YEREL HABERLER - 27 Haziran 2016 Pazartesi 15:08

Akgüloğlu Mükellefleri Uyardı

A
A
A
Akgüloğlu Mükellefleri Uyardı

Son yıllarda artan iş kazalarına binaen AK Parti iktidarı tarafından hazırlanan yasa gereğince tüm işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu getirildi. 1 Temmuz itibariyle başlatılacak uygulamaya riayet etmeyenler hakkında cezai işlem uygulanacak.
Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Orhan Akgüloğlu, bu yasanın başlamasına kısa süre kaldığına dikkat çekerek tüm mükelleflere uyarılarda bulundu. Akgüloğlu, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun, kamu ve özel sektör ayrımı olmadan tüm işyerleri için 1 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe gireceğini açıkladı.
İş kazalarını önlemek ve iş güvenliğini sağlamak amacıyla 2012 yılında, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkartıldığını ve bu doğrultuda her işyerinde bir iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiren kanun kapsamında da işyerlerinin; az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrıldığını belirten Akgüloğlu, “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı olan işyerlerinin 01.07.2016 tarihine kadar Bakanlıkça yetkilendirilmiş: İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi İstihdam edilmek üzere anlaşma sağlaması gerekmektedir. 10’dan az çalışanı bulunan işyerlerinin işverenleri veya vekilleri ise iş sağlığı ve güvenliği eğitimden geçecek ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri’nden (OSGB), kamu sağlık hizmet sunucularından ya da aile hekimlerinden işyeri hekimi hizmeti alarak kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirebilecek” dedi.
CEZA YÜKÜ ÇOK AĞIR
İş güvenliğinin ve mesleki hastalıkların en önemli konulardan biri olduğunu ve bu konudaki hassasiyetlerinin sürdüğünü, fakat bu kanunun uygulama aşamasında işyerlerine herhangi bir fayda sağlamadan tam tersi zarar getireceğini belirten SMMMO Başkanı Orhan Akgüloğlu, “Türkiye genelindeki 50’den az çalışana sahip ’az tehlikeli’ şirketlerin işverenleri, sağlıklı ve güvenli işyerlerinin oluşması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi için işyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi görevlendirmesi gerekmekte. Bu şartı tamamlamayan işverene, görevlendirmediği her bir kişi ve içinde bulunduğumuz 2016 yılında şartın yerine getirilmediği her ay için 6 bin 511 TL idari para cezası uygulanacak” diye konuştu.
TEK İŞÇİ ÇALIŞTIRAN BİLE UYMAK ZORUNDA
Muhasebe büroları da dahil olmak üzere, sadece bir sigortalı bile çalıştıran küçük esnafların da bu yasa gereği İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi İstihdam etmesi zorunluluğunun bulunduğu aktaran SMMMO Başkanı Orhan Akgüloğlu, “Ekonomik olarak büyüyen ekonomi içerisinde kendisine yer bulmaya çalışan küçük esnafın bu ek maliyetle sırtına kaldıramayacağı bir yük daha yüklenmektedir. Türkiye genelinde binlerce muhasebe bürosu ve 2 milyona yakın küçük esnafın olduğu düşünülürse muhasebe bürolarının ve esnafımızın ekonomik çıkmaza girmesi ve bu çıkmazı takiben ülke ekonomisine de yansımaları olumsuz olacaktır. Meslektaşımı ve küçük esnafı zor durumda bırakan bu yasanın bir an önce uygulamadan kaldırılması gerekmektedir” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konyaspor’da Omerovic’in durumu yönetim toplantısında belli olacak Konyaspor’da teknik direktör Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılıp ayrılmayacağı yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısından sonra belli olacak. Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplantının sonrasında açıklayacağız" dedi. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Konyaspor, Hakan Keleş ile yolların ayrılmasından sonra 62 yaşındaki Bosna-Hersekli çalıştırıcı Fahrudin Omerovic ile mukavele imzalamıştı. Ligin bitimine 4 hafta kala yeşil-beyazlı yönetimde Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması gündeme geldi. Konu ile ilgili açıklama yapan Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplandıktan sonra açıklayacağız. Şu ana kadar yazılanların hiçbirinin kesinliği yok ve resmiyet kazanmadığı için sadece söylentiden ibaret. Yarın bir karar verilecek. Omerovic hocayla devam edilip edilmeyeceği ile şu anlık alakalı bir karar çıkmadı ama büyük ihtimalle devam edilmeyecek gibi görünüyor. Netlik kazanmadığı için de biz bir şey diyemiyoruz" diye konuştu. Adem Bulut, Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması halinde takımın başına gelecek hocanın yeni bir hoca mı olacağı yoksa içeriden biri mi olacağına da yarın karar vereceklerini kaydetti. Fahrudin Omerovic, yeşil-beyazlı takımın başında çıktığı 13 lig maçında 3 galibiyet, 5 mağlubiyet ve 5 beraberlik alarak 17 puan elde etti. Bu maçlarda 16 gol atan yeşil-beyazlılar, kalesinde 15 gol gördü.
İzmir İş yerine sığınan genci taraftarlara vermediler, ortalık savaş alanına döndü...O anlar cep telefonu kamerasında İzmir’de, Göztepe’nin Süper Lig’e çıkmasının arından yaşanan kutlamaların devamında kavga çıktı. Bir grup taraftardan kaçarak bir iş yerine sığınan gence esnaf sahip çıkınca, taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasında kavga çıktı. Tekme ve yumrukların yanı sıra sandalyelerin havada uçuştuğu kavga kameraya yansıdı. Trendyol 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar doyasıya takımlarının bir üst lige çıkışını kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Motosikletle kavganın arasına dalıp, kaskıyla vurmaya başladı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan motokuryenin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu, o esnada iş yerinin önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer aldı. Öte yandan, yine aynı caddede taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Polis ekiplerinin müdahalesiyle kalabalık grubun dağıldığı öğrenildi. (Mİ-