya başlayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada buğday üretimine devam ediyor. Çocukluğundan beridir çiftçilik ile uğraştığını dile getiren 51 yaşındaki İrfan Bodur, “Tarlada doğduk, tarlada büyüdük ama aklımızın yettiği yaştan bu tarafa tarımla uğraşıyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dediğimiz patozla hani önceleri daha ilk başlarında orakla biçerdik desteleri toplayıp buğdayları deste halinde bir yere yığardık patozla çektiğimiz zaman buğdayın samanı bir tarafa ve çıkan buğdayı tenekelerle alıp çuvallama yapardık. Daha sonra da satışlarını ilgilenirdik daha sonralarında, biçer bağlar çıktı yani buğdayı biçiyor bağlıyor çok sevinmiştik, ne güzel bir teknoloji demiştik o zamanlar daha sonraları işte biçerdöverler, tarlalara girdiğinde işte rahatlık bu günlermiş dedik. Birkaç saatin içerisinde buğdayımızı hasat ediyoruz buğdayı hemen kamyonlara yüklenip, satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarında buğday ekmiş olduğumuz tarlalarımız var ortalama 150 dönüm civarında zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarında narenciye ile uğraşıyoruz. Son durumda buğday fiyatlarını 7 TL üzerinden satmıştık bu yıl henüz bir açıklama hala gerçekleştirilmiş durumda değil zaten buğdayın alıcıları da genelde tüccarlar alıyor” ifadelerini kullandı. Tarım işlerinde ailesine yardım ettiğini söyleyen 11 yaşındaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle buğdayı biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvallıyoruz. Çoğunlukla hafta sonları gidiyorum okuldan geldikten sonra akşam üzeri bazen gidiyoruz. Buğdayı toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormuş gibi hissediyorum, kendi tarlamızdan topladığımız buğdayları öğüterek un haline getiriyoruz ardından da ekmeklerimizi yapıp afiyetle yiyoruz” şeklinde konuştu.
Erzincan Kemaliyeli çiftçilere eğitim verildi Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak dut yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, bağcılık ve bitki sağlığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı köy köy, ilçe ilçe gezerek hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Son olarak Kemaliye ilçesinde yapılan eğitim toplantısında genel olarak meyvecilik eğitimi verildi. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Kemaliye (Eğin) dutu ile meşhur ilçede çiftçilere dut yetiştiriciliği konusunda da ayrıntılı bilgi sunuldu. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, tarım teşkilatının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, verimli ve kaliteli üretimin bilgi ile mümkün olacağını söyledi. Bu kadim topraklarda çiftçilerin her daim üretime devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Şahin, eğitimlerin düzenlendiği ilçelerin ürün desenine göre ekiplerin oluşturulduğunu ve çiftçilerin maksimum faydalanabileceği biçimde eğitimlerin şekillendirildiğini söyledi. İl Müdürü Şahin, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli çiftçilerimizin çalışma alanlarında birebir yüz yüze görüşerek çiftçilerimizin tarımla ilgili sorunlarını dinleyip ortak bir noktada karşılıklı görüş ve önerileri dinleyip çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Basın, internet ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimize her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ancak bunu asla yeterli görmüyoruz. Ekiplerimiz her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.